Всяка трета къща в старата част на Велико Търново е пред срутване

4351
Всяка трета къща в старата част на Велико Търново е пред срутване
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com

Съюзът на архитектите в България настоява проблемите на културните аспекти на архитектурата да бъдат обхванати в специален закон за архитектурата. Архитектите изискват и нова нормативна уредба, която да намали времето за съгласувателните процедури с Националния институт за недвижимото културно наследство и с Министерството на културата при проектите за ремонти на сгради със статут на културни ценности. Проблемите с изчезващите стари градове и тяхното опазване бяха тема на дискусия на архитектурната гилдия във Велико Търново, съобщи БНР.

Старият град на Велико Търново е затиснат от проблеми и архитектите признават, че всяка трета къща е пред срутване. Нормативната уредба, през която трябва да минат собствениците на имоти със статут на културна ценност и архитектите, е тромава, отделно е проблемът с многото наследници, които e трудно да бъдат намерени, за да се разберат помежду си или да бъдат принудени да си поддържат имота във вид, който не застрашава живота и здравето на околните. Този проблем е във всички градове със стари сгради паметници на културата. „Законът за културното наследство така и не проработи“, коментира един от доайените на търновските архитекти Йордан Нурков:

Припомнете си красотата на Велико Търново с този документален филм

Мнозина обичат Велико Търново. Старата столица носи своя неповторим чар и красота и ние винаги я посещаваме когато имаме тази възможнос...

„Той се оказа един мъртвороден закон и в момента не действа по никакъв начин заложеното в закона решение да се ускори съгласувателната и експертна дейност на Националния институт за недвижимото културно наследство".

Нужно е най-вече голямо желание сред хората, които са собственици на съответните сгради, които са паметници на културата.

Наблюдава се едно отчуждаване на хората от тяхната собственост, която е паметник на културата. Причината не е в парите, причината е, че съгласувателните и други процедури - проектантски, изследователски, регистрационни и т.н., целият този режим от регистрирането до самото изпълнение и реализирането на такава инвестиционна инициатива е толкова голям, че на практика лишава хората от възможността да имат те инициативата и тази инициатива да може да се реализира навреме, подчерта Йордан Нурков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com