Бойко Италианеца

7224
Бойко Италианеца
Снимка: БГНЕС

Борисов, вдигни пенсиите, вдигни ги, ако не искаш да поставиш рекорд за три пъти неуспял да довърши мандата си премиер. Два пъти това вече ти се случи - рекорд не само за българската политическа история, а и за световната! Ако, разбира се, изключим Италия, където, някои още си го спомняме как само допреди 10-15-20 години правителствата на Ботуша падаха като круши, а министър-председатели (като покойните Алдо Моро и Аминторе Фанфани, например) бяха по няколко пъти (4-5) премиери само за един отрязък от пет години! Помисли си, уважаеми Борисов: на италианец ли искаш да заприличаш, Бойко Италианеца ли да започнат да ти викат, а на България "малката (политическа) Италия", или да вдигнеш - колкото и да пъшкаш и да се оплакваш, че няма пари - с 10-15-20 процента месечните пари на възрастните хора! Това не само ще те закрепи на престола на изпълнителната власт, но може и да те превърне в един от най-продължително управлявалите министър-председатели на България! Мисли, Борисов, още не е фатално късно!

Какво направи досега Борисов за парите на пенсионерите? Ами нищо! Само мимикрира, че бил вдигал - по това прословуто и служещо само за присмех "швейцарско правило" - средно между 3-4-5-6 лева за всеки пенсионер месечно, което си е чиста гавра, както и сега по десетина лева увеличение за минималните пенсии, а истинското увеличение, заслуженото, и най-важно, изстраданото увеличение, не ще и не ще да даде! Бойко Италианеца! Заинатил се е като магаре на мост - пенсионерите ще почакат, ама докога не казва, те знаят да чакат и могат да чакат, доказали са го, което не само, че е подло и неблагодарно към заслужилите стари хора на държавата, а е и подсъдно! Мимикрира Борисов за пенсиите, и това продължава вече три, макар и непълни мандата.

В средата на третото си управление Борисов сякаш е най-нахален, без да е сигурно дали и сам си вярва. Той неуморно твърди, че вдига два пъти най-ниските пенсии - на 1 юли и на 1 октомври. Добре, ама защо, като казва това, Борисов някак избягва да гледа старите хора в очите?! Защото дори и с тези увеличения, пенсиите на повече от 1 млн. заслужили с труда си уважение възрастни хора са далеч под доказания екзистенц-минимум за България, не за Европа; защото тези увеличения - реално нямат и за половинка сирене, са по-скоро подигравка, отколкото признание.

Заради демографската криза работещите днес българи могат да останат без пенсии?

Работещите в момента българи на възраст между 40 и 44 г. е възможно да останат без пенсии заради демографската криза у нас, тъй като ня...

И в тази си гавра премиерът не е сам - редом до него стабилно стоят Менда Стоянова и Влади Горанов. И добре е най-после да му се каже: Борисов, не допускай тези двамцата да продължават да те заблуждават! И омайват! Тяхната върховна цел на живота е: небивали за една страна като България макроикономически резултати! Това гонят министърът на финансите и председателката на Комисията по бюджет и финанси в парламента - европейска финансова слава, за да им останат имената в златните страници на българската монетарна практика; заслугите ще са техни и само техни, тях ще венцехвалят тия, от които са зависими, включително и ти, премиерът на страната, като техен пряк началник! Техен, и само техен ще е професионалният и политическият актив, а другото - така наречената микроикономика, както високопарно наричат парите за хората, зарязана, все така ще цеди мизерни заплати и още по-мизерни пенсии!

Ако на тема доходи БСП измайстори лафа "Асфалт не се яде" (уникално тъп, междувпрочем!), сега доста по-приемлива е друга метафора - че добрите макроикономически резултати не само, че не се ядат, но и не гарантират, че веднъж постигнати, неминуемо ще доведат и до добри микроикономически! Няма никаква гаранция, че удряйки тавана на Европейския съюз по глобални икономически резултати и рекорден за общността ръст, това автоматично ще изстреля към тавана и доходите на населението, включително и пенсионерските!

