Омбудсманът Мая Манолова внезапно влезе на проверка във варненския затвор

4126
Омбудсманът Мая Манолова внезапно влезе на проверка във варненския затвор
Снимка: БГНЕС

Националният омбудсман Мая Манолова, която е на посещение във Варна, извърши внезапна проверка в местния затвор. На място тя се запозна с отношението към лишените от свобода, мерките за закрила, материалните условия, медицинското обслужване и възможности да се трудят.

До омбудсмана са постъпили сигнали за високи цени в затворническите лавки и на телефонните разговори, на които имат право осъдените, обяви в ефира на "Дарик" Манолова. Тя възнамерява да излезе с препоръки към държавното предприятие „Фонд затворно дело”, което снабдява лавките, да намали цените и да не търси търговска печалба на гърба на лишените от свободата.

Манолова: Близо 1 млн. жени у нас са жертва на домашно насилие

Едва 18 са кризисните центрове за жени и деца жертви на насилие, които действат в страната. Те са крайно недостатъчни, тъй като според ...

По думите на омбудмана много от затворниците искат да се трудят, защото така облекчават престоя си зад решетките и получават доходи. Тя даде за пример ремонтираното общежитие в село Разделна, в което почти всички от настанените 133 затворници с по-леки присъди работят.

70 души от общо 370, излежаващи наказанията си във варненския затвор, също се трудят в цех за гипс картон, а Манолова ще търси съдействие от министерството на правосъдието и за разкриването на цех за обработка на ламарина.

В затворите трябва да има само медицински кабинети, а затворниците да имат право да се лекуват извън тях, защото имат платени осигурени, смята Манолова.

По време на срещата си с кмета на Варна Иван Портних омбудсманът ще постави въпросът за изразходваните средства за ремонта на Двореца на културата и спорта.

Според Манолова "Топлофикация София" граби, за да си плаща стари дългове

Най-много се оплакват хората срещу монополните дружества – Топлофикация, ЕРП-тата, кредитни институции. Това заяви омбудсманът Ма...

„Кметът не е представил на варненци информация за похарчените публични пари за стойността на обществената поръчка и извършените строително-монтажни работи”, коментира Мая Манолова. Тя отново призова новоизбраните общински съвети да изберат местни омбудсмани.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com