Атентатите - част от тайната война между Израел и Иран

9003
Атентатите - част от тайната война между Израел и Иран

Магнитна бомба бе взривена в дипломатически автомобил в Делхи. Полицията откри експлозиви на голф игрище в кенийския град Момбаса. Петима израелски туристи и български шофьор на автобус бяха убити при атентат край летището на черноморския град Бургас.

Това са само малка част от почти дузината атентати, които според израелски и американски разузнавачи образуват гръбнака на продължаващата офанзива на Иран и "Хизбула" срещу Израел и неговите съюзници в чужбина. Понякога обаче връзките между тях изглеждат слаби; прилагат се различни тактики; целите се намират в различни точки на земното кълбо - от Кавказ през Югоизточна Азия до Средиземноморието. "Това не е шпионски трилър, който любителите на подобни сюжети могат да проследят страница след страница - казва Матю Левит, директор на Програмата за контратероризъм и разузнаване във вашингтонския Институт за близкоизточна политика. - Иран и "Хизбула" обяснимо отричат всички обвинения."

Анализатори твърдят, че тайната война на Израел срещу Иран и "Хизбула" прилича повече на шпионските маневри на ЦРУ и КГБ от времето на Студената война, отколкото на търсещата публичност терористична кампания на "Ал Кайда". Това е завръщане към идеята, че най-ефективната атака често е двусмислена.

"Те искат да изглежда достатъчно двусмислено, за да не можеш да докажеш, че са го направили. Това поражда съмнения, които затрудняват отговора на Израел и САЩ", казва Андрю Екзъм от Центъра за нова американска сигурност във Вашингтон. Тайният конфликт показва "eдно завръщане към мрачните техники на Студената война".

След взрива в България Иран и "Хизбула" отрекоха участие в атентата почти толкова бързо, колкото израелският премиер Бенямин Нетаняху ги посочи. Неофициално американски и български представители подкрепят израелската теза, но няма да го заявят официално. Има малко категорични доказателства, които показват как или от кого са координирани нападенията.

Израелското разузнаване има доказателства за много

телефонни разговори между Ливан и Бургас,


проведени в двата месеца преди атентата, твърди пред в. "Ню Йорк таймс" високопоставен израелски представител, пожелал анонимност. Броят на тези разговори се е увеличил в последните три дни преди атаката.

Израелското контраразузнаване обаче няма намерение да разпространява публично подробности, така както атентаторите не поеха отговорност. "Знаем източниците в Ливан, но не и с кого е разговаряно в България - допълва източникът на изданието. - Те не би трябвало да знаят, че ние знаем телефонните номера в Ливан."

Седмици след атентата българското разследване до голяма степен е в задънена улица. Още не е разпознат нападателят, който загина при взрива, нито са открити негови евентуални съучастници. Българските власти не искат да обвинят "Хизбула", без да разполагат с категорични доказателства, тъй като ЕС никога не е обявявал групировката за терористична организация.

Европейските съюзници очакват по-конкретни доказателства от броя на телефонните разговори, преди да предприемат мерки срещу "Хизбула". Има "известен скептицизъм, че атентатът е дело на "Хизбула" като организация, а не например на Иран, който използва отделни хора, свързани с "Хизбула", казва високопоставен представител по въпросите на сигурността в Германия.

Разследването на атентата в Делхи стигна доста по-далеч, но дипломатически и търговски отношения поставиха Индия пред дилема. Иран е

основен доставчик на петрол

за Индия, която се опитва да балансира отношенията си с Иран, Израел и САЩ.


През март индийската полиция издаде заповеди за арест на трима ирански граждани във връзка с атентата в Делхи. Вестник "Таймс ъф Индия" обаче наскоро съобщи, че полицията е установила, че иранската Революционна гвардия стои зад удара. Официалните власти категорично отрекоха тези твърдения.

Някои от заговорите са организирани набързо и лошо. В Тайланд заподозрените взривиха квартирата си. Много други предполагаеми атаки се провалят, преди да бъдат реализирани. Това създава у някои експерти впечатлението, че нападенията са планирани набързо, може би защото Иран и "Хизбула" искат да отвърнат на покушенията срещу ирански ядрени специалисти. Гражданската война в Сирия, която заплашва правителството - основен съюзник на Иран, може би е друг стимул за предприемане на действия.

"Свикнали сме да гледаме на Иран и "Хизбула" като на

монолитни структури,


без да осъзнаваме, че в тях има недоволство, конкуренция, раздробяване на фракции и това става важно, когато има външен натиск, както е в момента", обяснява Рашми Сингх, преподавател в Центъра за изучаване на тероризма и политическото насилие в Университета "Сейнт Андрюс" в Шотландия. "Случващото се в Сирия изостря нещата както никога досега", допълва тя.

