Дори светът да рухне, "Ислямска държава" ще поеме отговорност

7746
Дори светът да рухне, "Ислямска държава" ще поеме отговорност

През последните седмици чуваме все едно и също. Терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД), (ИДИЛ) пое отговорност или приветства серия от кървави нападения в Европа и САЩ. Последното е буквално от ден в Шерлероа. А сега си припомнете Орландо, Ница, атаката във влак в Германия. Джихадистите от ИДИЛ възхвалиха и ужаса в Мюнхен. Връщайки се назад във времето, терористите заявиха на света, че са отговорни и за сеенето на смърт в Брюксел, Сан Бернардино, Калифорния, а по-рано и в Париж.

Те не са глупави

​Ако има нещо, което да се налага като безспорен извод от непрекъснатото участие на ИД в международния информационен поток, то е, че джихадистите никак не са глупави. Групировката си дава ясна сметка за силата на информацията в днешно време и я използва като един от най-сигурните методи за радикализация на нови членове и затвърждаване на "убежденията" си сред вече подготвени такива. Дори в някоя атака терористите да нямат пряко участие, намесата в нея косвено, чрез заявяването на подкрепа и възхвала за извършителя, е категорична.

Налагането на усещането от страна на ИД, че всеки може да грабне пушка и да стреля в кафенето, да се яхне на камион и да мине през тълпа хора или да вземе заложници в търговски център​, е почти неконтролируем процес. Дори разследващите различните атаки от последните седмици, признават, че на практика нямат механизми за противодействие.

Какво ги прави силни?

​По оценка на германските ​власти "Ислямска държава" разполага с много сериозен капиталов ресурс. За разлика от групировката Ал Кайда, ИД се държи като добре организирана структура, която непрекъснато търси нови пътища за увеличаване на приходите си. Контрабанда на петрол, търговия с оръжие и антични ценности, изнудване на хора, искане на откупи за заложници, ограбване на банки. В медиите неведнъж се появяваха информации и затова как ИДИЛ продава човешки органи след масови екзекуции. Безспорно най-сериозният доход, който поддържа структурите на ИД, идва от петролния бизнес. В края на минала 2015-та година германското правителство пресметна, че за месец джихадистите си докарват около 6 млн. долара.

През 2012 година New York Times, позовавайки се на Министерството на финансите на САЩ, съобщи, че в продължение на осем години Ал Кайда е спечелила средно годишно 120 млн. долара от вземането на заложници.

Израелски хакери, разбили форум на ИД: Джихадистите готвят атаки срещу бази на САЩ в Близкия изток

Според израелска компания занимаваща се с интернет сигурност, „Ислямска държава“ планира да извърши нападения срещу военни ...

Определянето на доходите на ИД от аналогични действия е затруднено. Минималната сума, за която може да става дума през 2013 година, е била 125 млн. долара, а през 2014 – 66 млн. Главният фактор, който затруднява оценката на дохода на ИД в тази сфера, е това, че терористичните групировки са разпръснати по целия и свят и е трудно да се прецени дали са реални съюзници на ИДИЛ​.

Кой поддържа "Ислямска държава"?​

Въпросът (поне от фактологична гледна точка) e твърде спорен. Често пъти от Запада към Русия и обратно летят словесни престрелки за косвена подкрепа или поне бездействие относно жестокостите на терористите. Безспорно най-обвинявана е Турция.

Неколкократно президентът на Сирия Башар Асад, чиято държава е превърната в развалина, е отправял критики към  турските власти, че подкрепят групировките ​Джабхат ан-Нусра и  ​"​Ислямска държава​"​. Южната ни съседка е обвинявана и от страна на експерти, сирийските кюрди и много западни страни, че залита в заговорнически отношения с ИД. Твърди се също така, че радикалните ислямисти използват Турция като транзитна зона за придвижване. В публикация на Daily Mail от 25 август 2014 г. страната е наречена дори "Портата за джихад". Както Русия, така и САЩ са хвърляли обвинения към Турция, че подкрепя ИД.

„Ислямска държава“ обучава 1400 юноши за тероризъм

Групировката „Ислямска държава“ (ИД) обучава в Ирак 1400 младежи от племето изиди за извършване на терористични атентати. ...

В какво вярват и къде са джихадистите?

Тезата, че дори "Ислямска държава" напълно да бъде унищожена (което поне на този етап граничи с невъзможното), идеята, залегнала в терористичната групировка, ще остане жива, е доста правдоподобна. Това мнение се поддържа от наши и чужди експерти по Арабския свят. То, разбира се, намира подкрепа дори само в първоначалната хипотеза за твърде лесните канали за разпространение на радикализацията и вербуването на нови членове за групировката.

ИД изповядва крайното салафитско/уахабитско течение на исляма. То е свързано с убеждението, че трябва да се следва религията такава, каквато са я проповядвали пророкът Мохамед и неговите последователи. Джихадистите живеят според основопалагащите разбирания за шериата (това е ислямският закон, който утвърждава всички аспекти на живота и обществото)​. Тоест забранени са алкохолът, пушенето, снимките на публични места, а жените са в пълно подчинение, носещи никаби. По различни оценки към месец май 2015 г. ИД е успяла ​да вербува над 22 000 души от 100 страни​. А според класифициран документ, с който разполага Белият дом, джихадистите вече имат изградени структури в 18 държави.​

Крайната цел на "Ислямска държава" е създаването на халифат (ислямската форма на теокрация като държавно управление), който да обхване целия мюсюлмански свят. Това е едно от обясненията защо джихадистите разрушават например древни градове като Палмира. Именно идентификацията с миналото подклажда националистичното чувство по места, а джихадистите не искат това.

Терористите от "Ислямска държава" вече действат в 18 държави (ВИДЕО)

NBC разполага с карта, от която се вижда глобалното разширяване на терористичната дейност на "Ислямска държава" (ИД). Тази карта е час...

Всяко наследство, което се отклонява от строгата интерпретация на исляма, която ИД е възприела, бива унищожено. Стремежът на джихадистите е към налагане на монотеизъм, като се премахват съответно древните символи на политеизма. Всичко това дава пълно убеждение сред последователите на ИД, че могат да осъществяват контрол над различни територии, където изнасилват жени, издевателстват върху деца, бичуват и извършват показни екзекуции като масови обезглавявания например. Идеологията, в която се възпитават членовете на ИД, в комбинация с финансовата подплатеност на групировката и нескритата омраза към западния свят, ги превръща в една от ключовите заплахи на бъдещето.

За мира, който идва от нас

По време на церемонията по откриването на летните Олимпийски игри в Рио де Жанейро, една снимка, уловила послание, обиколи социалните мрежи. То гласеше следното: "Мирът идва от нас, не от други". Във времена, в които човешкият живот няма никаква стойност все по трудно ще става да съхраним обичайния ритъм на съществуване, в който често проехтява ужаса на тероризма.

Ясно, че чрез геополитическо лицемерие и бездушни охкания на лидерите, ИДИЛ чрез структурите си, както и останалите радикални групировки, ще продължат да сеят смърт и страх. Ето защо, ако налагането на мир продължи да бъде бизнес и да зависи от настроенията на големите, нищо чудно съвсем скоро да чуем и че "Ислямска държава" е поела отговорност за рухването на света.

Автор: Румен Скрински 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com