Кметът на Ружинци: Отлепих общината от дъното, служителите получават бонуси, а 20% от жителите - безплатно храна

15911
Кметът на Ружинци: Отлепих общината от дъното, служителите получават бонуси, а 20% от жителите - безплатно храна
Снимка: Личен архив

Александър Александров е кмет на община Ружинци за първи мандат, от 2015 г. насам. Преди това е бил учител по история и цивилизация в село Дреновец. От 1999 до избирането му за кмет е бил общински съветник, бил е и председател на ОбС – Ружинци.

Г-н Александров, какви задачи сте си поставили за изпълнение тази година, до края на мандата Ви?

Задачи има много. В социалната сфера имаме желание от тази есен да започне да работи Център за настаняване от семеен тип за хора с деменция. За целта довършваме сградата. Имаме уверение от МТСП, че проектите ще бъдат субсидирани. От нас се иска да подготвим сградата.

От къде ще бъдат потребителите?

Те са съобразени с нуждите на област Видин. Имаме информация от Агенцията по заетост, че са много хората, нуждаещи се от тази услуга. Бройките ще бъдат запълненине само от общината, а и от област Видин. Има празнота от точно такъв дом.

От три години управлявате една от най-бедните или най-бедната община в България и ЕС, успяхте ли да я отлепите от дъното?

Смело бих казал, че да. Убеден съм, че сме малко на по-високо ниво не само заради това, че успешно се борим с безработицата, която е най-голяма в България. Когато постъпих като кмет беше над 71%, сега е около 60%. На 1 декември назначихме 57 лица на работа при хора с увреждания на 8 часа. Тези дни с анекс удължаваме срока на личните и социалните асистенти и на домашните помощници. Това са 79 човека отново на работа. Те ще са назначени до 31-ви август. След това ще имаме и други социални ангажименти.

Бяхте осигурили миналата година топъл обяд за над 700 човека, а кметове на много по-големи общини не могат да се преборят за стотина, как обезпечихте храненето им?

Проблемът не е как да обезпечим храненето, а как да се оправим с толкова много документация по този проект. Той е европейски и ние сме удължили изпълнението му до 31 декември 2019 г. 740 потребителя се хранят всеки работен ден. Администрацията работи на високи обороти и досега нямаме удържани средства. Потребностите на населението ни са задоволени на около 80% - максимално позволеното.

Общината с колко души население е?

Около 4000 души.

И общината изхранва 740 човека от тях - това е близо 20%?

Ако броим гласоподавателите - около 2800 човека, излиза че на всеки 4 човека един се храни. Нуждаещите се деца получават храна или в училище, или в детските градини.

Сигурно ви е нужен огромен персонал за приготвяне и разнасяне на храната тогава?

За приготвяне ползваме кетеринг услуга. Подготовката на храната и разнасянето й е предоставено на частна фирма, която ползва под наем техниката и помещение на училището в село Дреновец. Има си база, отдадена под наем. Двама шофьори имат, 5-6 готвачи, миячи. Около десет човека работят.  

Най-важните инфраструктурни проекти, които досега сте реализирали?

Досега не сме реализирали голям проект по Програмата за селските райони (ПРСР). Имаме одобрен проект за водоснабдяване на селата Бяло поле и Ружинци на стойност 4,9 млн. лв. Не ни беше одобрен проект за път от Черно поле до Е-79. Изпълнили сме обаче доста обекти с капиталови средства от бюджета и с помощта на държавата. Успяхме да асфалтираме около 3 км улици в селата. Близо 3 км още имаме асфалтирани от главния път към селата - Плешивец, Георгич и Бело поле. Всяка година асфалтираме по минимум 800 метра пътища, които водят до големите села. Пътят между Ружинци и Динково е 20 км и е асфалтиран по линия на АПИ, но той води и до общинския център. Той е свързващото звено между първокласния път Е-79 и третокласния път между Видин, Арчар и Монтана. Очаквам да бъде подписан скоро проект по ПРСР за асфалтиране на улици в селата на стойност около 1 млн. лв.

За да не сте реализирали обект по ПРСР означава, че не сте наследили проекти при встъпването си, така ли е?

Да, това означава. Аз встъпих като кмет в края на програмния период, в който бяха отчетени двата големи стадиона в село Ружинци и Дреновец. Аз поех отговорността за същинското им завършване. И времето беше лошо, и проектът беше изостанал. Други готови нямаше. Ние подготвихме през 2016 г. двата проекта за водопровода и за пътя. И чак през 2018-та получихме съгласие за единия и отказ за другия. През това време ние вече изработихме проект по линия на ТГС с Румъния за ремонтни дейности, който припокрива част от дейностите по отхвърления проект, дава и решения за други. Става въпрос за кръстовищата на Тополовец и Ружинци, изграждане на тротоари в населените места с необходимата инфраструктура, със скоростомери и камери за наблюдение. Планирани са и нови бордюри, защото асфалтът, който беше положен, на места е много по-висок от тротоара, понеже нямаше пари за бордюри. Цялата вода влиза по домовете на живеещи от двете страни на пътя. Надявам се до дни да стигнем до подписване на договорите за финансиране на стойност 3,2 млн. евро. Ние сме партньори с Велико Търново, която е водещ партньор с Румънската страна. Ремонтирали сме сградата на кметството и читалището в Ружинци, детската градина и дома за стари хора в село Дреновец, центъра за настаняване от семеен тип в село Плешивец.

