Няма да вдигат цените на такситата във Варна

1530
Няма да вдигат цените на такситата във Варна
Снимка: Надежда Георгиева

Непроменени остават минималните цени за таксиметров превоз на пътници на територията на Община Варна. Това решиха днес общинските съветници от транспортната комисия.

Те разгледаха предложението на представителите на синдиката "Авто 94" и Инициативен комитет на таксиметровите шофьори във Варна, което беше минималната тарифа за километър пробег през деня да се промени от 75 стотинки на 97 стотинки, а километър пробег през нощта да се таксува с 1,07 лева вместо с 85 стотинки.

Нощни проверки на такситата в Бургас

Нощни проверки на такситата в Бургас в започнаха по искане на общински съветници заради оплаквания за надписани сметки и отказани курсо...

"Цената, която е приета за минимална, е под себестойността на услугата и тя трябва да се промени. В момента шофьорите карат на загуба. Много от тях дори се отказват от професията или се преквалифицират и заминават за чужбина да работят като тираджии. Прекалено много са разходите на един водач за година- около 12 хил.лв. Минималната тарифа не е променяна вече няколко години.", заяви Димчо Иванов, председател на независимия транспортен синдикат "Авто 94".

"Ако не решите тарифата да бъде по-висока, то поне трябва да намалите общинския данък. Да бъде сведен до 300 лева", пожелаха варненски шофьори.

В крайна сметка общинарите гласуваха против искането на таксиметровите шофьори, но обещаха да се помисли дали те могат да бъдат облекчени чрез намаляване на патентния данък.

Обсъдено беше и предложение картите на пенсионери и на хора с увреждания да важат за всички линии на градския транспорт във Варна. Като примери бяха посочени София, Пловдив, Бургас, Плевен, в които хората над 67 години пътуват с една карта за цялата мрежа. Изтъкнат беше и друг факт – няма друг град в България с толкова ниска цена на картата. Съветниците възложиха да се направи икономически анализ на предложението и за това как то ще се отрази на финансовото състояние на "Градски транспорт". Друго решение, което членовете на комисията взеха, беше да се намали цената на билета по линия №55 от сп. Кантара до Варна. Пътуващите по този маршрут вече ще плащат по 1 лев вместо по 1,60 лева.

Законопроект: Задължителни камери в автобусите и край на "помпите" в такситата

Задължително оборудване на автобусите с видеорегистратори, които ще заснемат шофьора. По-строги мерки срещу "помпите" в такситата, какт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Завръщат се: "Св. Св. Кирил и Методий" акостира днес във Варна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com