Тези габровски диалектни думи ще ви накарат да се смеете с глас

5319
Тези габровски диалектни думи ще ви накарат да се смеете с глас
Снимка: iStock

1 април трябва да бъде обявен за национален празник на габровци. И това съвсем не е шега. Габрово е известен като град на хумора, той е дом на единствения по рода си музей на хумора и сатирата, който тази година точно в деня на хумора и шегите ще навърши 52 години от създаването си.

Ако не сте се насладили на това вълшебно място, тръгвайки си от което ще усетите как усмивката все още е на лицето ви, а коремът ви се оплакват от мускулна треска от смеха, придружил разглеждането на музея през последните няколко часа, то задължително си направете екскурзия до Габрово и поправете тази грешка.

Емблематичният за Габрово Дом на хумора и сатирата възниква на основата на габровския фолклорен хумор и на развитата карнавална традиция в града, която още е жива и още може да ви предложи неповторими преживявания, с идеята да служи на творците и на ценителите на хумористичното изкуство.

През всичките почти 52 години на функционирането си тази културна институция се развива, за да отговори на промените в света и на модерното време, като днес стремежът е към модернизация на архитектурни пространства и активно присъствие във виртуалното пространство, но посещение на място не може да се сравни нито със снимки, нито с думи, поради което горещо ви го препоръчваме.

Не е учудващо, че именно в града на хумора се използват и едни от най-забавните габровски диалектни думи, но със сигурност е изненада, че езикът на габровци, обобщен като „централен балкански говор“, е залегнал в основата на българския книжовен език. Габровският говор е част от ловешко-троянско-габровски говор, който е най-разпространеният балкански говор, а габровци определено се гордеят с това. Естествено в официалния български книжовен език няма да срещнете габровски диалектни думи, които искрено ни разсмиват и за които се чудим какво означават.

Габровски диалектни думи

  • Ако на опашката на касата във вашия град срещнете габровец, който настоява да получи „сачки“ за покупките си, не мъчете човека и му подайте найлонова торбичка. Именно тях габровци наричат сакчета, като дори не използват книжовната дума сак или сакче, а употребяват думата „сакчи“, което още повече затруднява търговеца да разбере какво иска човекът от другата страна на касата.
  •  Габровци не пускат водата от тоалетното казанче, а от байеркасата. Обзалагаме се, че никога не бихте могли да познаете какво е това байеркаса, ако габровецът не ви обясни. И няма как да бъде друго, защото думата няма смисъл и аналог на роден език. Всъщност първите тоалетни казанчета, които гарбовецът е видял и имал в своя дом в своя град, били немско производство, като името на фирмата производител звучало по сходен начин. Но не съвсем. Така с годините побългареното име остава като диалектна дума, използвана от габровци, която ни кара да се смеем много по-дълго от времето, нужно за пълненето или празненето на байеркаса.
  • Забавен е и начинът, по който жителите на града на хумора и сатирата наричат простора на терасата – простир, като вероятно това идва от простирам, но фактът, че има обяснение, не прави тази от популярните габровски диалектни думи по-малко забавна.
  • Водата от габровските покриви се спуска по… лакомицата. Всъщност габровци използват тази смешна дума, която за нас звучи като лаком човек, но далеч не означава това, и за глава.
  • Иска ли габровец да ви обясни, че плодовете за гнили, той ще ви каже, че са бутяли, а вие го разберете, ако можете. Тази дума, част от забавните габровски диалектни думи, не се използва никъде другаде у нас и е напълно неразбираема за нас, ако няма кой габровец да ни каже какво точно означава това.
  • Ако габровецът ще ви реже мезе, той ще го направи на танурчето. Не се притеснявайте къде точно е това, танурче е дървена дъска за рязане, тоест мезето е на правилното място за разлика от смешната дума, част от шегите, самобитността и неподправеното чувство за хумор на габровци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com