Евроатлантическият Борисов назначи русофил да се грижи за българите в чужбина

25653
Евроатлантическият Борисов назначи русофил да се грижи за българите в чужбина
Снимка: БГНЕС

Днес българското правителство назначи за отговорник на българите в чужбина (например в Чикаго, където има близо четвърт милион български граждани) фанатичен русофил от ВМРО, чието ръководство е оглавено отдавна от русофили.

Тази подигравка е от същия характер като назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и заслужава същата реакция на гражданите, стига да знаят кой е назначеният за председател на Агенцията за българите в чужбина Борисов Вангелов. Разликата между случая с Пеевски и казуса с Вангелов е в това, че тогава ставаше дума за тайна агенция, а днес имаме явна подигравка с поверяването на една важна агенция, чрез която се кандидатства за българско гражданство.

Стига с "думам ти дъще, сещай се снахо"

Думам ти дъще, сещай се снахо – точно в този тон звучи заключителното изявление на мисията на МВФ в България, която на практика с...

Явно правителството не е могло да намери за тази длъжност един „западнофил”, който да е представителен за факта, че милион и половина българи избраха за своята реализация в живота на пазарите на труда и университетите именно на западните страни. От поколения наред най-близката до България българска диаспора от също се намира на запад – в западните покрайнини на Сърбия.

Обратното, милиони потомци на волжките българи, потискани национално в Русия от столетия, никога не са били признавани за българи от Русия и СССР. Има ги, но България не смее да ги припознае. С днешния си позорен акт Борисов не просто се присъедини към поредицата от страхливи български управници, чиято политика се ръководи от принципа да не ядосват Москва, а направо я оглави.

Правителството на Борисов угоди на русофилите, на чийто събор край язовир Копринка през 2012 г. същият Борис Вангелов произнесе пламенна подмазваческа русофилска реч, изпъстрена с атрибутите от списъка с опорни точки на отглежданото от Русия българско преклонение пред всичко руско - от благодарностите за несъществуващата извън интригантските помисли на граф Игнатиев химера „Сан Стефанска България”, до обобщението за православния характер на руско-турските войни (при нито една от които Русия не споменава нито веднъж българите, третирани именно като православни, за да бъдат готови за присъединяване към руската империя).

Новоизпеченият началник Вангелов може да бъде видян в разпространявано в интернет клипче да говори пред русофилския събор в обкръжението на Сергей Станишев, Светлана Шаренкова и руския поп Василцев. Последният беше принуден да напусне тихомълком България половин година след този събор (временно, защото Москва оказа натиск и пак го върнаха) заради антибългарската му дейност, предизвикала протеста на десетки български енориаши, гонени от руската църква в София от руско – български мутри, мутанти на „вечната дружба”.

И ЕК ни го каза - омазали сме се до ушите с банковия надзор

"Ако не бъдат взети мерки, които да покажат, че се укрепва банковия надзор и че не се допуска нееднакво третиране на различни банки, то...

С назначаването на Вангелов, за което днес ще се почерпят в руското посолство, Борисов явно подкрепя претенцията на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов за „балансирана политика” спрямо Русия – претенция, която той изрази в телевизионно интервю по БНТ на 15 март 2015 г., когато журналистката Виза Недялкова го подреди сред симпатичните политици заедно със Сергей Станишев и Симеон Сакскобургготски.

Автор: Иво Инджев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com