ВМРО – Велико Търново ще дари 1500 лева на училището по изкуства и занаяти в село Русаля (СНИМКИ)

7665
ВМРО – Велико Търново ще дари 1500 лева на училището по изкуства и занаяти в село Русаля (СНИМКИ)
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com

По инициатива на младежката организация на ВМРО – Велико Търново в старата столица се проведе коледно-новогодишна среща с благотворителна цел. Активисти, членове, приятели и съмишленици на ВМРО събраха средства за дарение, обединени от каузата за подпомагането на Училище по изкуства и занаяти за социално слаби деца «Димитър Екимов» - с. Русаля.

«Всяка година правим традиционна коледна вечер и решихме този път да бъде с благотворителен елемент. Искаме да подпомогнем за празниците изключително талантливи и даровити деца от училището в село Русаля, които са от крайно бедни семейства. Дарението ще връчим до края на седмицата - каза Ивайло Джилянов, регионален координатор на ВМРО за Велико Търново.

Вече пета година училището в с. Русаля предоставя на около 26 деца възможност за получат абсолютно безплатно качествено образование и добро възпитание.

Председателят на Областния комитет на ВМРО-Велико Търново и депутат в 44-то Народно събрание Милен Михов запозна подробно участниците в благотворителното събитие с историята на създаването на училището, акцентирайки върху причината за благотворителната инициатива:

«Това училище е много интересно. То е плод на инициатива на двама  българи, които са съпричастни към това да се помага на талантливи деца от бедни семейства. Дейността на училището започва преди доста години, по проект на норвежкото правителство, което осигурява първоначалната инвестиция и няколко години финансира дейността му. От известно време финансирането става с помощта на спонсори и дарители. Благодарение на Закона за предучилищното и училищно образование, който и ние приехме, стана възможно държавата да подпомага частни училища, само ако 20% от учениците не заплащат такса. Тук имаме 100% ученици, за които бедните родители не заплащат обучението. В този случай училището получава държавна субсидия, размерът на който обаче гарантира единствено образователния процес. За всичко останало – издръжка, храна, топло и светло в пансиона, училището продължава да се нуждае от помощ.Това е идеята днес, заедно с вас да помогнем на това училище.»

На тържествената вечеря присъстваха около 30-40 гости, сред които г-жа Ивета Кабакчиева - заместник областен управител на Област Велико Търново; г-н Николай Цонев – заместник директор на ПМГ «Васил Друмев» и общински съветник от ВМРО във Великотърновския Общински съвет; г-н Кирил Кирилов – председател на общинската структура в Горна Оряховица и общински съветник; Петър Петров – председател на младежката организация на ВМРО – Велико Търново; председателите на общинските структури на партията в гр. Свищов, гр. Павликени, гр. Полски Тръмбеш. Сред поканените бяха и други видни общественици, приятели, симпатизанти. Въпреки, че някои не успяха да присъстват лично на събитието, дариха средства за каузата.

Интересно средство за набирането на средствата беше томболата, която включваше:  тениска с щампа герб на България; книги, осигурени от Македонския научен институт; три бутилки бяло вино и една червено от избата на царския дворец в Евксиноград; бутилка бяло вино от винарска изба «Повардарие» , гр. Неготино (Македония), предоставена от председателя на Младежкия съвет на гр. Щип (Македония) – Виктория Кукушев; двоен музикален албум «Забранени и забравени песни от Македония», записани от Българския македоно-одрински революционен комитет «Илинден-Преображение»; значки с българското знаме и Книгата «Защо съм патриот» с автор Искрен Веселинов – народен представител от ВМРО.

От покани, томбола, дарения и благотворителен търг за репродукция на картината «На нож» на Ярослав Вешин, бяха събрани общо 1500 лв.

На тържествената благотворителна вечер, която се състоя на 18 декември 2018 г. в х-л «Панорама»,  поздрав към гостите отправиха малките таланти от Балетна школа «Рали» към Военен клуб – Велико Търново.

Красотата на техните танцови изпълнения доставиха истинска наслада за душите и радост за очите:

Доц. Милен Михов подари на формацията българския трикольор с пожеланието да участват на много състезания, да печелят много награди  и в публиката да се вее нашето знаме.

Той пожела светли празници, щастливо посрещане на Рождество Христово и Новата 2019 г. и направи кратка равносметка на изминалата 2018. Определи я като «различна» и заяви:

«Няма да разказвам какво преживя организацията през тази година, само ще кажа, че «върховете привличат мълниите». Не сме видели охлюв, ударен от гръмотевица, но сме видели високи дървета, които привличат гнева на силните, гнева на боговете. Това, че върху нашите глави се сипят мълнии доказва, че ние сме вече на високо. Ударите срещу организацията са удари срещу сърцевината на Обединени патриоти. Сърцевината на идеята за обединение на българите. Сърцевината на българския национален дух. Те не се водят на идеологическа основа, не се водят на политическа основа. Те се водят на основата на конфронтирането на идеята за единство. На компрометиране на идеята за общност на всички българи, независимо къде живеят те – в границите на България и ЕС или извън нея. Водят се на полето на компроматите. Тази битка е битка за единството на България, за единството на българските родолюбци. Тази битка не трябва да ни изненадва. Нашето дело е свято и победата не може да бъде друга, освен наша.»

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Пламнал пожар заради нощна лампа: Възрастна жена е с изгаряния

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com