Кметът на Видин: Ще вдигна бунт, ако правителството насочи 4-те индустриални зони в Южна България

62458
Кметът на Видин: Ще вдигна бунт, ако правителството насочи 4-те индустриални зони в Южна България
Снимка: Община Видин

Д-р Цветан Ценков е кмет на Видин от 2019 година. Той е завършил Медицинска академия в София, има специалност по вътрешни болести и кардиология. Работил е в Либия като консултант в централна болница. Основател на Медицински център „Биомед 99”, който успешно менажира вече 20 години. Бил е депутат в 39-ото Народно събрание, член на Управителния и Надзорния съвет на НЗОК, заместник-кмет в началото на предходния мандат. Аctualno.com го потърси за интервю, в което да разкаже за дълговете на общината и как вижда справянето с тях, за изпълнените обекти, за неосъществената финансова децентрализация.

Г-н Ценков, във фейсбук профила си съобщавате за две особено големи задължения на община Видин. Едното е към РИОСВ – Монтана, на стойност 14 млн. лв. Това само от неплатени отчисления ли е?

Не. Това е по цялата оперативна програма "Околна среда". Става въпрос за 6,5 млн. лв. с ДДС - изхарчени пари от по-предишния кмет, и наложената санкция от 4,5 млн. лв. за нарушения по време на изграждането на пречиствателната станция. Отделно от това са задълженията по отчисленията, за които сме направили график и спазваме стриктно. Нещо повече, през отчисленията ще си купим кофи, за които плащаме средногодишно около 190 000 лева. Това е последната брънка от казуса как се е източвала общината в годините. Слава на Бога, и това го приключваме тази година. На 18-ти януари ми изтича договора с фирмата, която ни е давала кофите под наем. Отчисленията някой се е опитал да ги замете под килима и да не ги плаща, което няма как да се случи.

Първият етап на тази пречиствателна станция е по договор от 2013 г. за 20,9 млн. лв. с консорциум „Понс-Вабаг-Еко Видин“. Вторият е от 2017 г. с „Хидрострой“ АД за 15,7 млн. лв. без ДДС. Санкцията трябва да е по втория договор?

Да. С „Понс“ имаме платени над 4,5 млн. лева, с ДДС отиваме на 6,5 милиона - пари, които ги дължим на Кохезионния фонд директно.

Защо?

Те са изискуеми средства от общината пред оперативната програма и пред НАП. Наложи се спешно да направим извънредна сесия, за да вземем 1,6 млн. лв. кредит от фонд "ФЛАГ", за да се разплатим до края на тази година с изпълнителите и да приключим с тях. В противен случай щяха да ни наложат още по-голяма санкция. Аз недоумявам как е възможно предишният кмет да съветва общинските съветници да гласуват срещу този кредит, който е краткосрочен, за около 7 месеца. Нашата цел е да затворим сага от три мандата назад с пречиствателната станция. Ние сме дали цялата документация на прокуратурата - и на Специализираната, и Европейската - на Кьовеши.

Как затваряте сагата, като продължавате да дължите тези милиони?

Затваряме сагата с оперативните програми. Вече имаме всички строителни книжа за пречиствателната станция. През август идваха австрийци, за да я пуснат и всичко да е в ред. Така, че сагата по изграждането е приключила. Плащанията на дълговете ще бъдат разсрочвани във времето. Има възможност с Министерството на финансите и с управляващия орган да се сключи тристранно споразумение, но ние трябва да затворим тази сага до 31-ви декември 2021-ва. Тук е най-големият куриоз, че всички задължения са за сметка на общината, а не на тези, които са допринесли за това - предишния и по-предишния кмет. Ако може да се направи грандиозен извод, той е, че общините винаги са потърпевши. Потърпевши са за всички беди, които може да им дойдат от изпълнителите или от управляващия орган.

В случая каква е нередността, за която е санкциониран проектът?

Не искам да се ангажирам с това, има си органи. Даже има одитен доклад на Агенция "Държавна финансова инспекция". Там подробно е описано всичко. Аз няма какво да кажа повече.

Обжалвали ли сте?

Санкцията я жалим. На първа инстанция сме загубили. Вероятно и на последна ще загубим парите. Сега трябва да ходим да се обясняваме с Министерството на финансите - защо е така, защо не е иначе.

Ако се направи съпоставка между годишния бюджет на общината - 52 млн. лева, как се съотнасят дълговете спрямо неговата стойност? 

