Кметът на Видин Огнян Ценков с големи очаквания за 2018-та година

2061
Кметът на Видин Огнян Ценков с големи очаквания за 2018-та година
Снимка: Община Видин

2018 година - година на наистина видимите резултати. Това заяви на днешната пресконференция кметът на Община Видин Огнян Ценков, на която присъстваха заместник-кметовете инж. Цветан Асенов и Венци Пасков, секретарят Иванела Андреева и началникът на отдел „Местни данъци и такси” Владимир Георгиев.

Пред журналистите кметът посочи: „Преодоляхме сериозни предизвикателства, финансово стабилизирахме общината с приемането на финансово - оздравителния план, разплатихме се с най-големите ни кредитори. Най-важните приоритети, по които ще работим, са реализирането на големите проекти - реконструкция на централна градска част, обновяване и модернизиране на СУ „Цар Симеон Велики”, на Профилирана природоматематическа гимназия „Екзарх Антим I”, ремонт на Гребната база, ремонт на ОУ „Отец Паисий”, саниране на жилищни и административни сгради, строително - монтажни работи на сградата на ГПЧЕ „Йордан Радичков”, Общинския драматичен театър „Вида”, облагородяване на междублоковите пространства, уличната инфраструктура и дейностите по програмата за местни инициативи”. Кметът определи бюджета на общината за 2018 година като балансиран, разумен и амбициозен. Той е съобразен с принципите на законосъобразност и управление, целящи постигане на съвременна инфраструктура, привлекателна жизнена среда, съвременни условия за образование, бизнес и инвестиции. Бюджетът на Община Видин е 41 483 269 лв., от които 23 855 558 лв. приходи за делегираните от държавата дейности и 17 627 711 лв. - от местни дейности.

Грипна епидемия и във Видин

Грипна епидемия се обявява от сряда, 24 януари, в област Видин, каза за Радио „Фокус“ – Видин д-р Пепа Цветанова, дир...

Владимир Георгиев съобщи данни за събраните данъчни приходи през 2017 г., които са в размер на 6 809 141 лв., като се отчита увеличение от 615 431 лв. в сравнение със събраните средства за 2016 година. Представени бяха актуализираните списъци с най-големите длъжници физически и юридически лица по отношение на местните данъци в Община Видин. (С информацията може да се запознаете тук: http://vidin.bg/…/uplo…/2018/01/FL-22.01.2018.xlsx-физически лица и http://vidin.bg/wp-content/uploads/2018/…/ul-22.01.2018.xlsx - юридически лица). Георгиев припомни, че лицата, които подлежат на облагане с патентен данък, трябва да подадат данъчна декларация до 31 януари. Започва и кампанията за събиране на местни данъци и такси, което се осъществява на 2 вноски до 30 юни и до 31 октомври, а в края на месец април приключват плащанията с 5% отстъпка. Той апелира към гражданите да използват и механизмите за разсрочено плащане, в случай, че изпитват затруднения.

Заместник - кметът на Община Видин инж. Цветан Асенов се спря на по-важните моменти в списъка за капиталови разходи. Той посочи, че общият им размер за 2018 година е 6 061 554 лв. Целевата субсидия е в размер на 1 079 000 лв. Преходният остатък от 2016 година е 1 176 569 лв., а от 2017 г. - 3 805 985 лв. Собствените бюджетни средства са на стойност 369 351 лв., а за текущ ремонт са предвидени 182 282 лв. Асенов подчерта, че със заложените средства за капиталовите разходи ще бъдат извършени аварийни ремонти на уличната мрежа, асфалтиране на улици; ремонт на две кръгови кръстовища и тротоари; обновяване на междублокови пространства, основни ремонти на общински сгради, училища и детски градини, четвъртокласна пътна мрежа, изграждане на алеи в гробищни паркове. Нови акценти в списъка са оформянето на околното пространство на крепостта „Баба Вида” и изграждането на Скейтборд-парк.

Секретарят на общината Иванела Андреева, която е и ръководител на проекта „Грижа в семейна среда за лицата в неравностойно положение в Община Видин“, посочи, че обслужваните потребители са 158 лица с увреждания, като за тях полагат грижи 47 лични асистенти, 48 социални асистенти и 18 лица, назначени като домашни помощници.

Андреева обясни възможностите на електронното управление и достъпа на гражданите и бизнеса до ползването на електронни административни услуги.

Кметът на Видин: Искането за отцепване на Северозапада е безотговорно

Като несериозно и безотговорно определи искането за отделяне на Северозапада от България и преминаване към Румъния Огнян Ценков, кмет н...

Следваща тема бе представянето на системата „Кмете, виж!“ – платформа за докладване на неспешни сигнали. То се извършва през уеб (https://kmetevij.com или http://vidin.bg/signal) и/или мобилно приложение, което позволява гражданите да направят снимки и кратко описание. Информацията се изпраща на сървър, който в зависимост от местоположението и ключовите думи автоматично класифицира проблема и го насочва към съответната общинска администрация. В продължение на 20 дни системата „Кмете, виж!” ще бъде тествана в Община Видин с цел отстраняване на възникнали технически нередности при подаване и обработка на постъпилия сигнал.

Заместник - кметът Венци Пасков се спря подробно на операция „Осигуряване на топъл обяд 2016-2019” по Оперативна програма за храни и/или за основно материално подпомагане, чийто бенефициент е Община Видин. Проектът се реализира от месец септември 2016 година и приключва на 31 декември 2019 година. Неговата стойност е 994 286 лв. и се финансира чрез Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. От месец март 2018 г. броят на лицата, ползващи услугата „топъл обяд” от 148, става на 700. За първа година се дава възможност да се включат и селата с по-многобройно население, като са обхванати 15 населени места. Общината продължава да изпълнява дейности по проектите „Обучение и заетост на младите хора”, „Услуги за ранно детско развитие” и „Приеми ме”.

Пред медиите кметът обяви, че е издал заповед, с която 25 и 26 януари са неучебни дни за училищата на територията на Община Видин поради грипната епидемия. Детските заведения не преустановяват дейността си, като се предприемат превантивни мерки за опазване здравето на децата.

Ценков заяви пред медиите категоричната си позиция, че резултати в работата могат да бъдат постигнати само със съвместните усилия на местната и държавната власт, бизнеса и гражданското общество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com