"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

8678
"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония
Снимка: Getty Images

Кая Калас, премиерката на Естония, не престава да настоява за по-силна подкрепа за Украйна. И вероятно точно поради това през февруари името ѝ попадна в списъка на издирваните от Русия хора, припомня германската обществена телевизия АРД.

"Калас е един от най-видимите и активни западни правителствени ръководители от началото на руската инвазия", казва политоложката Кристи Райк от Естонския институт за външна политика. Експертката изобщо не е изненадана от факта, че Калас е под прицела на Москва. "Тя се обявява за силен съвместен подход - както по отношение на санкциите срещу Русия, така и за подкрепата за Украйна. Освен това настоява, че Русия трябва да понесе отговорност за вършените от нея военни престъпления."

От адвокатка до евродепутатка и премиерка

Още: Поредна мощна атака по Белгород, има жертви и ранени (ВИДЕО)

Списъкът на издирваните от Русия лица изглежда не впечатлява особено естонската правителствена ръководителка. Калас не се оставя да бъде сплашена от Путин, уверява самата тя. "Той иска да ни накара да се страхуваме, но това би му дало точно онова, което иска. Ето защо не трябва да се страхуваме", казва пред АРД естонската министър-председателка.

Калас произхожда от влиятелно естонско семейство. Баща ѝ и дядо ѝ също са били политици и са допринесли за развитието на страната. Това е една от причините първоначално тя да избере различен път и да направи кариера като адвокат. След това обаче бързо се издига в дясноцентристката либерална Реформистка партия, става евродепутатка, а после и първата жена начело на тази партия.

Семейната история като стимул

От 2021 година Калас е министър-председателка на Естония, която има обща граница с Русия и голямо малцинство от руски произход. "Когато СССР окупира Естония, тя депортира естонците в Сибир и вкара руснаци в страната. Моето собствено семейство също беше депортирано в Сибир", разказа преди време Калас. "В края на окупацията руското малцинство беше 30 процента."

Още: Украйна увеличава производството на оръжие, но има цял списък с ограничения

Личната ѝ семейна история е и нейната мотивация: тя е показателна за това, което са преживели много естонци, пише АРД. Руската агресия срещу Украйна промени чувството за сигурност на много балтийци и отвори стари рани. А с ясната си позиция Калас вдъхва на своите сънародници кураж.

Това, че е обявена от Кремъл за издирване, няма да я накара да замълчи. "Путин очевидно използва това като оръжие, за да сее страх и да внушава, че не сме истинска държава. Той ме обвинява в неща, които всъщност са вътрешни руски дела. Но ние сме независима държава. Това показва, че мислите и мечтите му са империалистични. Сигурно съм на прав път, щом руснаците са ми толкова ядосани", цитира АРД думите на естонската министър-председателка.

Само един символичен акт

Калас уверява, че не се страхува. А и тя не възнамерява да пътува до Русия, където може да бъде задържана, нито пък до близки съюзници на Москва - като Беларус, Иран или Северна Корея, посочва политоложката Кристи Райк. В случая този ход на Кремъл има по-скоро символичен характер. Но Калас ще остане в полезрението на Москва като яростен критик, посочва още АРД.

Още: След като ядоса Украйна, папата пак призова за мирни преговори

 

Източник: Дойче веле

Тъмната триада в управлението на Русия: Макиавелизъм, нарцисизъм и психопатия (ВИДЕО)

Франция увеличава 8 пъти производството на 155 мм боеприпаси: ЕК отпусна средства

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com