80% от хората заявиха, че това беше един тъп референдум

17570
80% от хората заявиха, че това беше един тъп референдум

Резултатите от вчерашния референдум не са нито изненадващи, нито пък особено значими. Поради простата причина, че почти 80% от населението де факто заяви, че това е един тъп референдум. И са абсолютно прави. Не защото е лошо да има референдуми като цяло, а защото точно ТОЗИ референдум беше толкова безсмислен и нагъл, че ни кара дори малко да се срамуваме, че допуснахме първото демократично допитване до народа в новата ни история да е такава греда.

Унищожително слабата избирателна активност трябва да говори повече на нашите политически лидери от самите резултати. Защото цифрите не изненадват никого, а и не би трябвало да радват никого.

При обработени 97% от протоколите, над 60% са "за"

Според съобщенията от ЦИК се забавя обработката на протоколите в Районните избирателни комисии в Софийска област, областите Хасково, Си...

Малко над 60% гласуваха "За". И какво от това? В огромната си част тези хора са привърженици на БСП, които чинно козируваха и отидоха да гласуват, както партията ги е инструктирала. Това е по-плашещото и важното. Не че хора, гласували за ГЕРБ, са дали своето "Да" и така, според социолозите, които проглушиха ефира с този извод, показали на Бойко Борисов, че вече не го слушат.

Всички трябва да се радваме искрено, че голяма част от българския народ има своя позиция и няма никакво значение дали симпатизира на ГЕРБ, партията на Кунева или сините. Тези хора не са "непослушни", както ги определиха. Тези хора са мислещи. По-стряскащото е, че същото не може да се каже за феновете на БСП. 90% гласуване по рапорт и инструкции - това не е нито българското гражданско общество, нито достоверна извадка на общественото мнение.

Де факто, хората, подписали се за иницииране на референдума в списъците на БСП, излязоха да гласуват "За". Към тях могат да се добавят и още няколко хиляди заблудени души, които заради наглата и откровено лъжлива пропаганда на БСП бяха останали с впечатлението, че гласуват на референдум "ЗА и ПРОТИВ евтиния ток". Това е единственият успех на червените на този референдум - че успяха да подведат няколко стотин хиляди българи.

Близо 40-те %, които пък гласуваха с "Не", го направиха на инат. Всеки българин, който беше информиран по темата, знаеше как ще завърши референдумът. Знаеше, че резултатът е без значение, че БСП ще мобилизира електората си и че активността ще е толкова ниска, че допитването ще е невалидно. Хората, гласували "Против" обаче, просто не можеха да си останат вкъщи и да бойкотират, защото тяхно убеждение е, че правилното е да са активни и да се заявят, въпреки че това би било напълно безсмислено.

Кметът на Белене: Ние сме оптимисти

"Вярвам, че ще има нова атомна централа в Белене". Това заяви Петър Дулев, който е кмет на Белене", пред камерите на БНТ1. Според него ...

Всички тези фактори сочат към един голям, всеобхватен и разбран от повечето българи извод - че този референдум беше ТЪП.

Тъп беше въпросът му, тъпа беше организацията му, тъпа беше и информационната кампания (ако това изобщо може да се нарече информационна кампания). Тъп беше и по същество. Ядрената енергетика не е сред темите, подходящи за референдум. На хората не им е работа да са експерти по темата и затова немалко бяха подведени, подхлъзвайки се по пързалката, че всъщност гласуват "За" и "Против" евтин ток. Има хиляди други теми, подходящи за референдум, по които хората са компетентни и за които активността би била по-висока - за пушенето, за евтаназията, за сурогатното майчинство, за узаконяване на съвместното съжителство, за задължителната предучилищна за 4-годишните...

Та нека не превръщаме едно определено от народа като безсмислено упражнение в лакмус за всеобщите политически настроения. И по-специално, нека БСП не се радват толкова. Те просто успяха да излъжат едни 900 хил. души, което е и техният горен праг на влияние. Защото ако си правят илюзии, че резултатите биха били същите, ако бяха излезли да гласуват всички, значи продължават да си живеят в розовия свят, в който след всеки вот те са спечелилите.

За всички е по-добре, ако не придаваме излишна важност на един провал. Когато зададат умен въпрос, може и да получат умен отговор. Когато не опорочат и кампаниятата, народът може и да излезе.

Трайков: Не съм сигурен, че някой спечели нещо от референдума

Авторите на референдума предложиха една развалена стока в демократична опаковка и всъщност въпросът беше – съгласни ли сте да си ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com