X
 
 

Кои са най-алчните професии?

5773 11
photo of Кои са най-алчните професии?
Снимка: Pixabay
Всеки ги знае, защото всеки,

първо, ходи на лекар;

второ, общува с банки и банкери;

трето, минава чат-пат границата и общува с митничари;

четвърто, кара кола и, като сгази лука, го спипват катаджии;

пето, пазарува всеки ден и сърба с две ръце, ще не ще, попарата на прекупвачите;

шесто, блъска се за уж стоките с намаление по празниците -

Одобриха промените в Списъка на приоритетните професионални направления

Министерският съвет одобри промени в постановлението, с което са определени условията и редът за утвърждаване на броя на приеманите за ...

а напоследък, с идването на Веждито (Рашидов) начело на културния фронт (сега на стола му е неговият заместник и съмишленик), се яви и ново,

седмо - всъщност поднови се старото, Живковското, галене и коткане на така наречената художествено-творческа интелигенция, която започна да получава максималната пенсия от 750 лева, защото, казват от министерството, България била малка страна и не можело да не си уважава талантливите хора! Супер логика - да им е честито, кръв да им стане, едно време дитирамбиха за Партията, Людмила Живкова и татко ѝ, а сега дитирамбят за... За какво всъщност дитирамбят, какво славословят днешните културтрегери?! Май никой не може да даде положителен, и главното категоричен отговор - защото не се чува да славят и превъзнасят Бойко Борисов! А още по-малко пък Вежди Рашидов! Както винаги, май дитирамбят според случая и ситуацията!

Но да караме поред. Първенството по алчност и лакомия държи - особено напоследък - лекарското съсловие. Да ни прощават съвременните Хипократовци, но си е така. Вече не може да отидеш на лекар - носът ти тече и леко покашляш - с по-малко от десет лева. Това - в кабинета в поликлиниката, а не дай си Боже да трябва да влезеш в болница - доживяхме лекари-специалисти да ти гледат не в гърлото, в рентгеновата снимка или в лабораторното изследване, а в ръцете - дължиш ли нещо, и колко държиш! Иначе чакаш на опашка, а опашката е пак според това - кой колко държи и за колко още може да се бръкне!

Следват ги банкерите - ако докторите се интересуват главно от банковите ти авоари, то банкерите, от своя страна, имат грижата да захранват докторите с клиентела. Справка - поне 4,3 млрд. лева са масово обраните пари с последна дата - в аферата КТБ; да не говорим за цялата поредица от банкови афери през 1995-1997 година, когато българите изпищяха с всичките си спестявания в 17-те фалирали банки. Банкерите са хора със самочувствие, най-вероятно това от 97-ма, а и сегашното - с КТБ, обратно на нормалното, им дават криле, все по-нови и по-нови такси и банкови плащания изненадват клетия вложител, и той, какво да прави, милият, плаща ли, плаща, че пари в дюшек вече било опасно да се държат, порасна ни културата... Да не говорим за самоволното дирижиране на лихвите - а те, знаем, са двупосочни. Едните, тези по кредитите, които са, така да се каже, банкерската бездънна яма за печалби, летят нагоре и все нагоре, а другите, тези по депозитите, които се връчват, така да се каже, на просителите-вложителите, отдавна удариха дъното и, както е тръгнало, много скоро ще се окаже, че за да си държиш парите в банката - нищо, че тя ще ги ползва и ще печели от тях! - ще трябва да си плащаш! Ама какво да се прави, щом и ножът, и хлябът са в тях, божествените банкери, те пиша правилата, те раздават правосъдието (банковото)!

Връщащите се от чужбина българи най-често искат да станат мениджъри

Най-търсените области за кариерно развитие от българите, които са учили в чужбина и искат да се завърнат в България, са мениджмънт, мар...

Не изостават много зад лекарите и банкерите и третите в класацията - митничарите. Няма да цитираме Алеко за Солунската митница. Ама днес Солунската митница и Алеко Константинов са като едни наивни подрастващи по отношение на благинките край граничната бариера. Все ги ловят, и все ги уволняват, а накрая все едни и същи са си. С малки попълнения. Някога цяло митничерско селище, криминално и анти-фискално, бяха намерили, на съд уж отидоха, ама и досега не се е чуло за митничар-рецидивист; и все с административни санкции се отървават! Ниски им били заплатите, а напливът за ниските митничарски заплати не стихва, 155 бяха кандидатите за едно вакантно място миналия месец на митницата в Калотина, за Капитан Андреево да не говорим - то е нещо като да те пратят посланик в Лондон или Париж! Всъщност, никак не е ясно, ако му предложат границата или Париж, кое ще предпочете родният български кандит-митничар! Който и да е той - закономерност е това, още от времето на Алеко! Казал си го е човекът! Класик!

Редичката попълват катаджиите - що "иновации" им въведоха началниците, за да не взимат рушвети, то не бяха протоколи на място, то не бяха видеокамери в купетата, то не бяха клетвени декларации. Сгазиш ли обаче лука на шосето, няма спасение, бъркай се за 20 лева, за да ти се размине - ако провинението е леко; и пак толкова, но с две нули отзад - ако е по-тежко!

