Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо трябва да приемаме лъжица мед преди лягане?

13 юни 2024, 17:26 часа

Приемането на лъжица мед преди лягане може да изглежда като причудлива приказка на стари жени, но всъщност има изненадващо много научни доказателства в подкрепа на този сладък ритуал преди лягане. От успокояване на болките в гърлото до подобряване на качеството на съня, медът има редица ползи за здравето, които го правят достойно допълнение към вашата нощна рутина.

На първо място медът отдавна е приветстван заради естествената си способност да успокоява болки в гърлото и кашлица. Дебелата, вискозна текстура на меда покрива гърлото, като осигурява защитна бариера, която може да помогне за облекчаване на дразненето и намаляване на кашлицата. Това го прави отлично средство за лечение на хора, страдащи от настинки или алергии, осигурявайки облекчение, което позволява по-спокоен нощен сън.

5 малко познати ползи от МЕДА, които ще ви ИЗУМЯТ

Но ползите от меда се простират отвъд неговите успокояващи свойства. Той също така е богат източник на антиоксиданти, които помагат за предпазване на организма от оксидативен стрес и възпаления. Тези антиоксиданти могат да подсилят имунната система, като помагат за отблъскване на болестите и за укрепване на цялостното здраве. Като приемате лъжица мед преди лягане, вие не само успокоявате гърлото си, но и оказвате допълнителна подкрепа на имунната си система.

В допълнение към свойствата си за укрепване на имунната система медът може да помогне за подобряване на качеството на съня. Изследванията показват, че медът може да повиши нивата на серотонин в мозъка, който се превръща в мелатонин - хормонът, който регулира циклите сън-бодърстване. Консумирайки мед преди лягане, може да успеете по естествен начин да увеличите нивата на мелатонин, което води до по-дълбок и възстановяващ сън.

Но може би една от най-убедителните причини да включите меда в рутинната си програма преди лягане е способността му да насърчава релаксацията и да намалява стреса. Сладкият вкус на меда предизвиква освобождаването на хормони на доброто настроение като серотонин и допамин, които могат да помогнат за успокояване на ума и да предизвикат чувство на релаксация. Това може да бъде особено полезно за тези, които се борят с безсъние или тревожност, като осигурява естествен и вкусен начин за релаксация преди лягане.

10 изненадващи ползи от меда

Освен това медът съдържа малко количество глюкоза, която е от съществено значение за захранването на мозъка по време на сън. Докато твърде многото глюкоза преди лягане може да наруши съня, като предизвика скокове в нивата на кръвната захар, малкото количество, съдържащо се в меда, всъщност може да подпомогне функционирането на мозъка през нощта, като ви гарантира, че ще се събудите освежени и бодри.

Разбира се, важно е да изберете правилния вид мед за този ритуал преди лягане. Суровият, непреработен мед винаги е най-добрият вариант, тъй като запазва най-много хранителни вещества и ползи за здравето. Търсете мед, който е обозначен като "суров" или "нефилтриран", за да сте сигурни, че ще извлечете максимална полза от това естествено средство.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес