Синагогата във Видин се възражда за нов живот

20000
Синагогата във Видин се възражда за нов живот
Снимка: община Видин

Договорът за инвестиционен кредит за изпълнение на проект "Реставрация и адаптация на Синагога-Видин в туристически обект "Културен център "Жул Паскин" по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 бе подписан днес от кмета на Община Видин Огнян Ценков и Мартин Заимов, изпълнителен директор на „Регионален фонд за градско развитие“ АД, предаде кореспондентът на Actualno.com.

Кметът на Видин откри срещата с думите: „За мен е истинко удоволствие да обявя тук пред вас, че днес ще подпишем договора за синагогата. Само преди няколко дни, на 29 май, в София в Министерството на регионалното развитие и благоустройството подписах договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от правителството, в размер на 8 275 300 лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“. Община Видин ще получи и допълнително финансиране от 1 500 000 лв. от Регионален фонд за градско развитие.

Възстановяването на Синагогата във Видин започва още тази година

Очаквам възстановяването на Синагогата да започне още тази година. Това заяви днес кметът на Общината в интервю за медиите във връзка ...

Проектът за синагогата във Видин е първият одобрен проект по Приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“, който след реализацията си ще превърне този емблематичен паметник на културата в център, обединяващ функциите на изложбено пространство, музей, многофункционална зала за събития и парк, уточни кметът Ценков и допълни, че за първи път в световната история еврейска общност дарява молитвен дом.

Огнян Ценков разясни механизма за финансиране на проекта, като подчерта, че средствата от „Фонда за градско развитие“, ще бъдат възстановени впоследствие от приходите, реализирани от туристическия обект.

Кметът благодари  на Регионалната организация на евреите „Шалом” – Видин за дарението, което е направила на Община Видин - сградата на синагогата и терена, върху който е построена. Той прочете благодарствено писмо от доц. д-р Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България „Шалом“. В него се казва: “Когато взехме единодушно решение да дарим на Общината собствеността на сградата, с моите колеги бяхме убедени, че постъпваме правилно и вашите отговорни действия потвърдиха нашите очаквания във всяка стъпка от процеса. Бързо, ефективно, в постоянен контакт с регионалната организация „Шалом“ във Видин, вие изпълнихте поетия ангажимент и необходимото финансиране е вече факт.“

Кметът на Община Видин изкза специални благодарности и на Мартин Заимов, изпълнителен директор на „Регионален фонд за градско развитие“, за осигуряване на допълнителното финансиране за реализирането на този мащабен проект, чието възстановяване ще стартира още тази година.

Община Видин ще възстанови Синагогата като културен център „Жул Паскин“

Обществено обсъждане на тема „Подготовка на проектно предложение на Община Видин с наименование „Реставрация и адаптация на...

По време на срещата бе показан кратък филм за бъдещата визия на сградата и обектите, които ще бъдат изградени в непосредствена близост.

На събитието присъства част от ръководния екип на Общината, както и заместник-областните управители на Област Видин Анжело Методиев и Лъчезар Попиванов, председателят на Общинския съвет-Видин Генади Велков, представители на Регионалната организация на евреите „Шалом” – Видин, представители на бизнеса, културни институти и граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com