В края на 2018-та получихте от правителството над 2 млн. лв. целево, за какво ще ги ползвате?

Започваме частично да ремонтираме пътя от Черно поле до Ружинци - около 7 км. С 500-те хиляди се надявам поне половината да го ремонтираме. Догодина километър по километър ще го правим, за да стане удобен за придвижване. С част от парите ще довършим детската градина в Бело поле. През 2016 г. е проектирана, м.г. започнахме изграждането й. Договорът е подписан до достигане на ниво покрив. Това лято с 500 000 лева ще я довършим и се надявам до края на годината да въведем децата в чисто нова детска градина. 200 000 лв. имаме за осветление на селата. 200 000 лв. са за изграждане на нов център за хора с деменция. Ще ползваме сградата на бившата болница. Сега там са настанени Бюро по труда, звеното към Агенция за социално подпомагане, дирекцията към ОС "Земеделие и гори" - Белоградчик. Има кабинети на лекари и зъболекари. Всички ще бъдат преместени в друга сграда - бивш пансион и старо кметство на село Ружинци. До края на 2019 г. ще кандидатстваме и за нов център от семеен тип, вече за село Ружинци. Имаме само един дом за стари хора в Дреновец и е необходимо да развива по-сериозна социална политика. Населението ни е предимно възрастно и трябва да положим повече усилия, за да ги предпазим от кражби, набези и битова престъпност. В същото време трябва да подсигурим достойни старини на тези самотни хора, които са и с различни заболявания. Това също е възможност за осигуряване на нови работни места, тъй като в нашата община нямаме никакво производство.

Откак сте кмет нямате обжалвана нито една обществена поръчка, на какво се дължи това?

На коректното отношение и професионализма на общинските служители. Създал съм, бих казал, нормална атмосфера на работа - физическа и психическа. Моите служители получават бонуси за Великден и Коледа, за работно облекло също. Кабинетите са им с ново обзавеждане и оборудване, за да се чувства всеки комфортно и да работи отдадено. Работим на високи обороти, за да отговорим на критериите, които съм поставил.

Как успявате да осигурите бонуси и обзавеждания с този миниатюрен бих казала бюджет - 4 млн. лв.?

Когато търсим начини, намираме възможности. Не сме купували скъпи и луксозни стоки. Около 10 хил. лв. ни струва цялото обзавеждане. С изключение на моя кабинет и този на зам.-кмета, всички други са обновени. И хората като влязат отвън, усещат промяната. Обстановката е различна, документите са подредени в папки, а не в кашони, нахвърлени един върху друг, все едно си на бит-пазар. Създадохме и услугата на едно гише, което много облекчава хората - да не се качват по етажите нагоре и да се лутат по коридорите. Имаме добра събираемост на данъците?

Какъв е процентът им?

Над 85% всяка година събираме данъци и такси. Средно за България е 70-75%. А ние събираме и стари задължения, отделно от новите. По никой от параграфите нямаме преразходи. Нещата се случват при стриктна финансова дисциплина.

Как ще коментирате промените, които се готвят в ЗМСМА, за селата да има отделни бюджети и при неизпълнението им кметът на общината да бъде глобяван?

Ако ми бяхте задали този въпрос преди 3 години и няколко месеца, щях да кажа категорично: "Да". Аз съм от село Дреновец, там съм бил учител и допреди 7-8 години кметството беше второстепенен разпоредител с бюджетни средства. Имаше си касиер и счетоводител. Ясно е, че без да има средства кметът на селото не би могъл да направи каквото и да е. При оскъдния бюджет на общината обаче, не можем да си позволим средства за работни заплати в тези кметства. Там задължително трябва да има касиер и счетоводител, може да са половин щат, но без тях не може. А ние през годините сме направили много съкращения в общината. Направил съм така в общината, че всеки да отговаря за две-три неща, не само за длъжността, на която е назначен. Така покриваме всички нужди на общината и населението. Така, че това ще бъде много трудно изпълнимо. Ружинци ще има само две кметства - в Дреновец и Бяло поле. И дори това да се случи, няма да имам големи главоболия. Готов съм и за двата варианта, но за мен по-добре е така, както е в момента. Но един кмет би бил по-спокоен, ако разполага с определен бюджет. Откакто аз съм кмет обаче всяка година отделяме средства за населените места - за издръжка на кметството,  за осветяване, сметопочистване. Ние всичко им предоставяме при внесена докладна. Купили сме им храсторези, машини за рязане на дърва. Миналата година купихме снегорин, тествахме го дали върши работа и след време всяко кметство ще получи такава техника. Убеден съм, че кметствата в Ружинци не са изоставени, напротив - имат моята пълна подкрепа. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com