Проект на видинската библиотека създава атрактивна форма за достъп до култура и изкуство

1482
Проект на видинската библиотека създава атрактивна форма за достъп до култура и изкуство
Снимка: Община Видин

По повод стартирането на проекта „Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия“ бе проведена пресконференция в Залата за изяви на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев”. На нея присъстваха представители на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца, която е партньор по проекта и библиотечни специалисти. Гост на събитието бе заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова.

Директорът на видинската библиотека Десислава Иванова представи целите и основните дейности по проекта, който е фокусиран върху създаване на устойчиви канали за комуникация и обмен на информация за въздействие върху публики, като идеята е да се популяризират местни автори и се привлекат последователи, читатели и потребители на културни продукти. Важен акцент е повишаване привлекателността на библиотечните услуги чрез достигане до публики на място и др.

„Това е още едно доказателство, че нашата библиотека е активен участник в културния живот на града ни, търсейки нови решения за обогатяване на своята дейност. Приветствам факта, че сред целите на проекта са популяризиране на местни автори и произведения, както и стимулиране интереса към четенето на книги чрез използване както на традиционни, така и на дигитални способи. Благодарности към директора на видинската библиотека Десислава Иванова и нейния екип от креативни и ентусиазирани хора за това, че работят сърцато в полза на гражданите и за доброто име на нашия град. Искам да Ви уверя, че Община Видин ще продължи отличното си сътрудничество с културния институт и винаги ще оказва необходимата подкрепа за неговото развитие!“ – заяви Борислава Борисова и пожела „на добър час“ в новото предизвикателство.

Сред дейностите, които ще се осъществят, е например създаването на нов културно-информационен атракцион на открито под наслов „Пътуваща сцена – на припек и на сенка”. Той ще се реализира чрез електрическо мобилно съоръжение от закрит тип, което ще бъде оборудвано с рафтове с книги, презентационен сет и работно място за регистриране на потребители и заемане на литература. Продуктът е предназначен за открити пространства и ще служи за предоставяне на традиционни и онлайн срещи със съвременни автори и популяризиране на техни произведения, обърнати към местните общности. За изпълнение на дейността ще бъдат разработени пилотни литературни маршрути, които ще включват импровизирани спирки в извънградски зони и малки населени места, където ще бъде представен новият културно-информационнен продукт. Друга иновация е създаване на уеб базирана платформа .BOOK IT. за свободен публичен достъп до култура и обмен на информация в областта на литературата. Тя ще бъде разработена на три езика - български, английски и норвежки.

Проектът „Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия“ се изпълнява по процедура за подбор на проекти с предмет „Подобрен достъп до изкуство и култура” по Програма РА 14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество” по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Стойността му е над 283 300 лв., а продължителността – 20 месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com