Като стана дума за униформените рекетьори, няма начин да пропуснем и колегите им - полицаите от охранителната полиция, както и спецдружините, плюс пожарникарите, а и военните. Тези хубавци - навик им стана - нямат срама, мине не мине месец, и те излизат на протести, допреди време завоалираха материалните си мераци с разни глупости от рода на скъсани обувки, недостиг на гориво за колите, преумора от прекалено много дежурства, сега направо, директно и без грам срам, си искат - още, и още, и още, и още пари - всеки три месеца едва ли не искат нови, по-високи заплати. Тези извивачи на ръце, рекетьори с пагони, специалисти по заканите, не спират да заплашват - всичко това е защото имат оръжие по закон! - че ако не ги "чуят", чудо щяло да стане, забравяйки, защото така им е по-удобно, че ползват милион привилегии пред другите български граждани, които съвсем не са спорни като заслуги. Кои ли? 75 000 са в момента в България пенсионерите под 50 години - и повечето от тях са пенсионирани в най-зрялата си възраст млади мъже, бивши полицаи, военни, пожарникари, пазачи в затворите. Лапат ли, лапат от общия казан неправомерно, и все с тавана на пенсиите са - били се трудели на много опасни места и терени, докато другите българи бъхтят ли, бъхтят, включително и за техните пенсии до тавана, вече до 65 години - цели двайсет години повече! През това време пенсионерите в младежка възраст от МВР, разбира се, работят, вече на второ място и получават и пенсия, и заплата! Така де, работливи са хората, как ви изглежда 50-годишен, млад, здрав, прав, да лежи на дивана и да гледа целодневно телевизия! Не че не гледат де!

Нататък в топ 10 на най-алчните професии са търговците и особената българска прослойка на прекупвачите. По две-три кожи минимум смъкват годишно от гърба на простолюдието тези необясними български феномени - правят си каквото си поискат, пазарът определял, страхотно - ама защо решиха - едностранно - че те са пазарът и тяхно е правото Господно по три пъти седмично да вдигат цените. А стане малка опашка - и ето ти нова цена, такова било търсенето, изчели са всички учебници по висша икономика и пазарни отношения!

Програмист и лекар са най-желаните професии у нас

Програмист и лекар са най-предпочитаните професии от десетилетие. Отношението към тях обаче следва различни тенденции - докато компютъ...

И няма оправия. А защо ли? Ами защото тези, които трябва да контролират, а те са поне десет органа - комисии, комитети, съвети, надзорници - държавни, кооперативни, вътрешноведомствени - са по-големи рекетьори от баш рекетьорите. Едните рекетират клиентелата, така да се каже, номинално, другите рекетират рекетьорите, пак така да се каже, йерахически! И така до края на света!

Междувпрочем тук някъде се сместват и едни 240 души в пленарната зала на парламента. Нека всеки за себе си намери точното им място в ранглистата на най-лакомите професии. Например, в душата на обикновения българин още му държат влага алчността и наглостта, с които 240-те вкупом си прегласуваха 11-те лева партийна субсидия за всеки отделен избирател!

Защо пишем всичко това ли? Ами защото като най-големите наивници на света, може би се опитваме да дадем нов прочит и нов смисъл на иначе баналното "Нова година - нов късмет!" Ами да, все някога тази крилата фраза трябва да проработи, иначе защо я има! 2018-та е поредната надежда за това.

Автор: Валентин Стоев

Actualno.com

Етикети:

11 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Наивници 8 Наивници преди 8 месеца Профил на трол?
  цитат: "И няма оправия. А защо ли? Ами защото тези, които трябва да контролират..." Демокрация = "Каквото каже народа" Е, кой тогава е най важния контрольор? Докато народа не си влезе в ролята, няма демокрация, няма да има и контрол!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Наивници 7 Наивници преди 8 месеца Профил на трол?
  цитат: "И няма оправия. А защо ли? Ами защото тези, които трябва да контролират..." Демокрация = "Каквото каже народа" Е, кой тогава е най важния контрольор? Докато народа не си влезе в ролята, няма демокрация, няма да има и контрол!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Преди първо, второ и т.н има една категория, която сама си определя заплатата. Познай коя е г-н Стоев!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Първосигнален.Алчни професии?Ти даже не можеш да се изразиш правилно.Идиот.......
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Ти пък не се издавай, че си лично засегнат. Личи ти по нервния език.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  ТИ СИ ЕДИН Г.ЛУПАК
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Да го духаш!
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  ГЛУПАК
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  валентинчо, да те е-а в жалкия гл-упак!Моята класация - адвокати, ИТ `специалисти`, продажни журналя, и след това които искаш слагай!Алчните ще ги познаеш по това, че не напускат България - тук е рая за простите крадци , като теб!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Репортерите, обаче, за щастие са най-малко алчни. Те се нагъзват пред някоя политическа партия по избор, и колкото им платят после - толкова. Скромни хорица.
 • ДуПеСе да се закрие 1.1 ДуПеСе да се закрие преди 8 месеца Профил на трол?
  Кланят се на грантовете първо, после са партиите. И така е по целият свят.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Първият сняг ще падне до седмица, сочи п...

Последният работен ден от тази седмица ще бъде слънчев, с дневни температури до 30 градуса. Сутринта и вечерта термометрите ще показват...