Маймуните слязоха от дърветата!

4073
Маймуните слязоха от дърветата!
Снимка: БГНЕС

Да припомним: президентът Радев обвини управляващото мнозинство, че с гласувания мораториум на новите лекарства са "загубили човешкия си облик". После коментатори разтълкуваха думите му като приравняване на управляващото мнозинство с маймуната - щом именно тя като животински вид стои най-близо до човешкия род. Някои шегаджии, защитници на президентската теза, от своя страна, заявиха, че сравнявайки депутатите, "загубили човешки облик", с маймуната фактически сме обиждали маймуната, защото - забележете - тя, далечният прародител на човека (в случая - депутата), когато се наяждала с банани, все пак слизала от дървото, докато при депутатите с маймунски облик наяждане нямало, толкова били по депутатски ненаситни и лакоми, че въобще не слизали от дървото! И не спирали да се тъпчат, както се казва, с благините на депутатстването!

Има обаче и продължение - още по-после, вероятно засрамени, депутатите "без човешки облик", обявени от Първата цигулка на България за маймуни, все пак прегласуваха мораториума за новите лекарства и ето че днес, десет дни след маймунското обвинение на Радев, Здравната каса ще плаща и за най-новите лекарствени форми, които, нека и това уточним, се отнасят за т. нар. редки заболявания и, разбира се, за бича на човечеството - злокачествените тумори! С други думи, МАЙМУНИТЕ СЛЯЗОХА ОТ ДЪРВЕТАТА и това си е безапелационна победа на държавната глава! Честито, Румен Радев! Но игра ли феърплей обединителят на нацията?!

Ревизия на Прехода - да напуснем ЕС и НАТО*

В българския партийно-политически живот никога не е скучно. Необяснимо защо, но точно в навечерието на председателството ни на Съвета н...

Ще караме поред. Първо, никой не е казвал, че болните от редки болести и болните със злокачествени тумори, които за по-кратко наричаме "раково болни", ще останат без лечение и лекарства. Включително и нови! Така е било винаги в България, и преди да има Здравна каса, и със Здравна каса. Лично министърът на здравеопазването го обеща поне сто и петдесет пъти за няколкото дни, в които заинтересованите вдигнаха шум до Бога, а заедно с това и вълна от протестиращи по улиците и по телевизиите. Същите, съществено заинтересованите населението да се подплаши, успяха да заглушат и друга не по-малко категорична постановка на Министерството на здравеопазването, което така и не успя да надвика крясъците и да обясни механизма на мораториума. А той бе - всеки случай на заболяване ще се разглежда поединично и ще се решава поединично, а масовото прилагате на тези, така наречени нови молекули ще влезе в действие веднага след като за всяко ново лекарство се издаде съответен сертификат и разрешително за масово ползване - а това, да припомним, става след обстойни лабораторни и клинични изследвания и безусловно доказана ефективност. Заглушен бе и друг съществен аргумент на специалистите, който на първи поглед създава усещане за "въздържане от харчове поради обреченост на заболелия", колкото и зловещо да звучи това. Да, ама само на първи поглед. Защото, факторите не се умориха да повтарят, че "нито един болен (в случая от рак) няма да остане нелекуван", повтаряха го не само лекуващите лекари, заявяваха го лично министърът и заместниците му, а дори и премиерът, нищо, че не му е работа.

Второ, когато "маймунизираме" нещата, е добре да показваме малко повече интелигентност и разбираме - колкото и трудно да ни е това. Вижте сега колко е просто. Когато НЗОК даде 300 000 евро за едно ново, и най-ново лекарство, при това за един пациент - нека е жив и здрав, дано преодолее болестта, оздравее завинаги и доживее до 100 и повече години! - дефакто лишава други, много повече болни, от не толкова нови медикаменти, които за тях също имат ролята на животоспасяващи и животоподдържащи. Никай не е казал, че първият е прежален, напротив, както бе казано стократно от министъра, заместниците му, от лекуващите лекари, а и от премиера, нито един болен няма да остане без лечение! Въпросът е какво ще правим другите, тези с по-евтините лекарства, когато Касата си изхарчи лимита за един-двама-трима с лекарства за по 300 000 евро, на тях министърът, заместниците му, лекуващите лекари и премиерът ще обещаят ли, че няма нито един болен да остане без лечение?!

Така де, всеки осигурявал се здравно, има право на лечение и на безплатни (или реимбурсни) лекарства, и тук резонният въпрос е: има ли ранг-листа на болестите, класация от едно до еди-колко си, кое заболяване e по-важно и като такова се ползва с преференции, за кои болести НЗОК няма право да се стиска? Няма такава ранг-листа! Следователно всички болни са равни под Слънцето, щом е така, нека я караме по правилата! И още веднъж - огромно нещастие, фатално нещастие е да те лашне злокачествено заболяване, като влак на скорост е - да пази Господ всеки един от нас!, но нека повторим за трети път думите на министъра, заместниците му, даже на премиера, които Радев и с-ие обявиха за маймуни: НИТО ЕДИН БОЛЕН НЯМА ДА ОСТАНЕ БЕЗ ЛЕЧЕНИЕ!

Кои са "и-сие" ли? Ами тези, които заедно с президента Румен Радев яхнаха вълната на псевдо-хуманизма и се заиграха с нещастието на злокачествено болните, изписвайки се най-големите човеколюбци и борци срещу студенокръвните и жестоки управляващи, по думите на президента, по маймунски "загубили човешкия си облик"! Преди всичко Корнелия Нинова и приближените ѝ в парламента и извън него, първосигналните недоучени "капацитети"-всезнайковци, както и ненаситният фармацевтичен бизнес, който бързо-бързо надуши още кръв и пари!

Радев оприличи депутатите на "маймуни"!

Така излиза, ако разтълкуваме петъчното ядовито, и за пореден път непремерено изявление на президента Румен Радев пред всички радиа и т...

Кое е радостното ли? Ами това, че по една случайност паралелно с тръшкането на човеколюбците от "Позитано" 20 в защита на "изоставените от държавата болни хора", няколко социологически агенции проведоха поредните си проучвания. При две от тях разликата между Първия - знае се кой е той, и БСП е 6-6,5%, а при едно - 5%! Какво идва да каже това ли? Че населението не се влияе от партийни внушения, гледа нещата със собствените си очи, и най-важното - вижда ги! Вижда кой лъже и кой се опитва да казва истината, пък бил той на дървото, под дървото, или на трибуната на парламента!

Колкото до бананите - тези дни цената им пак скочи, коледно-предновогодишно, и вече вървят по 3 лева килото! Всъщност - 2,99 лв., както сега е модерно да се ценообразува. На маймуни ни направиха тия!

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com