Разрушават символа на варненските протести от 2013 г.

2736
Разрушават символа на варненските протести от 2013 г.
Снимка: БГНЕС

Заради ремонтни дейности по тротоара пред община Варна е разрушена прочутата Грамада от камъни, издигната от протестиращите в морския град през февруари 2013 г. Тя беше на мястото, където изгоря варненецът Пламен Горанов. 

Решение за премахване на символа на недоволството на варненци беше взето от Общинския съвет още миналата година, предаде БГНЕС.

Кирил Йорданов: Няколко души се запалиха в България, някой да е поел отговорност?

Има мотиви, които са в недалечното минало и аргументирани към днешния момент, не става дума за мераци. Крайно неподхояща дума е това. С...

През 2013 година, когато беше протестът във Варна и се даде началото на протестите в България, бе издигната Грамадата. Тя беше олицетворение на недоволството на варненци срещу системата, срещу ситуацията, лошия живот и условията, които бяха създадени от управляващите. Същото нещо продължава и сега без никакви промени. Ние искахме да се запази този символ на недоволството, но вследствие на манипулациите от страна на управляващите, този символ изчезна, премахна се и няма да бъде възстановен. Това коментира Михаил Михайлов, председател на Отворен обществен съвет в морската столица. 

Около 7.30 часа на 20 февруари през 2013 година, в разгара на най-масовите протести във Варна след 1989 г., Пламен Горанов изкачва стълбите до парадния вход на кметството в града. Със себе си носи две туби бензин и плакат с надпис "Оставка на Киро и целия Общински съвет до 17.30 часа на 20 февруари". Драсва клечката и пламва. 

Пламен почина на връх Националния празник - 3 март, във варненската Военноморска болница с 80% изгаряния. Три часа след самозапалването му правителството на Бойко Борисов подаде оставка. Три дни след смъртта му от общината си отиде и кметът Кирил Йорданов. 

На изборите през същата година Варна отново си избра кмет от ГЕРБ, а днес на власт е вторият кабинет на Бойко Борисов.

Две години от самозапалването на Пламен Горанов

Непокътната е грамадата от камъни, които гражданите на Варна издигнаха пред входа на общината в памет на Пламен Горанов. Струпаните кам...

Пред грамадата от камъни във Варна до февруари миналата година седеше и саморъчно направена табела с лист хартия, на който бе написано "Мафията убива България"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com