Какво трябва да стане, за да си отиде Боби Михайлов: 5 сигурни начина

30438
Какво трябва да стане, за да си отиде Боби Михайлов: 5 сигурни начина
Снимка: стоп кадър

Вие несправедливо смятате, че Боби Михайлов си е изградил тоталитарен остров насред демократична държава, че се е превърнал в нещо като футболен Лукашенко, възцарил се до живот в БФС, че тук става дума за някакъв легендарно и внушително властово упорство, отдавна разкачено от връзката между оставка и провал. Няма нищо такова. Има много варианти, в които Михайлов би могъл да си отиде и всички те са напълно реалистични. Ето кои са те.

1. 0:1 с Ватикана

В случай, че католическите свещеници, по неведома причина, се активизират на футболно ниво, ние, окуражени от равния с Гибралтар, бихме могли да помислим, че този път мощта на една футболна нация ще надделее над подобен дебют, макар и осветен от висша промисъл. Да не говорим, че тук, от онази победа насам, отдавна имаме претенции към националната принадлежност на Господ; те най-сетне ще могат да се проверят.

2. 30 000 души пред БФС

Приблизително толкова бяха необходими за отстраняването на Пеевски от ДАНС през 2013-та година. Тук може би ще трябват малко повече, тъй като Пеевски, вероятно, е малко отстъпчив и не му стигаше онзи опит, който Михайлов има; лесно се предаде. Ще трябват и поне около 100 дни протест, палатков лагер, международен прожектор, истински маратон. При добра организация, координация, дисциплина, упорство, колективна сила и гражданска доблест, след тримесечен зор, пост и стража пред БФС, Михайлов би могъл да подаде оставка. Би могъл...

3. Отлив от футбола  

Нищо не е вечно, всичко тече, и тъй нататък. Ние само по навик свързваме Боби Михайлов с футбола и имам съмнения, че ако парите започнат да гравитират около крикет, той не би имал проблем с това да се пренасочи; човек трябва да е гъвкав, адаптивен. Тогава би имало и някаква възможност Михайлов достопочтенно да смени попрището и да оглави друга организация. Ще кажете, че това са теоретични работи и ако въобще има шанс футболът да падне от трона на спортовете, това ще стане след много, много дълго време. Вярно е - но не подценявайте дълголетието на Боби. Умее да чака. 

4. Внезапно отваряне на черна дупка 

Макар и да поддържаме сравнително безпроблемно космическо равновесие и като цяло там не ни правят проблеми, никой в студения Космос не гарантира вечното оцеляване. Внезапният конфликт с едно освирепяло, безчовечно, индиферентно към земната история космическо тяло, със съответната затриваща мощ, би могло сериозно да разклати властта на Михайлов, предвид нейната физическа зависимост към планетата.

5. Да получи катарзис 

Спомнете си как Станишев беше казал на пресконференция, че след всички протести Делян Пеевски е получил катарзис и как абсолютно никой в залата с журналисти не се разсмя и как всички повярваха с възхита и съчувствие за това, че подобно разтърсващо преживяване наистина се е случвало. Нека не подценяваме очистителната сила на съвестта, драматичната мощ на катарзиса, който, както е известно, е много често явление, съпътстващо политическия живот: няма човек, който да е влязъл във властта така, че да не е излязъл с катарзис. Боби би могъл изживее този огромен, съдбоносен духовен трепет; не е справедливо да претендираме, че знаем какво става вътре в него и дали дори в момента той не воюва за собствения си морал, така както трябва да направи един истински вратар на справедливостта. Е, прекалихме малко.

Но той също. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Китай: как се прави партийна пропаганда с изкуствен интелект

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com