Проверяват сигнал за петно по река Дунав при гр. Дунавци

9624
Проверяват сигнал за петно по река Дунав при гр. Дунавци
Снимка: БГНЕС

Чрез Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) - Монтана е получен сигнал за забелязано мазно петно, от неизвестен източник, по течението на река Дунав при град Дунавци, община Видин. По информация от Гранична полиция – Видин, към 07:05 часа петното е регистрирано на км 794 - 780. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околоната среда и водите. След получаване на сигнала са взети проби от засегнатия участък от служители на ИАОС.

По информация от експерти от Басейнова дирекция – Плевен, които са на място в град Дунавци, петното по река Дунав е разкъсано и разнесено. Предполага се, че петната са от нефтопродукти, предвид усещаща се миризма. Към момента те се движат между Арчар и Лом. Наблюдават се отделни разпокъсани петна, с големина между 2 и 4 кв.м. с ниска плътност. При километър 776 са взети проби от водата на десен бряг, средата и ляв бряг.

Зелени патрули следят строителството на депото в разложкото с. Баня

Зелени патрули дежурят денонощно в землището на разложкото село Баня, където през януари трябваше да започне строителството на депо за ...

Изпратено е предупреждение чрез Системата за ранно предупреждение за инциденти по река Дунав до ситуационните центрове на Румъния, Молдова и Украйна. Своевременно са уведомени всички компетентни институции.

Поддържа се връзка с Изпълнителна агенция ”Проучване и поддържане на река Дунав” и Изпълнителна агенция ”Морска администрация”. В Министерството на околната среда и водите очакваме, в най-кратки срокове, от двете агенции информация относно предприетите от тях действия във връзка със ситуацията.

Министерството на околната среда и водите ще продължи действията във връзка с възникналата ситуация, съгласно своите компетенции. Всяка допълнителна информация своевременно ще бъде публикувана на сайта на министерството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com