ГЕРБ попадна в капан като за хорър филм

15726
ГЕРБ попадна в капан като за хорър филм
Снимка: Facebook

ГЕРБ можеше да приключи по два начина и им се падна по-лошият. Първата възможност бе моментална и рязка - както стана с НДСВ. Втората обаче е тази на дългата агония. Именно тя предстои.

Предстои, защото ГЕРБ е в капан, подходящ за хорър. Да, правителството на "Има такъв народ" няма да получи мнозинство и ще може да пада винаги през следващите 4 години, от всеки вот на недоверие. Ако в момента изглежда, че БСП, при определени условия, ще го подкрепят, както най-вероятно ще направят, няма гаранция, че това ще продължи дълго. И ако в друг времеви отрязък това би било златен шанс за ГЕРБ и Борисов, който обича да казва, че е "готов да бъде опозиция", сега обаче не е сигурно дали кабинетът на малцинството не е по-приемливият вариант. Понеже при падането на правителството предстои нов служебен кабинет, назначен от президента Радев, което в ГЕРБ вече се изживява като кошмар. 

Можем да си представим следната ситуация: новото правителство продължава офанзивата срещу предишните управляващи. Ревизионни комисии отново. Постепенно обаче около него се натрупват скандали, то пада при вот на недоверие и започнатото като офанзива се оказва нежна прелюдия към новия служебен кабинет на Радев. В шаха това е ситуацията, в която опонентът е вече с две царици, докато ти си останал без фигури. И тя, знае се, не продължава дълго. 

Изолацията, в която Борисов е изпаднал, е такава, че има един-единствен пазач на входа и той е добре познат: главният прокурор. А такъв развой на събитията едва ли е бил прогнозиран навремето, когато "разделението на властите" се оказа дясно-екстремистка идея. Какво става със сливането на властите, когато Борисов е всъщност опозиция, а Гешев на върха на прокуратурата? И когато всяко "нахлуване" на прокуратурата е предварително обречено от нахлуване на протести срещу нея? 

Все още се намират немалко ценители на "политическия гений" на Борисов, които обичат да повтарят "да не го отписваме". Бившият премиер обаче е все по-далеч от собствените си умения - това е човек, който в деня на изборите заяви, че те се правят по "венецуелски", че опонентите му са "комунистите, които са хвърляли хора на прасетата в лагерите", че е "единственият останал демократ" и много други изказвания, директно на сюрреалистичния ръб, който все по-уверено ще пристъпва. Това издава много повече паника, отколкото план. Може би защото планът, точно както срещу двете царици в шаха, е просто невъзможен. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com