X
 
 

Празник на чудотворната икона на св. Богородица “Всецарица" във Варна

3677 0
photo of Празник на чудотворната икона на св. Богородица “Всецарица" във Варна
Снимка: Надежда Георгиева
Днес е празникът на чудотворната икона на света Богородица "Всецарица". По този повод във варненския храм "Св. Атанасий" от 9 ч. ще бъде отслужена света Литургия. След нея ще се извърши водосвет и ще се отправи молитва към света Богородица пред чудотворния ѝ образ, който се съхранява в “Св. Атанасий”.

През 2014 г. с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и по инициатива на църковното настоятелство при храм "Св. Атанасий" във Варна беше донесено копие на чудотворната икона "Всецарица" от манастира "Ватопед" на Света Гора. Тази икона е дело на атонски монах иконописец. Той е направил две точни копия на чудотворната икона "Всецарица" за храмове по света, които са пожелали да ги имат за утешение на вярващия народ и в подкрепа на множеството боледуващи и страдащи. Едната икона отива за храм в Русия, а другата потегля за България. С благословението на игумена на Ватопедския манастир, архимандрит Ефрем, копието на чудотворната икона, предназначено за варненския храм, е било поставено до оригинала и се е отслужил акатист пред двете икони. После в продължение на 40 дни иконата е престояла в олтара на централния храм в манастира, като е била изнасяна при отслужване на акатиста към Божията майка - "Всецарица". Чудотворният образ на Божията майка "Всецарица" се почита както на Атон, така и далеч зад неговите предели. Много чудеса с молитви пред иконата са станали и във Варна.

Tрима са новите почетни граждани на Варна

На свое заседание общинският съвет във Варна реши с най-високото отличие на общината да бъдат удостоени трима варненци. Това са компози...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители