Чао, Гоце!

5865
Чао, Гоце!
На прощаване Първанов оставя два дебели тома - отчет за дейността му в президентството

Първанов си отива. А на прощаване оставя два дебели тома - отчет за дейността му в президентството.

Трябва ли да четем двата тома, пълни с шаблонни речи, писани от сръчни и несръчни писачи, за да разберем какъв човек е бил начело на държавата ни десет години. Или е достатъчно малко да си размърдаме паметта?

С какво ще запомним Първанов?

С това, че насели президентството с чиновници-позитанци, удвои и утрои апаратчиците и имаше съветници по всякакви въпроси. Да си президентски съветник бе хем привилегия, хем присъда - няколко такива бяха застреляни, а убийците им не бяха заловени. Друг, съветвал държавния глава по въпросите на сумото (или сумите), днес е подсъдим за поръчкови убийства.

Вече готвят Първанов за "алтернативата на Борисов"

След като вчера разгорещени граждани изпратиха Георги Първанов от "Дондуков" 2 с букети и подвиквания да заема премиерския пост, от дне...

Президентът напълни не само президентството с другарите си, а и посолствата ни в чужбина. За посланици той изпращаше свои хора, почти всички бивши сътрудници на ДС. Защитаваше ги до последно от отзоваване. Защото и той самият се оказа с картонче и псевдоним Гоце.

Първанови хора се настаниха в горните етажи на съдебната система, негов съветник стана главен прокурор. Затова сега какъвто ни е съдът, такава ни е и прокуратурата.

Президентът ни не беше добре приет в Европейския съюз и Щатите, но за сметка на това обикаляше света в далечни и екзотични пътувания - Азия, Латинска Америка. Любима дестинация му бяха бившите съветски средноазиатски републики, където днес царуват местни феодали... Към тия страни Първанов тръгваше с голяма кошница - уж за нефт или газ, а се връщаше с... голям праз! И с някой личен ловен трофей...

Тъй като знаеше само руски, най-добре водеше преговори с руснаците. В тяхна полза. И по едно време ни бе обвързал с три мащабни енергийни проекта, гордо наричани от него "Голям шлем". Вярно, "голям шлем" излезе, пък и тежък - дълго време ще ни виси на главите.

По време на президентстването си той не престана да се бърка в изпълнителната и законодателната власт. Редеше собствени фигури, кроеше интриги, конструираше коалиции. Негов висш проект бе "тройната коалиция", по време на която България се утвърди като най-корумпираната европейска страна. Затваряше си очите пред очевидните безобразия на играта 3-5-8, та даже награди с висш орден един заслужил хидролог от коалицията.

Според сайта на президентството Първанов и Марин още са на "Дондуков" 2

Въпреки че от официалната церемония по встъпването в длъжност на новия президент Росен Плевнелиев изминаха 20 часа, според сайта на инс...

Дето си тръгна от властта с хонорар от милион и половина, обявен за законен от "независимия" български съд.

Като стана дума за ордени - там президентът бе в силата си. Раздаваше ги на кило, та монетният двор не можеше да му насмогне. С най-висшите държавни отличия се окичиха корумпирани пияндета, бивши ченгета, графомани, червени милионери-позитанци и лични спонсори на президента и на столетницата. Орденът "Стара планина" се обезцени като едноименния стандарт при колбасите. Етикетът на салама буди съмнения, а орденът - иронични усмивки... И почти всяко награждаване предизвикваше скандал.

Най-големият избухна накрая - с ордена на вицепрезидента Марин, който неговият началник, президентът, му окачи за достойно изпълнен дълг - подписване на укази за амнистия без груби правописни грешки.

Генералът, уж храбър кадрови военен, пък се стресна от избухналия скандал. И подскочи гузно, сякаш до него е гръмнала натовска ракета.

Взе, че се отказа от ордена.

Пожелаха на Първанов премиерския пост

Минути след като напусна "Дондуков" 2 Георги Първанов вече получи пожелания да смени Бойко Борисов на премиерския пост. Гражданите, ко...

Грешка! Трябваше да го приеме и да се прави, че го е заслужил.

Пък на свой ред да закачи един орден на президента си.

Така тандемът Първанов-Марин щеше да си тръгне от "Дондуков" с две планини - по една за всеки...

На такива държавници - такава "Стара планина" им се пада!

Михаил Вешим 
Стършел

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com