Таксиметровите шофьори във Варна са готови за протести, искат по-високи тарифи

1861
Таксиметровите шофьори във Варна са готови за протести, искат по-високи тарифи
Снимка: Actualno.com/Борислава Георгиева

Комисията по транспорт към Общинския съвет във Варна ще разгледа искането на представители на местни фирми за вдигане на минималната цена на таксиметровата услуга.

След като през месец януари компанията "Хипо такси” свали тарифите си от 0,79 на 0,60 лв на кимометър пробег, във Варна се разгоря истинска браншова война. Недоволни таксиджии излязоха на протест пред офиса на "Хипо такси”, за да се противопоставят на дъмпинга на цените, както те го определеха.

Такситата във Варна излязоха на протест

Таксиметровите шофьори във Варна излязоха протест. Те са недоволни от решението Общинския съвет за определяне на минимални тарифи за та...

Въпреки че новата тарифа бе възприета от още много таксиметрови фирми в града, от независимия транспортен синдикат "Авто 94” не се отказаха от исканията си за връщане на старите по-високи тарифи и продължиха с протестите като няколко пъти направиха своеобразна блокада, обикаляйки с колите си около сградата на Община Варна, пише Topnovini.bg.

Съветниците ще разгледат днес и искането минималната цена за километър пробег на такситата във Варна да стане 1,25 лв. То е депозирано от председателя на синдикат "Авто 94" Димчо Иванов. Той е изчислил, че разходите на един таксиметров водач за лизинг на автомобила, данъци, застраховки и осигуровки са над 19 хил. лв. на година. Средствата за ремонт и обслужване на колите били близо 5 хил. лв.

Недоволните таксиметрови шофьори планират и седемдневни протести, ако транспортната комисия не увеличи минималния праг на таксиметровата услуга във Варна. В заявление от Инициативен комитет, адресирано до кмета на Варна и публикувано във фейсбук, става ясно, че шофьорите са решили да протестират всеки ден от 11 до 19 февруари.

Идеята е недоволните водачи да се събират в 14:00 часа на паркинга на Терапията, откъдето час по-късно да стартира шествие до кв. "Аспарухово", като жълтите коли минават през центъра до квартала и обратно за два часа.

Мерки срещу зика във Варна

Макар че в България няма регистрирани случаи на заболели от вируса зика, здравните власти у нас вземат превантивни мерки. От Министерст...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com