Старт на проекта за централната пешеходна зона във Видин

2500
Старт на проекта за централната пешеходна зона във Видин
Снимка: Община Видин

Община Видин обяви стартирането на проекта „Основна реконструкция на централна пешеходна зона“ по време на пресконференция, която се проведе в залата на Общинския съвет. На нея присъстваха кметът на Общината Огнян Ценков, областният управител на Видин Албена Георгиева, председателят на Общинския съвет Генади Велков, членовете на екипа по проекта с ръководител арх. Ангел Недялков – главен архитект на Община Видин, представители на фирми, ангажирани с изпълнението на проектните дейности, представители на общинското ръководство, общински съветници, експерти.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, в рамките на Приоритетна ос 1 "Устойчиво и интегрирано градско развитие" на Оперативна програма "Региони в растеж", схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020-Видин". Той е на обща стойност 11 954 145 лв., от които 9 689 660 лв. европейско финансиране, 1 709 940 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет и 554 545 лв. съфинансиране, осигурено от Община Видин.

Филиалът на Русенския университет във Видин с предложение за магистърски програми

Пет магистърски програми ще могат да се изучават във видинския филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“ от учебната 2...

Огнян Ценков припомни, че необходимостта от реализацията на проекта и неговата естетическа стойност са обсъждани от видинската общественост повече от седем години и всеки гражданин е имал нееднократно възможността да изкаже своето мнение или да даде предложение. „Сега е моментът да разсеем всички притеснения и съмнения във връзка с този проект. С него беше злоупотребявано много и то от гледна точка и на личен, и на партиен ПР, с цел да се предизвика напрежение сред видинските жители. Цялата процедура е започнала още през 2011 г. и ние сме надграждали всичко съгласно законодателството, с решения на Общинския съвет, с публични обсъждания. Едно от нещата, с които се манипулираше общественото мнение беше, че площадът и цялата пешеходна зона ще бъдат направени с асфалт. И тогава го казахме, и сега, че те ще се изградят с висококачествен материал – термолющен гранит, който ще бъде удобен за ходене“ – каза кметът. Той допълни, че ще бъде запазен паметника на площад „Бдинци“, който е светиня за Видин, като отрече категорично разпространяваните коментари за премахването му.

В целия си обем проектът обхваща зоната от Драматичния театър и река Дунав до кръстовището на ул. „Цар Симеон Велики” и ул. „Широка”, пред сградата на Областната дирекция на МВР. Поради голямата дължина на пешеходната зона, проектът е разделен на 5 самостоятелни етапа, които могат да се изпълняват независимо един от друг. Всеки от тях съдържа всички необходими проектни части. Като начало се предвижда изпълнението на първите три етапа, от сградата на театъра до сградата на музей „Конака“.

Подземната ВиК инфраструктура е преминала пределния си срок на физическа годност и вече е напълно амортизирана. Сутеренните нива на прилежащите сгради се пълнят с вода. Вследствие на възникнали подземни течове се получават неравности и значителни пропадания на настилката, които могат да доведат до опасни за преминаващите хора последствия.

Пешеходната зона в момента не отговаря на съвременните изисквания за осигуряване на хармонична и достъпна градска среда за хора в неравностойно положение – липсват понижени преходи в нивата на тротоарите, пътеки от тактилни плочи за движение на незрящи хора, защитни парапети и други. Не са налице и противопожарни хидранти, което означава, че пешеходната зона по цялата си дължина, както и прилежащите й сгради, не са защитени и не отговарят на задължителните изисквания за пожарна безопасност и защита на населението от бедствия и аварии.

Поради всичките тези причини, реконструкцията на пешеходната зона е крайно наложителна и не търпи отлагане във времето. Предвидена е цялостна подмяна на подземната инфраструктура - водопровод, канализация, електрификация, видео наблюдение, оптични кабели и други, след което ще се положи новата настилка от едроразмерни гранитни плочи със специална повърхностна обработка срещу хлъзгане (термолющен гранит). Запазват се всички основни акценти на пешеходната зона, които са стойностни и реализирани по стария проект, а именно - фонтани, цветни партери и други. Предвидена е цялостна реновация на съществуващите фонтани, като се подменя изцяло ВиК системата, ел. оборудването и автоматиката.

Кметът на Видин се срещна с военнослужещи от резерва от Румъния и Сърбия

Огнян Ценков прие своите гости от Крайова, окръг Долж и Дробета Турну Северин, окръг Мехединци, Румъния и от Зайчар, Сърбия в заседател...

Демонтираните при реконструкцията настилки и други материали, които са годни за употреба, ще се използват вторично по предназначение там, където е необходимо в рамките на града или Общината.

Всички процедури до момента са проведени при стриктно спазване на указанията по програмата, в резултат на което беше подписан договорът за изпълнение на строително-монтажни работи на 1.06.2017 г., като крайната дата за реализацията е 1.08.2019 г. Проектът е готов окончателно за изпълнение, одобрен и съгласуван от всички държавни инстанции.

Ценков пожела спорна работа на специалистите и фирмите, ангажирани с изпълнението на проекта. „Нека всички се поздравим със стартирането му, защото съм убеден, че реализирането на този проект не само ще промени облика на централната градска част, но и ще предостави една удобна, достъпна и привлекателна за нашите съграждани и за гостите на града зона!“ – заяви видинският кмет.

Главният архитект Ангел Недялков коментира, че изборът на тази реконструкция е направен след много внимателен анализ – има три обществени обсъждания, по инициатива на Общината са събирани анкетни карти, чрез които всеки видински гражданин е имал възможност да даде своето мнение и предложение. Той обясни някои от предстоящите промени във визията на зоната. Проектът предвижда реновации на прилежащото пространство пред Художествената галерия, обновяване на съществуващото стълбище и връзка с пешеходната зона, демонтиране на Ротондата в близост до Драматичния театър и преместването й на подходящо място, на скулптурите пред Съдебната палата, колоните и фонтана пред музей „Конака“. Лампи, пейки и всички елементи по протежението на зоната ще бъдат приведени в архитектурно единство, ще има много зеленина, ще бъдат възстановени информационните колони, ще бъде осигурена достъпност за хората в неравностойно положение и др.

Презентация на проекта направи Веселина Георгиева, управител на „Про Актив Тийм“ ЕООД – външна техническа помощ за изпълнението на проекта. (С презентацията може да се запознаете на адрес: http://vidin.bg/wp-content/uploads/2018/06/Presentation-Vidin.pptx).

Във Видин одобриха проектите по програма "Местни инициативи"-2018

Одобриха проектите по програма „Местни инициативи”-2018. Това стана факт на проведеното днес заседание на Общински съвет Ви...

Областният управител Албена Георгиева също пожела успешно реализиране и заяви, че това е изключително важен и нужен проект за Видин, чрез изпълнението на който всички ще получат една красива и модерна пешеходна зона. Зона, която да допълва прекрасните сгради, които са се запазили във времето и придават невероятен облик на града.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com