Според анализатори нарасналото планиране е и доказателство за задълбочаващия се гняв в Техеран от действието на международните санкции. Самото отмъщение също е възможен мотив според тях.

"Хизбула" се закле да отмъсти на Израел за убийството през 2008 г. на Имад Мугние, бившия шеф на сигурността в групировката, който бе ликвидиран в бомбен атентат в Сирия. Иран обвинява Израел за убийствата на поне четирима ирански ядрени учени чрез магнитни бомби в колите им. Ефраим Халеви, бивш шеф на Мосад, признава, че сенчестата война не е едностранна. Но прави разделение между "невинните минувачи" и "хора, които те застрашават".

Израелците броят опита за покушение срещу израелския генерален консул в Истанбул и убийството на саудитски дипломат в Карачи през май 2011 г. като начало на настоящата офанзива. САЩ казват, че са предотвратили миналата година подкрепен от Иран и подпомогнат от мексиканска наркобанда опит за убийството на саудитския посланик във Вашингтон.

Интензивността на новата офанзива излезе наяве през февруари,

когато срещу израелците бе приложена тактика, подобна на използваната при убийствата на иранските ядрени учени. Мотоциклетист, преминал покрай автомобил на израелското посолство в Ню Делхи, прикрепи към него малък експлозив. Съпругата на израелски военен представител бе ранена в последвалия взрив заедно с още 3-ма души, но всички оцеляха.

Същия ден в грузинската столица шофьор на израелското посолство "намерил на колата нещо, залепено с магнит", сподели самият той през грузинския тв канал Real TV. Следователи отцепиха района, докато сапьори обезвредиха бомбата. Никой не пострада.

На следващия ден експлозия разтърси жилище под наем в Банкок. Един мъж загуби краката си от бомба, взривила се, докато полицията в Банкок опитва да го арестува. Втори мъж е арестуван на банкокското летище, преди да напусне страната. Трети заподозрян за инцидента е заловен в съседна Малайзия и все още се бори срещу искането за екстрадирането му.

Полицията в Тайланд съобщи, че и тези заподозрени са атакували служители на израелското посолство с експлозиви, които били прикрепяни с магнити. И тримата, както и други двама - мъж и жена, издирвани във връзка със случая, са иранци.

Според индийската полиция един от техните заподозрени бил "във връзка" със заподозрян в Тайланд. Израелски официални представители разполагат с телефонни разговори и текстови съобщения между Тайланд, Индия и азербайджанската столица Баку. Силите за сигурност там съобщиха през март, че са арестували 22-ма души, които признали, че са наети от Иран да извършат терористични атаки срещу израелски, американски и други западни цели.

Рони Бар-Он, председател на комисията по външна политика и отбрана в израелския парламент казва, че Иран може да прехвърли оръжия, муниции, технологии и "знание" чрез дипломатическа поща. "Имаме неограничени ресурси и неограничено време, за да се справим с тези и други заплахи", заявява Бар-Он.

До края на лятото, въпреки че нападението в Ню Делхи е скоро преди това, всички операции са или предотвратени, или се провалят. Двама иранци са арестувани в Найроби през юни заради експлозиви, открити на голф игрище в Момбаса. През юли полицията в Кипър арестува ливанец с шведски паспорт, заподозрян, че проучва самолети и автобуси, превозващи израелски туристи към средиземноморския остров.

Няколко дни по-късно строен млад мъж с голяма раница се слива в тълпа израелски туристи на летището в Бургас, докато те товарят багажа си от терминала на чакащия ги автобус. Взривът от бомбата в раницата му разтърсва дори и малкото останала увереност у израелците, че са непобедими.

Фактът, че жертвите на атентата в България са цивилни, а не военни или дипломатически цели, не е задължително знак, че някой друг стои зад нападението. "Когато се проваляш и времето тече, понякога сваляш летвата", обяснява Левит.

Отговорните за нападенията искат да видят Израел в конфликт със съседите му, обяснява Йорам Швайцер, старши изследовател в Института за изследване на националната сигурност. "Тъкмо заради това за Израел е най-добре да възприеме политика на сдържане и да отговори, когато той сам реши, целенасочено и с тайна операция", добавя той.

С други думи, конфликтът може да продължи да се развива в сенките.

Никълъс Кулиш и Джоди Рудорън, в. "Ню Йорк таймс"/Сега

Израел разкри терористична атака

Израелските разузнавателни служби съобщиха, че са предотвратили серия от терористични нападения, подготвени от ливанската екстремистк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com