Шефът на АПИ за тунел под Петрохан: Правим предпроектни идейни проучвания

2705
Шефът на АПИ за тунел под Петрохан: Правим предпроектни идейни проучвания
Снимка: община Видин

Работната среща се организира във връзка с посещението на инж. Дончо Атанасов – председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Тя се проведе в Конферентния център на Областна администрация Видин, с участието на кметове, председатели на общински съвети и директори на териториални звена. На срещата са обсъдени актуални въпроси, свързани с инфраструктурни проекти в областта и предстоящи ремонтни дейности в новия строителен сезон. След събитието областният управител Албена Георгиева и кметът на Община Видин Огнян Ценков изразиха задоволството си и изтъкнаха, че правителството, както и пътната агенция са удържали на обещанието си да се ангажират с нашия регион.

Инж. Дончо Атанасов подчерта, че правителството, министерството на регионалното развитие и Агенция „Пътна инфраструктура“ обръщат изключително внимание на пътя в направлението Видин-Монтана-Враца-София. Той запозна медиите с напредъка на проектите в това отношение. Председателят на Агенцията съобщи, че през 2018 г. ще завърши ремонтът на Петрохан – софийската част, включително град Костинброд, като целта е по-комфортния и бърз достъп през прохода. Има предпроектни идейни проучвания за тунел под Петрохан, каза още инж. Атанасов и призова да се спре със спекулациите, че държавата не се интересува от този въпрос. Според него проучванията ще бъдат завършени през 2019 г. Ще се търси финансиране на част от пътя между Берковица и Монтана, за да може участъкът София-Монтана да бъде в перфектно състояние. Той каза, че на всяка работна среща веднъж в месеца в Община Видин и Област Видин от Агенцията ще докладват за напредъка на автомагистралата София-Видин. През тази година ще стартират процедурите за строителство и надзор и реално през 2019 г., след завършването на отчуждителните процедури, се очаква да започне реално строителство и в участъка Видин-Ружинци. Ще стартират процедурите за строителство и надзор и на най-тежкия участък – от Мездра до Ботевград.

„Администрацията на министерството на регионалното развитие и на Агенцията правят и невъзможното тези проекти да бъдат ускорени“ – заяви инж. Атанасов. Той допълни, че започва строителството и ремонтът на третокласния път от Монтана до границата с Видин и тази година ще бъде завършен. Ще се довърши ремонтът на пътя от Монтана към Белоградчик. До няколко седмици ще започне ремонт на свлачището на Връшка чука, а с оглед на финансовите възможности, ще се има предвид и реализиране на ремонта на пътя Видин-Кула-Връшка чука. Инж. Атанасов каза, че в последните две години са вложени над 45 милиона лв. за ремонт и възстановяване на републиканската пътна мрежа на територията на Област Видин. Инвестицията, която предстои да направи правителството в участъка Видин-Ружинци ще бъде над 500 милиона лв. Толкова ще са средствата и за участъка Мездра-Ботевград. За тези около 90 км държавата ще трябва да осигури над 1 милиард лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com