X
 
 

Книгата „Дебърските майстори във Видинска епархия“ бе представена във Видин

1156 0
photo of Книгата „Дебърските майстори във Видинска епархия“ бе представена във Видин
Снимка: община Видин
Първият том на „Дебърските майстори във Видинска епархия“ е резултат от огромния труд, който са положили авторите при издирването на документи и изследването на произведения на самоковските зографи, не само на територията на България, но и на съседна Македония. Книгата е богато илюстрована и в нея са включени произведения от повече от 20 църкви на Видинска митрополия, Видинския и Ломски музеи и Художествената галерия в Берковица.

За да представи своята разработка пред публика, в Държавен архив Видин дойде авторският екип на изданието: чл.-кор.проф.Иванка Гергова, проф. Елена Генова, доц. Иван Ванев и гл.ас. Майя Захариева.

Представянето на изданието е организирано от Видинска Света митрополия и Държавен архив Видин. На нея присъстваха Негово Високопреосвещенство Видинският митропорит Даниил, заместник-председателят на Държавна агенция „Архиви“ Румен Борисов, заместник-областният управител на Област Видин Анжело Методиев, началник отдел „Хуманитарни дейности“ в Община Видин Емилия Николова, представители на институции, граждани и гости на града.

Емилия Николова поднесе приветствие от името на кмета на Общината Огнян Ценков : “Със своята книга вие давате една по-богата представа за изкуството на дебърските майстори - строители, зографи и резбари, на територията на Видинска епархия – Видинско, Ломско и Берковско. Чрез нея ние ще имаме възможност да се запознаем с художественото наследство на Северозапада. Багодаря ви за това,че ни правите съпричастни към това културно събитие в нашия град. Пожелавам книгата ви да има успех и да намери своите многобройни читатели!“.

Поздравления към екипа, подготвил книгата, отправиха също Видинският митрополит Даниил и Румен Борисов.

Интерес предизвика презентацията на книгата от проф. Иванка Гергова. Изданието е резултат от работата на българския екип по проект „Изкуството на XVIII и XIX в. Дебърска и Самоковска художествени школи“, който се осъществява между академиите на науките на България и Македония. Гостите се запознаха с авторите на книгата и имаха възможност да разговарят лично с нейните автори, както и да разгледат интересната експозиция.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Реакциите на всяка зодия в конфликтна ситуация

Конфликтите са нещо, с което се сблъскваме ежедневно. Без значение дали става въпрос за спор с колега, роднини или просто проблми с трафика, конфликтите...