X
 
 

Небостъргач изниква на мястото на паметник на културата във Варна

3459 0
photo of Небостъргач изниква на мястото на паметник на културата във Варна
Снимка: Google
На мястото на доскорошен паметник на културата в центъра на морската ни столица, може да се появи многоетажно здание. Инвеститорът настоява за нов подробен устройствен план, което е предизвикало обществена съпротива. 

Николай Савов, който е председател на Консултативния съвет по опазване на недвижимото културно наследство, обяснява ситуацуята така:

"Става въпрос за историческия център на града ни, на пресечната точка на двете пешеходни улици, а къщата е определяна като първата европейска сграда в морската ни столица. Проектите са донесени от Европа от Никола Провадалиев, който е криел Левски на 100 м оттук в своята спиртоварна фабрика. Може да видите, че там районът се отличава с ниско, старо строителство."

"Инвеститорът, който е задвижил процедура за нов подробен устройствен план, най-вероятно ще иска високо застрояване, защото пред 2007 година, когато същият разработва ПУП, намеренията са били за 40-етажна сграда", заяви Виктор Бузев, главен архитект на община Варна. Той уверява, че ще настоява за обществено обсъждане и конкурс за бъдещето на сградата.

Намерението е било одобрено от Института за паметниците на културата, който трябва да се произнесе и сега. След това ще е ясно какви са проектите на инвеститора, който досега не ги е разкрил публично.

Варненци не желаят подобен строеж и твърдо изказват позицията си:

"В никакъв случай не трябва да се случи това! Варна ще загуби облика си!" 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители