На Амур: където Русия и Китай са най-близо една до друга

9973
На Амур: където Русия и Китай са най-близо една до друга
Снимка: iStock

Ако ги нямаше граничарите, човек можеше да претича по леда, сковал река Амур, и от Русия да се озове в Китай. Двете големи страни са най-близко една до друга тъкмо на това място: между градовете Благовешченск и Хейхъ, се казва в репортаж на Ина Рук за АРД.

Благовешченск е красив и просторен град, смятат го за "прозорец на Русия на изток". На брега на Амур се развява руското знаме – толкова огромно, та да се вижда добре и на отсрещната страна в Хейхъ.

Русия мобилизира по 20 000 души месечно, според украинското разузнаване

Мобилизацията в Русия продължава непрекъснато - всеки месец Руската федерация мобилизира по 20 000 души в армията. Това каза Андрей Юсо...

„Там допреди двайсетина години имаше само няколко дървени бараки и гора“, казва пред АРД Олга Кушнарьова, собственичка на туристическо бюро в Благовешченск. Днес обаче на отсрещния бряг на Амур се издигат небостъргачи и молове, вижда се и един увеселителен парк. Навремето, като студентка, Кушнарьова понякога ходела до Хейхъ – за местните хора това било разрешено.

Куфарната търговия

"Куфарна търговия" – така го наричали тогава. Олга минавала реката с две празни пътни чанти, а обратно са връщала с куп стоки: „Адидас“, „Диор“, „Левис“… Вярно, всичките били ментата, но хората въпреки това ги купували като топъл хляб. „Понякога се връщах с нахлузени един върху друг десет чифта джинси. Защото позволяваха да внасяме само две чанти – и дрехите на гърба си“, разказва Олга.

Стоката поемала към всички кътчета на Русия: „Благовешченск беше Адидас-столицата на СССР“, шегува се Олга. Но и самите китайци идвали за търговия в руския град и продавали за малко пари каквото смогнат да примъкнат: инструменти, тостери, фалшиви маркови дрешки. Такива пазарища има и до днес в Благовешченск, само че китайските търговци отдавна вече са си наели местни продавачи. Казано другояче: китайците са работодатели на руснаците.

Пазарът на жилища е огромен

Русия рекламира войната в училище (СНИМКИ)

Руските власти рекламират войната в училище. В телеграм-канала на 16-то училище в Пятигорск е поместено съобщение за ползите от военна ...

Ли Лиуа ни посреща в огромния си офис, украсен в златни орнаменти. На стената зад гърба ѝ виси декоративна чиния с образа на президента Си. Ли Лиуа за пръв път дошла в Благовешченск преди 20 години и отворила първата китайска чайна в града, се казва в репортажа на АРД.

Днес тя е сред най-могъщите строителни предприемачи в Благовешченск. Докато пресмята нещо на калкулатора, тя обяснява, че вече е построила над 3000 жилища. „Пазарът е огромен, а хората се скъсват да купуват, понеже има държавни субсидии“, казва предприемачката пред АРД. С изгодните ипотеки руските власти се опитват да привлекат повече хора в Далечния изток, който иначе се обезлюдява.

На строителните обекти на Ли Лиуа работят руснаци, китайци и таджики. Многоетажните блокове, които изгражда нейната фирма, са тухлени сгради с едностайни и двустайни жилища, обикновено с балкон – добре измислени и практични апартаментчета.

Хората не се интересуват много от Европа

Според репортерката на АРД Ина Рук хората в Благовешченск не се тревожат особено от факта, че работодателите им са китайци. „На Ли Лиуа просто ѝ викаме Лариса, така е по-лесно. Тя е една от нас“, казва един градски съветник от управляващата държавна партия, който навремето работел като юрист за същата предприемачка. „Тя прави много за града“, добавя той.

Си Дзинпин покани Мишустин в Китай, руският премиер прие

Вторият и основен ден от държавното посещение на председателя на Китайската народна република Си Дзинпин в Русия започна със среща с пр...

Олга Кушнарьова казва пред АРД, че Китай може би ще запълни празнината, отворена в резултат от западните санкции срещу Русия. Тя самата говори перфектно китайски и продава туристически пакети за летуване в Китай, в Тайланд или Виетнам. Местните не се интересуват много от Европа – далече им е.

Кушнарьова подкрепя руската война срещу Украйна, защото Русия трябвало да се брани и да си пази границите. И президентът Путин бил съвсем прав. Репортерката я пита кой е виновен за войната, а Кушнарьова е истински изненадана: „Със сигурност не и Русия“. Но в Украйна тя самата не е била никога.

Войната се усеща и тук

Войната е далеч от река Амур, но въпреки това нейното дихание се усеща и тук. Защото и тукашните руски младежи са необходими на фронта: из Благовешченск висят рекламни плакати за влизане в армията, на някои автомобили е изписана буквата Z – символ на войната. Една служителка на Кушнарьова изгубила брат си на фронта.

Ли Лиуа не обича много да говори за войната. Казва само, че войните са лошо нещо – и бързо сменя темата.

Заради войната: Русия остави учителите си без пари, дефицитът в бюджета нарасна 14 пъти

Дълговете по изплащането на заплатите на учителите В Русия от бюджета дистигнаха 152 млн. рубли, докато през януари той е бил едва 10 м...

Град Хейхъ направи новогодишен подарък на съседите в Русия. Кметството на Благовешченск се беше отказало от фойерверки заради войната. „Но китайците ни ги организираха, дори с лазерни и светлинни ефекти, прекрасно беше!“ – казва Олга Кушнарьова.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Ще стане ли по-лошо: как се променя климатът в Гърция

В Япония: Има ли "турбо рак" от ваксините срещу Ковид-19? Проверка на фактите

Украйна: западни оръжия срещу цели в Русия?

Как Грузия върви по пътя на Украйна

Нотариуса и триумфът на злото над доброто

Ще ограничат ли в Германия скоростта по магистралите?

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com