Предстои въвеждането на мерки за енергийна ефективност в сградата на Община Видин

2933
Предстои въвеждането на мерки за енергийна ефективност в сградата на Община Видин
Снимка: Община Видин

В тази връзка кметът д-р Цветан Ценков и Златко Марков, упълномощен представител на фирмата изпълнител „Алди комерс Груп“ ЕООД, подписаха днес договор с предмет „Изпълнение на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) за въвеждане на мерки за ЕЕ в административната сграда на Община Видин“. На събитието присъстваха Светослав Скорчев, заместник-кмет по устройство на територията и развитие на инфраструктурата и ръководител на проекта и арх. Георги Чобански от фирмата изпълнител.

Стойността на договора е 2 431 000 лв. без ДДС. Дейностите ще се извършат в рамките на проект „Подобряване на енергийната ефективност в общински административни сгради“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

На над 2500 домакинства подменят отоплителните уреди в община Видин

Над 2500 са сключените договори за подмяна на отоплителни уреди в домакинства в Община Видин. ​Това бе съобщено на проведена днес преск...

Видинският кмет изрази задоволството си, че независимо от инфлацията и тежката световна криза, Общината успява да подпише настоящия договор. С реализирането на проекта ще се постигне обновяване на административната сграда на Общината и подобряване на условията на работа. Освен това изпълнението на планираните дейности ще осигури достигане на минимум клас „С” енергопотребление за сградата; намаляване на разходите за енергия; намаляване на емисиите на парникови газове в град Видин, генерирани от консумацията на електроенергия за отопление и охлаждане; осигуряване на по-добро качество на въздуха, както и подобряване на експлоатационните характеристики и удължаване на жизнения цикъл на сградата на общинската администрация.

„Със собствени средства Общината ще се опита да оправи и интериора на сградата, така че тя да стане пригодна към изискванията на 21 век. Учуден съм, че в проекта не са заложени слънчеви колектори за производство на ток, липсват някои новости, които са актуални и със „зелената сделка“ все повече общини ще се възползват от това, но може би на един втори етап….Коментирахме с фирмата, спечелила поръчката, да отидем на един разговор в Министерството на регионалното развитие, от гледна точка на цените да говорим за актуализация и от гледна точка на това, което е по-иновативно и модерно, да го заложим при изпълнението. Защото тепърва ще се прави проектирането, имаме малко време да заложим всичко, което сме решили и вече да търсим финансиране не само от Министерството, а и от собствени средства. Така че се надявам Община Видин да стане още по-приветлива и това е продължението на усилията на мен като кмет и на колектива на Общината да променим работната среда“ – заяви д-р Ценков.

Мерките за енергийна ефективност включват изолация на външните стени чрез топлоизолация от вътрешната страна с минерална вата; подмяна на дограмата – прозорци и врати; подмяна на отоплителната инсталация; смяна на осветителните тела с енергоспестяващи и др. Ще бъдат изпълнени още и редица строителни-монтажни работи – основен ремонт на покривите и на козирките; ремонт на компрометирани участъци от облицовката и мазилките; подмяна на всички врати и остъклявания в интериора, които са в лошо състояние; ремонти на санитарните помещения; подмяна на амортизираните вертикални и хоризонтални клонове на водопроводната мрежа; шлайфане, пренареждане, циклене или подмяна на подовата настилка в помещенията, в които това се налага и др.

Срокът за изпълнение на предвидените дейности е 330 дни след връчването на възлагателното писмо и включва 30 дни за проектиране и 300 дни за извършване на строително-монтажните работи.

Красив фонтан в село до Видин зарадва местните жители за Великденските празници

Идеята за новата придобивка е на кмета на село Покрайна Валентин Маринов. Той подема инициатива амортизирания вече стар фонтан да бъде ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com