Това е другият голям казус - защо, когато една от най-бедните общини в Европейския съюз според данни от НСИ, държавата и правителството не взимат никакви мерки!? Било то чрез капиталовата, било чрез държавната субсидия. Има практика в ЕС в такива бедни и периферни общини на хората също да им се осигурява нормален живот. При нас до този момент не е имало такъв подход. Преди два дни съм внесъл в Министерския съвет и в Министерство на финансите писма точно за това - да се увеличи държавната субсидия, която е на няколко транша, и капиталовите ни разходи също, за да може по някакъв начин да се преборим с всички тези предизвикателства, с всички задължения.

Съумявате ли да ги стопявате по някакъв начин?

Вижте, дълговете бяха 3,3 млн. лева, в момента са около 1,2 млн. лева. Ако искате, ще ви предоставя подробен анализ. Имайте предвид, че последната вноска – 860 000 лв. по един безлихвен кредит от 2019-та, си го удържаха от капиталовата ни субсидия. Искам да кажа, че ние сме стопили грубо над 1,7 млн. лева. За пръв път от десет години община Видин има заместник-кмет по бюджет и финанси. Питам ви - може ли една фирма без счетоводство!? За мое голямо щастие зам.-кметът по бюджет и финанси Цветомира Илиева се справя прекрасно. Тя е бивш банкер, знае много добре материята в бюджетирането. Вдигнахме събираемостта на данъците от 57% на 77% чрез най-различни механизми, включително с притискане чрез съдия изпълнители. Така, че ние задачите на общината ще ги гоним доколкото е възможно в тази тежка ситуация.

Предвид факта, че горивата и електричеството поскъпват мощно, означава, че  ситуацията ще се влоши, как ще задържите общината функционираща?

Направих предложение в предишното редовно заседание на Общинския съвет общината да увеличи или да актуализира данъците за недвижимо и движимо имущество. Имайте предвид, че от 2008 г., когато минималната работна заплата беше около 240 лева и в момента е над 700 лв.,  не са пипани тези данъци. Настана страшен вой. Аз им казах, че по друг начин, освен да се пипне и данъчната си политика, общината няма как да се справи. Всички други административни такси и услуги също се актуализират, защото ние се готвим изцяло да реновираме осветлението, за да ни паднат разходите за ток с до 50%. Знаете, че по данни на експертите 70% може да бъдат икономисани от парите за електричество. Отделно, изграждане на възобновяеми енергийни източници върху покривите на детски градини, обществени сгради в града и селата. Иначе това е тежест. 100 000 лева средно на месец се качиха разходите за ток, което значи, че с около 1,2 млн. лв. на година ще ни нараснат разходите само за ток. И ако правителството не вземе мерки, не знам какво ще стане.

Предложеното увеличение на местни данъци и такси прие ли се?

Не го приеха, независимо че ние, в сравнение със съседните ни общини, сме на най-ниското стъпало. Естествено, министърът на финансите ще ни пита: "Защо искате допълнителни средства, когато не сте актуализирали собствените си приходни механизми?". Но аз не го решавам този въпрос, решават го общинските съветници.

И все пак сте реализирали доста инфраструктурни проекти, кои през тази година са най-значими?

Синагогата - тя е с международна известност. Даже имах среща преди два дена с фондация "Америка за България" и ги очаквам по цялата логистика да изработят туристически продукт - обзавеждане, електронни формати на дейности и комуникация вътре в този музей, в който се превръща Синагогата. Отделно, имаме един проект в МОСВ, чрез който над 4000 семейства ще получат нови източници на енергия за отопление като климатици, термопомпи, пелетни горелки. Имаме по ОП "Околна среда" проект за реновиране на цялата сграда на общината с нов източник на отопление, подмяна на дограмата. Изграждаме социални жилища. Продължаваме работа по площада, финансиран от "Региони в растеж" - за около 1,1 млн. лв. плюс подземните части, които ще се финансират чрез ПУДООС. Не на последно място се опитваме да реновираме областния или общински стадион, който повече от 70 години е в окаяно състояние. Слава на Бога, нашият футболен отбор вече се води за първо място в групата. Имаме доста проекти, които може да видите в сайта на общината.

Как осигурявате частта за съфинансиране, тъй като част от проектите, които споменахте, не са 100% грант?

Има и със 100% грантове. Ще ви обясня. Аз и днес се видях с изпълнителния директор на ФЛАГ и най-вероятно ще окрупним всички нужди на общината като кредитиране на следващите сесии - януари и началото на февруари. От Общинския съвет ще поискам възможност да вземем тези краткосрочни кредити с цел да изпълним проектите и след това от оперативните програми да си вземем парите. Това обсъждахме и в МС, и в МРРБ, че не е нормално парите да се плащат след 15-ти от управляващия орган. Хубаво е както излизат актовете, така и да се плащат, за да не се товари толкова много общината със задължения, които един път ни налагат оперативните органи, втори път ние сме длъжни да изтеглим кредит, за да извършим този или друг проект. Виждате в каква тежка ситуация се намираме.

