Едно от най-емблематичните училища в България за първи път няма да има абитуриенти

10654
Едно от най-емблематичните училища в България за първи път няма да има абитуриенти
Снимка: Стефан Стефанов

Средното училище по каменообработване в село Кунино е създадено през 1921 г. Това е училище с богата история, "раждащо" големи таланти, които са гордост за страната ни. До наши дни то е уникално и единствено по рода си в рамките на Балканския полуостров. В Европа училищата от този тип са само три: най-старо е училището в Хоржице, Чехия, което е на 127 години. След него е създадено училището в Кунино, което е на 92 години, и най-младо е училището в Хърватска.

За съжаление, това емблематично училището попадна в полезрението на медиите, във връзка с изненадващото освобождаване на досегашния му директор Стефан Стефанов и назначаването от Министерството на културата за шеф, дъщерята на поета Орлин Орлинов. В отговор на това ученици, учители, родители и общественици подготвиха петиция за връщането на Стефанов. Проведоха се и протести в защита на дългогодишния директор, направил много за училището и неговите възпитаници. Много хора изразиха мнението, че се води война срещу директора и срещу хора, като него, по принцип. Хора, които градят, които имат кауза и се борят сами. Скулпторът, който заемаше длъжността повече от 14 години, бе обвинен с мотив, че проверка е установила прием на ученици без изпит. През януари тази година Стефан Стефанов спечели делото срещу него на първа инстанция. Решението, обаче се обжалва и второто дело е насрочено за края на месец юни.

Във връзка с всички тези неща, Стефан Стефанов заяви, че силно вярва в справедливостта и разчувства много хора с поста си във Фейсбук:

 

В ПАМЕТ НА КАМЕНОДЕЛНОТО УЧИЛИЩЕ

В ПАМЕТ НА КАМЕНОДЕЛНОТО УЧИЛИЩЕ

 

Милата поругана България...насилена, продадена, предадена, изхвърлена на чуждите псета за разтерзаване....остана ли нещо свястно в нея......всичко отнеха...своите си унищожители.... В Каменоделното училище - Кунино, тази година НЯМА ДА ИМА ЗАВЪРШИЛИ И ДИПЛОМИРАЛИ СЕ УЧЕНИЦИ ОТ ВИПУСК 2019 - ти!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! БЕЗПРЕЦЕДЕНТЕН СЛУЧАЙ за вече почти 100 - годишната история на училището!!!!!! Липсата на грижа за обучението и бъдещето на учениците, слабите оценки, получени на матурите и квалификационните изпити са резултат от: Безпосочната, хаотична и безпринципна политика на ръководството на училището..... Вредителската по отношение на училището, тесногръда политика на министерството на културата... Вредителската намеса в делата на училището на така нареченото училищно настоятелство и Обществения съвет при него, който дори незаконно започва вече да придобива части от собствеността.... Това е планираният път за ликвидиране в пълен ход!!!!!!! Плачете...или се борете българи!!!!.....липсата на градивна борба, означава смърт..."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Завръщат се: "Св. Св. Кирил и Методий" акостира днес във Варна

Варненски съд отхвърли жалбата на отстранения кмет на район „Приморски“

Дете е с хематом, пропадна в шахта във Варна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com