Горна Оряховица посреща празника на града с богата програма

16070
Горна Оряховица посреща празника на града с богата програма
Снимка: Община Горна Орявица

Празнични училищни прояви, изпращане на абитуриенти, концерти, изложби, театрални постановки поставиха началото на културните прояви в Горна Оряховица за месец май. Кулминацията ще бъде на 29 май, когато тържествено ще се чества празникът на града.

На 21 и 22 май НЧ „Напредък – 1869“ бе домакин на ХVІ Международен конкурс за изпълнители на популярна песен „Нова музика“.

На 24 май, след две години прекъсване, заради наложените ковид мерки, ученици и учители ще дефилират по площад „Георги Измирлиев“. В празничното шествие, което ще започне от 10.00 ч., ще се включат дейци на просветата и културата, възпитаници на детските заведения.

Вечерта от 18.00 ч. по червения килим ще дефилират абитуриентите от средните училища и професионалните гимназии в Горна Оряховица. На 27 май от 18.30 ч. в НЧ „Напредък – 1869“ започва годишният концерт на вокален състав „Графити“.

28 май е ден за почит и преклонение пред героите от Априлската епопея в Първи революционен окръг с център Горна Оряховица. От 11.00 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците в Алеята на възрожденците в парк „Христо Ботев“ и пред паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани.

Вечерта от 21.00 ч. на пл. „Георги Измирлиев“ започва тържествената заря-проверка.

Празничният 29 май ще започне със света литургия за здраве и благоденствие на горнооряховчани и жителите на общината. От 13.30 ч. в ХТ „Недялко Каранешев“ ще бъде открита изложба на творби на участниците в Международен пленер „Живописатира“.

 

 

В пешеходната зона към Младежкия дом ще бъдат разположени занаятчийски ателиета, където малки и големи ще могат да се включат в изработването на различни изделия. Децата ще се забавляват с артистите от Младежки театър „Алтернатива“, а любителите на спорта ще танцуват на зумба фестивала, който ще бъде открит в 10.00 ч. в центъра на града.

Тържествената сесия по повод Празника на града започва от 17.00 ч. в Зала 1 на Общината. На нея ще бъдат връчени отличията на удостоените със званието „Почетен гражданин на община Горна Оряховица“ и наградите за принос в различните сфери на обществения живот. От 18.00 ч. през сградата й започва ритуалът по издигане знамето на Горна Оряховица.

Приветствие към горнооряховчани ще произнесе кметът инж. Добромир Добрев.

От 19.00 ч. започва празничният концерт. Началото ще поставят музикантите от Духовия оркестър „Джуниър бенд“. След тях на сцената ще се качат Вокален състав „Графити“ и Вокална формация „Оренда“. Музикалният маратон ще продължи с рок група „Диана експрес“, а финалът ще бъде за Павел и Венци Венц.

По традиция Денят на Горна Оряховица ще завърши с празнични илюминации.

 

 

Пролетното зацветяване на града започна преди дни, като площите, предназначени за целта, са над 700 кв. м. В тях ще бъдат засадени над 20 000 стръка цветя. Цветните фигури ще бъдат оформени с тагетис, винка, алисум, бегония, пожарче, импатиенс, циния, агератум, сантолина, цинерария, алтернатера, газания, целозея, колеус.

Продължава и косенето на тревата в парковете и зелените площи, кастрене на клони и др.

Паралелно с всичко това градът се готви за празника на горнооряховския суджук, който започва от 3-ти юни и ще продължи три дни.  

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Пламнал пожар заради нощна лампа: Възрастна жена е с изгаряния

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com