Община Велико Търново изпълни проект за по-добра бизнес среда в Западната индустриална зона

11631
Община Велико Търново изпълни проект за по-добра бизнес среда в Западната индустриална зона
Снимка: Община Велико Търново

С изпълнението на проекта "Подобряване на бизнес средата в Западната индустриална зона" по оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. на стойност 1 625 972, 02 лева, община Велико Търново очаква повишаване на инвестиционната активност в общинския и областен център. На заключителна пресконференция по проекта, която се състоя днес в регионалния  пресклуб на БТА - Велико Търново, заместник кметът проф. Георги Камарашев изтъкна, че възстановената Западна промишлена зона има сериозен потенциал за икономическо развитие. Той подчерта, че проектните дейности са приключили с две седмици по-рано.  

В периода на проекта от 17.01.2017 г. до 17.07.2019 г. са осъществени мероприятия за благоустрояване на физическата среда, повишаване на качеството на живот, социално включване и подобряване на екологичната среда в Западната индустриална зона на град Велико Търново. Инвестирани са 1 382 076, 21 лева от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие и 243 895, 81 лева от Държавния бюджет на Република България.

Инж. Динко Кечев, директор на общинската дирекция „Строителство и устройство на територията“ отчете, че с парите по проекта е направен ремонт, рехабилитация и доизграждане на техническата инфраструктура в района, обект на интервенция. „Осигурен е и транспортен достъп до и на територията на Западната индустриална зона. Бяха изградени и нови тротоарни и улични настилки по прилежащите улици, където бе монтирано и ново осветление. Осигурени са и нови паркоместа“, поясни инж. Кечев и допълни, че след приключването на всички дейности са решени и проблемите с отводняването в зоната с монтирането на нови шахти, които ще предотвратят критични ситуации при интензивни валежи и в района на пътен възел „Качица“.

От фирмата-изпълнител „Пътни строежи – Велико Търново“ АД увериха, че са приложени мерки за осигуряване безопасността на движение в зоната и пътното устройство е съобразено с очаквания интензивен трафик.

След сключване на договора от 04.10.2017 г. между община Велико Търново и „Пътни строежи – Велико Търново“ АД на стойност 1301300.00 без ДДС за изпълнение на обществената поръчка с предмет „Инженеринг – проектиране, СМР и авторски надзор за обект „Подобряване на техническата инфраструктура в Западна индустриална зона“ в рамките на проект BG16RFOP001-1.009-0003-C01 „Подобряване на бизнес средата в Западна индустриална зона“, по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-1.001-0039 „Изпълнение на Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020”, по приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на оперативна програма „Региони в Растеж 2014-2020“ е изработен инвестиционен проект във фаза работен. Работният проект включва следните части: Пътна; Геодезия – геодезическо заснемане, вертикална планировка и трасировъчен чертеж; ВиК (отводнителни съоръжения); Паркоустройство и благоустройство; Електрическа – улично осветление; Организация и безопастност на движението; Временна организация и безопасност на движението; План за безопасност и здраве; Пожарна безпопасност; План за управление на строителните отпадъци; КС по всички части. На базата на утвърдения работен проект са изпълнени строително-монтажни работи в района на западната индустриална зона – ул. „Никола Габровски“, ул. „Шемшевско шосе“ и ул. „Козлуджа“; както следва:

- положени 6227 кв. м плътна асфалто-бетонова смес;

- доставени и монтирани 4948 л. м вибропресовани бордюри 18/25/50;

- монтирани 200 броя пътни знаци и указателни табели, като е изпълнена нова вертикална сигнализация от стaндартни светлоотразителни пътни знаци II типоразмер, нови индивидуални пътни знаци за указване на посоки, имена на предприятия и имена на улици и указателни табели тип Ж7 за указване именaтата на прилежащи пресечки и фирми, както и указателни табели с имената на трите улици;

- засадени 70 броя дървесни фиданки и едноразмерни дървета, като оформените алеи и площадки с растителност създават открити и полуоткрити пространства, които представляват естествена преграда от съседните имоти и улици и осигуряват благоприятна градска среда;

- доставени и монтирани 2 броя комплекти парково обзавеждане;

- авторски надзор по време на строителството.

Изпълнена е и нова хоризонтална маркировка, изградени са нови дъждоприемни шахти с чугунени (полимербетонови) решетки; повдигнати са чугунените капаци за ревизионните шахти на уличното платно. Демонтиран е въздушния кабел за захранване на уличното осветление по улиците „Шемшевско шосе“ и ул. „Никола Габровски“ и вляво по улица „Козлуджа“.

В продължение на 18 месеца е работил екип за управление на проекта, който включва инж. Цанко Бояджиев - ръководител проект, Даниела Данчева - счетоводител проект, Юлия Ликоманова - Мутафчиева - технически сътрудник, Даниел Дончев - експерт "Инвеститорски контрол" и Александър Колев - експерт "Тръжни процедури". Стойността на тръжните процедури е 32700.00 лева за всеки член на екипа поотделно.

Изпълнители на проекта са и фирмите „ФИНАНС ОДИТ КОНСУЛТ 2002“ ООД, „ТРИЕРА КОМЮНИКЕЙШЪНС“ ЕООД, „ПЪТПРОЕКТ" ЕООД, „КИМТЕКС – ЛС“ ООД и "ИНВЕСТСТРОЙ - 92" ЕООД.

Инвестиционният обект бе официално открит с церемония и водосвет на кръговото кръстовище на ул. “Никола Габровски“, ул. “Сан Стефано“ и ул. „Козлуджа“  в Западната индустриална зона на град Велико Търново.

В района на зоната са локализирани над 40 промишлени предприятия, складови бази, учебни заведения и спортни терени. Целта на общината е да постигне една модерна промишлена зона, като подобри свързаната с бизнеса и предприемачеството техническа инфраструктура, извърши почистване и рекултивация на терените, внедри озеленителни и ландшафни решения, които да позволят на нейната територия да бъдат разположени леки, асемблирани и преработващи индустрии и бази, логистични и търговски центрове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com