"Дупката" във Варна стигна до Министерството на културата

6105
"Дупката" във Варна стигна до Министерството на културата
Снимка: БГНЕС

Проведохме разговор с министъра на културата, надявам се да бъде намерен вариант, с който тази язва в сърцето на Варна да бъде разчистена. Състоянието на Дупката в момента е отвратително, трябва да намерим начин да превърнем терена в място, което се вписва в ларгото.

Това каза варненският кмет Иван Портних като уточни, че се търсят възможности за социализирането на огромната яма в центъра на Варна, по-известна като Дупката, предаде кореспондентът на БГНЕС в морската столица.

Портних подчерта, че темата е дискутирана и с министерствата на икономиката и на финансите. Амбицията на кметския екип е районът да бъде превърнат в модерен музей на открито - с реставрирани старини, модерно озеленяване и осветление - място, което да стане привлекателен културен и рекреационен център за варненци и гостите на морската столица.

Музеят на открито ще привлече много туристи, които почиват в курортните комплекси край Варна, което ще доведе и до увеличаване на приходите в местната икономика, каза кметът.

Прословутата Дупка заема площ от 3775 кв. м. между бул. "Княз Борис I", ул. "Княз Ал. Батенберг", ул. "Архимандрит Филарет" и ул. "Воден". Изкопът се появява в края на 80-те години, след като местната власт събаря няколко къщи със статут на паметници на културата с идея на мястото им да бъде построен Търговски дом.

В процеса на работа обаче били открити археологически пластове – част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр. н. е., които според археолозите са най-старият открит досега участък от укрепителните съоръжения на древната крепост.

Подобни останки не са установени на други места в стария град. Пак на същото място са налични и руини от сгради от късната античност – IV-V в., както и от два отводнителни канала и три глинени тръбопровода от същия период.

Извън разкопаното пространство, но кореспондиращи с описаните старини, са открити и останки от втора крепостна стена. Според учените тези участъци от двете крепостни стени, запазени в центъра на един съвременен град, са рядко срещано явление в археологическата практика и са отлична предпоставка са превръщането им в туристическа атракция.

През 1989 г. комисия към Националния институт за паметници на културата (НИПК) излиза с категорично становище, че разкритите древни останки са уникални както за града, така и в национален мащаб.

Препоръката е съхранението им да бъде на място, тъй като преместването им би било пагубно за тях. Тази позиция довела до спиране на проекта за изграждане на Търговския дом. Оттогава това място в сърцето на археологическия резерват "Античен град Одесос - Варна" е останало като грозна дупка в центъра на града.

Варна ще постави експериментално подземни контейнери

Община Варна ще започне експериментално поставяне на подземни контейнери за смет. Информацията съобщи кметът на морската столица Иван П...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com