Засякоха бактерии в обществени чешми във Варна

1744
Засякоха бактерии в обществени чешми във Варна
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Завишени стойности на бактерии са били отчетени във водата от две обществени чешми в кв. „Аспарухово“ във Варна. При две от изследваните проби по микробиологични показатели при консуматорите от местни водоизточници са установени показатели с отклонение.

Това сочи информацията от мониторинга на Регионална здравна инспекция - Варна за качеството на питейната вода, подавана на населението във Варненска област за периода 1 – 15 октомври.

Медицински сестри и учители търсят във Варна

Учители, телефонисти, пощенски раздавачи, медицински сестри, учители и готвачи са професиите, за които не достигат хора. Това обявиха о...

Става въпрос за чешми в кв. „Аспарухово“ – до ПГТМД и в местност Вилите. Издадени са предписания до кмета на район „Аспарухово” за поставяне на трайна маркировка върху местните обществени чешми, че водата е негодна за пиене там, където е надвишена максималната стойност за „коли-титър”.

За отчетния период са издадени и две предписания до управителя на ВиК Варна за провеждане на допълнителни проучвания на специфични радионуклиди в селата Осеново и Кичево. При консуматорите от централно водоснабдени населени места по радиологични показатели са изследвани две проби, като на наредбата за качеството на водата, предназначена за питейно – битови цели, не отговарят в пробите от с. Кичево – 0,105 Bq/l, и село Осеново – 0,197 Bq/l. В справката се посочва, че контролно ниво за „обща алфа-активност” (0,1 Bq/l) не може да послужи за преценяване на степента на въздействие върху здравето на населението, преди да бъдат направени допълнителни проучвания на специфични радионуклиди в питейната вода от водоизточниците. При оценката на въздействието се взема предвид и количеството подавана (консумирана) вода за период от една година в съответната зона на водоснабдяване. Показателят „обща алфа-активност” има сезонна динамика, следователно еднократен анализ към настоящия момент не е достатъчен. Необходимо е да бъдат събрани представителни данни по сезони, както и да се търсят специфични радионуклиди, за да се изчисли „общата индикативна доза” на база годишната консумация на вода, предаде Фокус.

Според справката в населените места от Варненска област не е установено надвишаване на параметричната стойност за „естествен уран” във водата на крана при консуматора, което кореспондира с дългосрочните наблюдения на здравната инспекция и водното дружество, както и с липсата на източници на замърсяване в региона. Показателят „обща бета-активност” не надвишава контролното ниво. При проведените анализи на питейните води в Институт по почвознание „Н. Пушкаров” не се установява надвишаване на параметричната стойност за „тритий”. Съществуващите хидрогеоложки проучвания показват, че „радон” не се установява в утаечни скали и почви, каквито са типичните геоморфоложки особености в регион Варна.

При останалите изследвани проби по химични и микробиологични показатели не са установени отклонения.

Дъждът спаси Варна за кратко от задръствания

Движението по Аспаруховия мост във Варна засега няма да се ограничава - заради прогнозите за дъжд. Това съобщават от Агенция "Пътна инф...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com