X
 
 

Границите на здравия разум

3586 4
photo of Границите на здравия разум
Снимка: iStock/Guliver
Преди няколко години така се бях газирал на една учителка, дето пълнеше главата на детето ми с глупости, че щях да ходя да ѝ искам обяснение лично. Не го направих публично достояние, понеже не исках да влизам чак в такава конфронтация, исках само да я коригирам да си знае границите – кое може и кое не може да се казва пред децата. Явно, обаче, трябва да се дава гласност на такива неща, когато достигнат подобно умопомрачително ниво. Госпожата беше твърдяла, че високите технологии (смартфони, навигация, компютри) не било възможно да са човешки творения и били донесени на човечеството от извънземна цивилизация. Едно такова изказване дава много ясна представа за човека, който го направи. И, за съжаление, този човек не е продавач в магазина или ютюбър, а е учител.

За възпитанието и образованието на моите деца нося отговорност аз като родител. Лесно мога да коригирам пораженията, нанесени от подобен невежа. Невежеството е сила. Моят авторитет е по-голям от този на подобен преподавател. Защо обаче такива преподаватели са не един и двама в Системата е риторичен въпрос. А какви да са? Такива останаха. Няма хора.

Идват избори, гният отпадъци

Чухте ли? Вече хлопат по вратите ни от телевизора. Да, това са онези, които скоро ще нахлуят безцеремонно. За да ни агитират. За да ни ...

Друга някаква набедена госпожа, която за кратко бе и класна на сина ми, ги подпукала в най-доброто бургаско училище още от първата година и втората им среща с теориите за кемтрейлс и рептилите. Кукугиру, петльо. Момчето беше вече на възраст, в която не мога да се намесвам директно, но задружно с общи усилия децата успяха да я сменят и на следващата година имаха нов учител и нова класна, никакъв допир до онази. Новата класна беше най-здраво стъпилият на земята човек и има голяма заслуга за развитието на децата през следващите години. Слава Богу, че и такива учители са останали.

И тук идва голямото умение, което не вярвам ръководствата на повечето училища да го притежават. Как да бъде различен суеверният даскал от този, който е запазил разума си? Щото суеверието в едни сдържани рамки може да не се прояви и да си остане скрито, тогава то ще нанесе много повече поражения от едно развихрило се и явно суеверие, което може да бъде озаптено. Освен това нещата в живота не стават като по американските филми. Ония, които на думи уволниха учителката в София, очакват това да се случи действително. Само че тя има дълъг стаж, постоянен трудов договор и си чака пенсията. Директорът на училището трябва да е много смел, безскрупулен и безмилостен, за да я уволни заради урока за Луната.

Лично аз не бих я уволнил. Бих я подложил на леко разследване – да установя докъде се простира суеверието ѝ. Дали споменава нещо за кемитрейлс, рептили и извънземни с напълно сериозен тон пред опулените очи на децата. И едва тогава бих взел решение. Най-малкото, което заслужава, е забележка. Да пускаш на видеостената ютюб версии не е образователна иновация, това децата могат и сами да си го правят у дома. За луната има достатъчно доказани факти, които могат да се преподават и без да се навлиза в темата стъпвал ли е човек там. Когато детето е малко, съзнанието му не бива да се размътва. По-късно в пубертета то само ще стигне до съмнението. А темата за официалната версия във времето, в което живеем, е прекалено чувствителна. Като оголен нерв, докоснем се до него и боли.

Имало е случаи, когато преподавам Ботев на по-малки ученици. Тогава темата за неговата смърт я пропускам. Но когато говоря за Ботев с гимназисти и се стигне до тая тема, разказвам им за героизирането. Че паднал с продупчено чело. Това е факт, само че не им съобщавам дори на тях откъде е този факт. Никола Обретенов до края на живота си твърди, че Войводата не е бил прострелян в главата. А в спомените на останалите четници това е записано. Кой лъже? Защо лъже? За контролен втори изстрел отблизо ли става дума? На учениците говоря само за неизяснените обстоятелства. И че е твърде здравословно да се съмняваме във версията на телевизора. Защото някои неща не се причисляват към теорията на конспирацията, а към практиката на конспирацията.

Европейска столица на културата - с или без български акцент?

Отлетяха ли, отвеяни от ледения вятър в Пловдив, едни няколко милиона лева в мразовитата зимна вечер, в която се състоя официалната цер...

Автор: Николай Фенерски

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  За съжаление конспиративните теории са една от епидемиите на съвремието, а това че има учители, които дори започват да ги пропагандират сред учениците трябва да бъде посрещано с незабавно уволнение на такива. Много прав е авторът, че учителската който твърдяла, че хората не са стъпвали на Луната, най-вероятно има афинитет и към други такива конспирации, защото обикновено хората които поддържат так виж още ›› ива конспирации рядко са приели само една такава теория, а по-често цяла поредица от такива и ако тази за кацането на Луната е сравнително безобидна като обществена последица има такива като тази за вредите от ваксините например които могат да бъдат с много опасни последици. Въпросната учителка беше твърдяла, че само руснаците са ходили в космоса и прочие, нищо чудно са окаже и някоя фенка Путя, те повечето са такива :)
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Тонът, с който се говори за учителката, е най-неподходящото нещо в случая, защото срива авторитета на всички учители, на училището и на българското образование въобще. След такива изказвания (а те се правят ежедневно от родители и от хора без деца) - какво се очаква като отношение от страна на подрастващите? А от страна на учителската колегия - мога да Ви кажа: хората с достойнство просто ще напус виж още ›› нат! Никоя друга професия не е подлагана на толкова упорито разпъване в публичното пространство. Едно съсловие трябва да се принесе в жертва, за да не се виждат истинските престъпления в държавата.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Около 20% от хората в България имат психически проблем, от леко безпокойство до тежки депресии. Учителите също са хора. Тези проценти важат и за тях, още повече, че работят в много трудна среда. В едно средно голямо училище има около 50 учителя. От статистиката следва, че около 10 от тях имат психическо страдание. Защо отменихте задължителния психопреглед за учителите?! Не го казвам с лошо!!! А в виж още ›› полза и на децата, и на учителите!!! Прегледът да не означава, че страдащите учители ще бъдат изхвърлени на улицата, а моментално да им се помогне да се рехабилитират и завърнат здрави в училище! Колкото по-рано се поставят верни диагнози, толкова по-успешно е лечението! Да спасим и децата, и учителите!!! Бездруго учителите в Бг са на изчезване, пазете ги!
 • ИМПЕРИАЛИСТ 1.1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 3 месеца Профил на трол?
  Интересна статия и коментар! Явно учителската гилдия в България почва да се съживява, след като и се обръща такова внимание...
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.