А ето и една тънкост, която при управлението на Борисов, вече трети мандат, особено много важи. Заплашат ли го всякакви протестиращи с нещо, най-често с блокада на пътища, което само по себе си е незаконно, той, министър-председателят Борисов, Бойко Италианеца, бързо-бързо кандисва на исканията. Десетки, а май че и стотици са тези случаи. А те по правило и задължително са за повече пари. Случва се и сега, в момента, за кой ли път в тези три по две (засега) управленски за Борисов години, полицаи, пожарникари, а и военни (особено откакто БСП и Радев окупираха "Дондуков" 2) му извиват ръцете за още пари! Този път униформените искат 15 процента увеличение на заплатите, при това със задна дата. Минат, не минат шест месеца и полицайчетата излизат на светло, защото иначе, когато ги потърсиш, никакви ги няма, и искат: още, и още, и още, и още... ПАРИ! Чудесно, всички искаме още пари, но при фуражките става така, че парите, държавните пари, тези от данъците на всички ни, в крайна сметка отиват най-лесно! И най-често! Защо ли? И не е ли причина за това фактът, че те имат в кобурите си пистолети?! Перманентните увеличения на заплатите са гарантирани само за униформените, защото стара, още от тоталитарна България практика е "дайте на въоръжените, за да мируват!" Според архивите фразата е лично на Живков, ама още си е в сила, при това - с нова и нова сила!

Затова нека накрая припомним на Борисов, Горанов и Менда - тези наши левенти на 100% държавна издръжка се пенсионират при 25 години трудов стаж, както казва Данте, на попрището жизнено в средата. Излизат от системата младите пенсионери, 45-50-55-годишни, ама само формално - остават си там, в системата, или някъде на сродно, пак пищолджийско работно място и прибират от бюджетните пари два пъти - веднъж като класически пенсионери, обикновено с тавана на пенсията (защото така е по закон!), и втори път като работещи пенсионери, което също е по закон, тоест, на двойна хранилка - и пенсия, и заплата!

Работещите пенсионери се увеличават

Пенсионерите, които продължават да работят и след пенсия, се увеличават. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ)...

Има и друго! Взимат фуражкаджиите и 20 заплати при пенсионирането си, което, сума сумарно, си е една запазена лека кола на старо. Нищо лично, разбира се, нека се замогват левентите - но защо тази уж вече различна държава, продължава традициите на онази, уж старата?! И всичко това на фона на мизерните минимални, средни, а и някои, уж високи пенсии на "другите" пенсионери, не-полицейските, не-военните, не-пожарникарските! Къде гледаш, Борисов! И като гледаш, какво виждаш!

Борисов, направи си добре сметката. Нека някой ти изчисли колко точно са хората от третата възраст; грубо пресметнато, те са около 2 млн., ако изключим от тях около 600-700 хиляди телк-пенсии, които не са ясни - кои са, какви са и за какво се борят, има поне милион и 200-300 хиляди, които ВСЕ ОЩЕ В ТЕБЕ ГЛЕДАТ, на тебе се надяват! Ако, Борисов, им вдигнеш месечните пари с 20-30 процента, честно и законно заработени в продължение на 30-40-50 години, но престъпно неплащани от държавата и правителствата, то тези милион и кусур няма начин да не те заобичат и няма начин да не гласуват за тебе и партията ти - сега и занапред! И тогава няма да го има Бойко Италианеца, ще си изкара Бойко третия мандат, а и за четвърти ще мисли, при това с основание!

И, Борисов, не се заблуждавай, че приказките за някакви т. нар. "индексации" спрямо инфлацията "по швейцарски", хващат декиш, смеят ти се възрастните хора, засега само ти се смеят - именно защото са възрастни, тоест зрели, патили и препатили, което пък автоматично означава - и великодушни! Затова все още си кротуват и гълтат подигравки като тази: да получават пенсии, дефакто по-ниски от социалните помощи, които се раздават на други едни хора, нямащи за цял живот нито един ден трудов стаж!

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com