Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли как точно влияе алкохолът на простатата?

14 юни 2024, 20:11 часа

Простатната жлеза в мъжкото тяло е отговорна за изпълнението на няколко функции. Регулира производството на простатен секрет, което влияе върху жизнената активност на спермата, а по време на ерекция затваря изхода от пикочния мехур. Много фактори могат да доведат до нарушаване на простатната жлеза, един от които е употребата на алкохолни напитки.

Как точно влияе алкохолът на простатата?

Съдържанието на алкохол в кръвта води до обща интоксикация на тялото, което може да доведе до различни неизправности във функционирането на системите, които го образуват.

Води ли пиенето на алкохол до загуба на слуха?

Дисфункция на простатата възниква:

- поради нарушен кръвен поток. В същото време може да се образува стагнация в областта на таза, което провокира развитието на заболявания. Освен това, при вече диагностициран хроничен простатит, има възможност за рецидив;

- отслабване на имунната система. При общо отравяне на организма се наблюдава намаляване на неговите защитни реакции. Простатната жлеза може да стане уязвима към различни инфекции. Дори обикновена настинка с отслабена имунна система може да предизвика простатит;

- намалено производство на хормони. Системната консумация на алкохолни напитки води до хормонален дисбаланс. В този случай се наблюдава намаляване на тестостерона (мъжки хормон) и повишаване на естроген (женски хормон), което влияе върху намаляването на потентността и увеличава риска от възпаление на простатната жлеза.

Има ли храни, които увеличават желанието за консумация на алкохол?

Кога алкохолът е допустим?

Ако признаците на простатит никога не са се проявили, мъжът може да пие алкохол, но в малки дози и в много редки случаи. Така силните напитки не трябва да надвишават обема от 100 g/ден, леките вина и шампанското 200 g/ден.

Кога алкохолът е строго противопоказан?

Ако човек е бил диагностициран с хроничен простатит, дори и в случай на успешно лечение, той трябва да спре да пие алкохол, за да избегне рецидив. Освен това пиенето на бира е опасно, тъй като съдържащият се в нея хмел потиска функционирането на простатата и тестисите, а също така причинява хормонални нарушения.

Лечението на простатит при мъжете в никакъв случай не трябва да бъде придружено от консумация на алкохолни напитки, които са несъвместими с почти всички антибиотици. Различните видове алкохолни съединения имат различен ефект върху тялото. По този начин дори здравият човек е противопоказан за пиене на тоници, евтини подсилени вина и различни коктейли, съдържащи алкохол. Тези напитки не са достатъчно пречистени и съдържат големи количества фузелни масла, странични продукти от алкохолната ферментация, които са токсични.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес