Изкуствен интелект вместо човек: кои професии са застрашени

12800
Изкуствен интелект вместо човек: кои професии са застрашени
Снимка: Getty

Напредъкът на изкуствения интелект е безспорен, а софтуери като ChatGPT поставят под въпрос съществуването на някои професии в бъдеще. Ще продължим ли да имаме нужда от адвокати, данъчни, журналисти, автомонтьори и месари, пита АРД.

Рутинните административни дейности вероятно ще отпаднат

Ще доведе ли до революция изкуственият интелект?

Някога част от научната фантастика, днес изкуственият интелект ИИ е неизбежна част от живота ни. Било под формата на алгоритъм с препор...

Според икономиста Йенс Зюдекум няма опасност от масова безработица заради изкуствения интелект. Той все пак признава в интервю за SWR, че дейностите в някои сфери могат да бъдат заместени от технологии - "рутинни административни задачи, като попълване на файлове в Excel, но също така и писане на стандартни текстове, проучване и събиране на информация." Това са все неща, които изкуственият интелект в крайна сметка би могъл да върши по-ефективно.

Но това не означава, че хората, които в момента все още извършват тези дейности, ще останат без работа, смята Зюдекум. По-скоро работещите ще бъдат освободени от досадните задачи в бъдеще и следователно ще имат повече време за дейностите, които правят хората незаменими, допълва той.

Екип от учени от Швейцария изследват кои професии ще бъдат особено застрашени от развитието на изкуствения интелект. Машините са сръчни и разполагат с физическа сила, но им липсва оригиналност, координация и способността да решават проблеми. Учените от Швейцария изграждат индекс на рисковете от автоматизация за отделните специалности.

Какво е бъдещето на лекарите?

При месарите например индексът е 78 процента. Това означава, че роботите притежават 78% от необходимите умения за един месар. При физиците обаче този процент е едва 43. Работните места на инженери, пилоти и на повечето лекари също са сигурни. Изключение правят например радиолозите. Тук обаче проличава една от слабостите на проучването. Сред изброените 18 необходими умения за общопрактикуващите лекари отсъства емпатията. Изследователят Рафаел Лаливе казва пред SWR, че учените са се фокусирали върху основни физически и умствени умения. Това изключва други аспекти от работата.

Това ли е новият балон на пазара на акции или зад тенденцията се крие нещо много повече?

Историята помни редица горещи тенденции на капиталовите пазари, които в крайна сметка се оказват балон. От друга страна, често от пепел...

Част от дейностите на барманите и болногледачите също могат да бъдат засегнати. Още по-несигурни изглеждат работните места на касиери, миячи на чинии, таксиметрови шофьори и модели.

Изследователите от компанията OpenAI, които са и създатели на Chat GPT, стигат до различни прогнози от тези на колегите им в Швейцария. Според тяхното проучване програмисти, математици, счетоводители, преводачи, писатели, журналисти също трябва да бъдат подготвени за това, че изкуственият интелект ще поеме поне част от предишните им задачи.

Ще останат ли адвокатите без работа?

Въпреки че в момента системите за изкуствен интелект все още често "халюцинират" - боравят с неверни факти, те вече постигат забележителни резултати в задачи като превод, творческо писане и генериране на компютърен код, посочва АРД. Особено в журналистиката обаче дейностите не бива да се оставят изцяло на изкуствения интелект, тъй като той не може самостоятелно да преценява истинността на фактите.

Според американски учени около 80% от работещите в САЩ упражняват професии, в които поне една задача може да бъде свършена по-бързо от изкуствен интелект. Но има и професии, в които той ще играе само незначителна роля. Сред тях са например готвачите, автомеханиците, както и заетите в селското стопанство.

Защо българите изпитват носталгия към комунизма според изкуствения интелект ChatGPT? Ето какво отговори

Как нашумелият в цял свят изкуствен интелект ChatGPT отговаря на ключови въпроси, свързани с миналото на България? Попитахме ИИ-то за н...

Йенс Зюдекум казва, че адвокатите също са сред застрашените професии, защото част от работата им може да бъде автоматизирана. "Означава ли това, че всички адвокати ще останат без работа? Не, вероятно не. Но професията може да се промени малко в бъдеще", смята икономистът.

Ако определена технология поеме част от задачите на дадена професия, хората могат да се съсредоточат върху другите аспекти, които не могат да бъдат автоматизирана толкова лесно. "Всичко, което е свързано с човешко взаимодействие, комуникация, творчество, стратегическо и дългосрочно планиране", изрежда експертът.

Твърде скъп и твърде опасен ли е изкуственият интелект?

Ако обаче все повече хора използват изкуствен интелект, това може да се превърне в истински проблем. Изкуственият интелект изисква голяма изчислителна мощност. За нея са необходими множество компютри, които консумират много електроенергия. Според последната информация работата на ChatGPT струва повече от 700 000 долара на ден.

Израелският историк и писател Ювал Ноа Харари все пак предупреждава, че изкуственият интелект е "първата технология в историята, която може да взема сама решения". Което създава редица рискове. "Много хора могат да се окажат напълно без работа - не само временно: може да се окаже, че им липсват основни умения за бъдещия пазар на труда. Може да достигнем момент, в който икономическата система възприема милиони хора като абсолютно безполезни. Това има ужасяващи психологически и политически последствия", смята Харари. Затова "трябва да гарантираме, че изкуственият интелект взема добри решения за нашия живот", пише Харари в коментар за The Telegraph.

Питахме ChatGPT защо България е на последно място в Европа по много класации? ИИ отговаря така:

Попитахме изкуствения интелект ChatGPT защо България е на последно място в ред класации в Европа. Ето какъв бе отговорът на ИИ:  ...

"Аморални и лингвистично некомпетентни системи"

В своя статия за "Ню Йорк Таймс" американският лингвист и философ Ноам Чомски е далеч по-критичен за възможностите на изкуствения интелект. "ChatGPT и неговите събратя са органично неспособни да балансират между творчеството и ограниченията. Те или са свръхгенеративни (произвеждат както истини, така и лъжи, одобряват както етични, така и неетични решения) или са недостатъчно генеративни (проявяват неангажираност към каквито и да било решения и безразличие към последствията). Като се има предвид аморалността, фалшивата наука и лингвистичната некомпетентност на тези системи, можем само да се смеем или да плачем на тяхната популярност”, смята Чомски.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com