Готви се рестарт на завод "Миджур"?

26907
Готви се рестарт на завод "Миджур"?
Снимка: БГНЕС

В района на завода за боеприпаси край село Горни Лом, който се взриви през есента миналата година, се извършват различни дейности. Информациоята съобщи кметът на населенето място Илиян Михайлов.

Във фабриката се възстановяват електричеството и видеонаблюдението. „Пътищата до там се почистват от клони и паднали дървета, но въпреки това няма постъпвала официална информация, че заводът ще заработи отново. Към момента персонал от селото не се набира”, подчерта Михайлов пред радио "Фокус". 

Готови са ДНК експертизите на загиналите в Горни Лом

Готови са ДНК експертизите от открития биологичен материал на 15-те загинали при взрива във фабриката в Горни Лом. Те по безспорен начи...

Според местните жителите ако заводът отвори врати, те отново ще се върнат на работа. „Въпреки трагедията и загиналите работници, хората от Горни Лом биха работили, защото нямат друго препитание. Ако фабриката заработи отново е необходимо да се спазват всички изисквания за безопасност на труда и да се предоставят по-добри условия на персонала”, каза още градоначалникът.

В петък Нова телевизия информира, че след няколко месеца на мястото на взривения завод трябва да започне унищожаването на 200-те хиляди мини, които не се взривиха при инцидента. Мълвата, че завод „Миджур” отново ще отвори врати, вече обикаля Горни Лом.

Собственикът на предприятието Валери Митков потвърди, че то ще работи отново. Той не отрече, че в завода текат ремонти. Потвърди също, че на терена са останали необезвредени боеприпаси.

Камен е един от съкратените работници, дни след взрива. Въпреки че все още няма работа, е категоричен, че не иска да се върне. „Веднъж ми се размина, втори път може и да не ми се размине”, Бранков.

Родители на загинали в Горни Лом дават държавата под съд

40 дни след взрива на завода за боеприпаси до видинското село Горни Лом, при който загинаха 15 души, един почернен баща се зарече, че щ...

Валентин обаче би се върнал, утилизирал мини почти 25 години: „Какво да се плаша? При нас е така, един да сгреши, всичките загиват. Но това не ме спира да се върнем”.

И 18-годишната Ивана, която изгуби майка си при взрива, е убедена, че никой вече не трябва да работи там: „Сигурно ще има още такива инциденти, но може би ще има много повече жертви, може и да са по-малко, никой не знае”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com