Кои актове визирате?

Примерно, когато се работи един проект, на акт 10  се плаща еди-колко си процента от договора. Става въпрос за актовете по ЗУТ (Законът за устройство на територията – б.р.). ЗУТ е основният закон в строителството и е големият ни проблем с управляващите органи, тъй като бяхме първата община, която подписа една много сериозна двустранна спогодба с Камарата на строителите. Там стана ясно, че има огромни разминавания между ЗУТ и ЗОП (Закона за обществените поръчки – б.р.). Тези проблеми трябва да бъдат решени на законодателно ниво.    

Какво е основното противоречие между ЗУТ и ЗОП?

Много е дълъг този разговор. Лекар съм, но ще ви кажа. Например, когато ЗОП дава възможност и е казано, че до еди-кога си трябва да бъде изпълнен даден договор, но поради строителни причини, касаещи климата да речем, се прекъсва строителния план. Тогава се налагат санкции. Европейският съюз иска спазването на определени правила, но от друга страна ние имаме българско законодателство, което трябва да се регулира спрямо изискванията на ЕС. И когато говорим за проекти, свързани с фондовете в МРРБ, МОСВ или другаде, би трябвало да има синхрон. Друг пример - строителната фирма си уволнява хидроинженера и слага на негово място инженер. За това ми налагат огромна санкция. Каква е вината на общината!? Къде е надзорът!? Нещо повече, аз съм длъжен да им платя, за да приключи проектът. Това е парадокс.

Имате ли индикации от строителни фирми, че няма да изпълнят обект заради поскъпнали цени на материалите?

За саниране имаме 13 блока. На мен много ми е интересна самата програма, известна в обществото като "зелената сделка", защото не смятам, че е най-важно само санирането. Там трябва да има слънчеви колектори и други неща, които да водят до енергийноефективно поведение на сградите и на ползвателите. Въпросът е, че когато пуснахме тези 13 блока, които са от старата оперативна програма "Региони в растеж", подписана през 2017 г., за последните четири не се яви никой. Сега пак ги обявихме за възлагане. Нищо не можем да направим, защото този договор е подписан с Брюксел на онези цени. Правете си изводите какви санкции може да наложат на общината, не на изпълнителя, ако той не е вложил материали като в заданието. А той как да ги вложи, като ще търси по-евтиното решение. Парадоксът е сериозен.

Тоест, в риск са няколко блока да останат без изпълнител и да загубите финансиране?

Изглежда само за един блок няма да намерим изпълнител, но пак ще го пуснем. Ще се опитаме да решим този въпрос.

Изглежда единственият ви шанс е финансовата децентрализация, не сте се отказали от нея, нали?

Напротив. Дал съм предложение за капиталовите субсидии. Не може регион в такава тежка демографска и всякаква друга криза да му дадеш 1,5 млн. лева. В същото време се трупат едни излишъци и ние трябва като... - да не използвам цинична дума, да се молим да ни дадат 3-4 милиона, за да асфалтираме улици в селата и града. Моля ви да дойдете във Видин, да видите какво направихме с 2,5 млн. лв. от последното ПМС при правителството на Борисов. Почти няма неасфалтирано в квартал, междублоково пространство в централната част, в периферията на града и в селата. Аз ако имам 3,5 милиона средно годишно за асфалтиране, градът и регионът ще се превърне в наистина добро място за живеене. Моята огромна надежда е, че новото правителство малко от малко ще иска да промени нещата и ще разбере, че ако не се дадат пари на провинцията, както обичат да казват в София, няма да се случат добри практики. Не може развитието на държавата да е само в Южна България. Магистралите са там, индустриалните зони са там. Аз ще вдигна бунт, ако разбера, че правителството насочи в Южна България 4-те индустриални зони по програмата за устойчивост и развитие. Ще питам какво се случва с Русе, Видин, Плевен, Враца, Монтана, Силистра. И там живеят хора. Според мен е крайно време някой да се захване с тази държава. Аз съм боец, не съм политически подвластен и се надявам новото правителство да намери сили да превъзмогне тези различия. Не може Видинският край да е с 49% по-ниски доходи. На някой трябва да му светне лампата. Не може само кметът и администрацията да се борят за оцеляване. Някой трябва да ни помогне в тази битка.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com