Наводнението във варненския кв. "Аспарухово" от 2014 г. е станало заради природен феномен

21938
Наводнението във варненския кв. "Аспарухово" от 2014 г. е станало заради природен феномен
Снимка: БГНЕС

Наводнението във варненския квартал "Аспарухово" през 2014 г. е предизвикано от природен феномен, проявил се в резултат на специфично съчетание на климатични и ландшафтни, както и антропогенни фактори. Това заяви окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров, съобщиха от Прокуратурата.

Анализът е направен чрез изготвената по воденото досъдебно призводство ситуационна експертиза. Тя е направена от шестима експерти от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и БАН. Тази експертиза е въз основа на личния оглед на експертите, събраните доказателства по делото и резултатите от предишни екпсертизи.

В квартал "Аспарухово" плашат с гражданско неподчинение

До гражданско неподчинение и сезиране на съда в Страсбург са готови да стигнат живеещите по улиците „Орел“ и „Белгоро...

Чавдаров припомни, че Варненската окръжна прокуратура води досъдебно прозиводство за установяване на причините и обстоятелствата, при които на 19 юни 2014 г. загинаха 13 български граждани в резултат на наводнението на квавртал "Аспарухово".

От съобщението на Прокуратурата става ясно също така, че източникът на наводнението е формиралата се висока вълна вследствие на падналите във водосборите на двете дерета проливни и поройни интензивни валежи и специфичното съчетание на комплекса от природни фактори.

Синоптичната обстановка в деня на бедствието е идентична с тази от 1951 г., когато центърът на изваляване е бил във Варна. Единствената разлика от бедствието отпреди 63 години и това на 19 юни 2014 г. е в центъра на изваляване. На 19 юни 2014 г. той е бил във водосборите на Темелковото и Източното дере, южно от квартал „Аспарухово“. Темелковото дере било преградено най-малко на три места. Прегради по пътя на водата са станали и изкоренените от интензивните валежи дървета и храсти. Образувалите се водни басейни в деретата започнали да преливат, разкъсали преградите и формирали висока вълна от кално-каменен поток. Експертите изчислили, че вълната е била с височина 2 – 2,5 метра, с обем - 2 – 2,5 млн. куб. метра и максимално водно количество - 150 куб. метра в секунда.

В станция Варна само за час на този ден между 18 и 19 часа са паднали 24,5 мм, или 33 процента от денонощната валежна сума с максимален интензитет на валежа в интервал от 30 минути от 2,31 мм на минута.

Две години след потопа в "Аспарухово", още разследват дали има виновни

Две години след потопа в квартал „Аспарухово“, при който загинаха 13 души, разследването за причините за трагедията все още...

Природният феномен се превръща в бедствие и поради влиянието на антропогенни фактори. Заключението на ситуационната експертиза посочва като основен фактор за дадените човешки жертви и сериозни материални щети застрояването на западния охранителен канал.

13-те човешки жертви по време на водното бедствие в кв. „Аспарухово“ се дължат и на недостатъчната осведоменост на жителите на квартала за опасността от наводнение и подготовката им за адекватна реакция за защита.

По делото са събрани над 70 тома материали. Разпитани са 95 свидетели и са назначени и изготвени хидротехническа, метеорологична, съдебно-техническа, комплексна организационно-техническа, архитектурно-строителна и ситуационната експертиза, която дава отговори на най-важните въпроси, довели до бедствието от 19 юни 2014 г. с 13 човешки жертви и значителни материални щети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Завръщат се: "Св. Св. Кирил и Методий" акостира днес във Варна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com