Община Видин: Предложеното увеличение на местните данъци не е самоцелно и не е в ущърб на гражданите

2468
Община Видин: Предложеното увеличение на местните данъци не е самоцелно и не е в ущърб на гражданите
Снимка: Община Видин

Предложеното увеличение на местните данъци не е самоцелно и в ущърб на гражданите. През последните месеци видинчани се убедиха колко по-хубава може да стане средата, в която живеем. Улиците и междублоковите пространства да са асфалтирани, да е чисто, парковете и останалите зелени зони да са поддържани. Всички искаме да има модерно енергоспестяващо улично осветление в населените места. Мечтаем Видин да бъде газифициран, да се реновира цялата спортна инфраструктура и градският стадион да се превърне в модерно спортно съоръжение, да има нови спортни и детски площадки. Но за да се случи всичко това, са необходими пари. Местните данъци и такси са основният източник на средства за ремонти на общински сгради, за дейности по благоустрояване и облагородяване на населените места. От 2008 година обаче техният размер не е променян, сочат от община Видин.

 

 

От администрацията акцентират на факта, че минималната работна заплата вече е повишена тройно – от 220 лв. през 2008 година до 650 лв. сега, като се обсъжда ново увеличение в началото на следващата година. Поясняват, че са поскъпнали нараснаха и цените на всички стоки и услуги, включително на строителните материали.

„През последните пет години Община Видин събира средно около 2,5 млн. лв. на година от такса за битови отпадъци. Тази сума е недостатъчна, за да се извършва сметосъбиране и сметоизвозване, да се заплаща депонирането в регионалното депо, както и да се правят задължителните отчисления към РИОСВ – Монтана. С предлаганото увеличение на такса смет Общината ще може да извършва тези услуги с по-високо качество, като бъдат закупени и нови модерни съдове за смет и се въведе интелигентна система за сметосъбиране (кофи с датчици), както и частично да се погасят вноските към екоинспекцията в Монтана“, са посочили още от администрацията.

Според анализа на управата ако размерът на таксата не бъде актуализиран, ще е невъзможно да започне заплащането на наследените от предходните два мандата задължения, възлизащи на близо 14 млн. лв., в които влизат дългове към РИОСВ – Монтана за почти 6,9 млн. лв., натрупани в периода от 2015 г. до 1.10.2021 г., както и над 6,7 млн. лв. задължение по нередност, констатирана от УО на Оперативна програма „Околна среда“ по проекта за пречиствателната станция.

„Предвижданото увеличение на такса смет не засяга промишлените обекти. Същевременно дори след предлаганата корекция промилите за жилищни имоти в Община Видин остават по-ниски в сравнение с много общини в България. Например: в Монтана е 3,86 промила за жилищни имоти; Ловеч – 5,1 промила; Димитровград – 5,5 промила за общинския център и 6,8 промила за останалите населени места“, уточняват от местната администрация.

И поясняват, че до момента основна част от средствата, инвестирани в дейности по благоустрояване, са от външни източници – оперативни програми или целеви средства от държавния бюджет.

„Очакванията са, че в бъдеще това финансиране ще е все по-недостатъчно, което изисква Общината да заделя собствени средства. Именно това налага и предлаганото увеличение на местните данъци. По тези причини, след подробни анализи, експертите в общинската администрация подготвят предложенията за увеличение на местните данъци и такси, съобразени с икономическото състояние на региона и възможностите на населението“, допълват от управата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com