Над 400 архитекти от цял свят имат интерес към проектирането на новата библиотека на Варна

2641
Над 400 архитекти от цял свят имат интерес към проектирането на новата библиотека на Варна

Изключителен интерес е предизвикал конкурсът за проект на новата библиотека на Варна, съобщи в интервю за "Дарик" главният архитект на общината Виктор Бузев. За момента има около 400 ателиета и архитекти от САЩ, Китай, Русия, Латинска Америка и почти всички европейски страни, които са проявили интерес. По думите на Бузев, желаещите да участват в конкурса ще се увеличават.

Конкурсът е организиран със съдействието на Камарата на архитектите в България и архитектурната група WhATA.

200 ученици във Варна ще участват в съдебен процес

Започва новата учебна година за "Ранни срещи с правото" във Варненски окръжен съд, информира Varna.utre.bg. Проектът обхваща около...

Новата сграда на варненската регионална библиотека ще бъде първата, построена в България за последните 30 години. Зоната, обект на конкурса, е заключена между улиците бул. "Осми приморски полк", ул. "Братя Миладинови", ул. "Проф. Марин Дринов" и сградата на община Варна.

Предвижда се надземното застрояване да бъде с максимална разгъната застроена площ 18.5 хил. кв.м, подземен обществен паркинг на 3 нива за 350 автомобила с площ 11 хил. квадратни метра и капацитет за съхранение на близо 1.3 млн.библиотечни документа (при 866 хил. в момента). Обща инвестиция за осъществяване на сградата и околното пространство е 40 млн. лв.

Журито, което ще оценява кандидатите, ще е международно.

Наградният фонд, предвиден за участниците в конкурса е в размер на 20 хил. лв. за първата награда и по 10 хил. лв. за класираните на второ и трето място. Победителят в конкурса се очаква да бъде обявен на 30 ноември, като след това той ще бъде поканен за договаряне с община Варна за изготвяне на технически и работен проект на бъдещата нова градска библиотека.

Дебатът за Варна - кой не взе европари, за да оправи инфраструктурата?

Варна не е само няколко централни улици. Това заяви бившият министър на транспорта в кабинета „Орешарски” и кандидат за кме...

В ефира на Дарик Виктор Бузев изрази надежда, че проблемът със собствеността на Дупката в центъра на Варна ще бъде разрешен, след като теренът стане отново общински. Според главния архитект мястото е чудесно за открити арт-пространства, както и за многоетажен паркинг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com