На какво са готови руснаците, за да живеят в Германия

13942
На какво са готови руснаците, за да живеят в Германия
Снимка: iStock

Войната в Украйна и последвалата "частична мобилизация" в Русия доведоха до ръст в търсенето на експерти по миграционно право в Германия, особено в Берлин. Много руснаци, противници на войната или желаещи да избегнат получаването на призовки за армията, се опитват да избягат на Запад.

Безплатна ли е емиграцията в Германия?

Преместването в Германия е коствало на Мария К. сериозна сума. В момента тя учи немски език в един от непрестижните квартали на Берлин и мечтае да следва в университет. 33-годишната жена е дошла в Берлин през лятото на 2022 година от Гърция, докъдето се е добрала с 5-дневна туристическа виза. Германските власти са одобрили молбата ѝ за убежище.

Мария К. е била преследвана заради позициите ѝ срещу войната, разказва тя: "Бях учителка и отказах да бъда говорител на военната пропаганда, казвайки истината - на децата, и на колегите. Заради това бях докладвана на ФСБ и два пъти идваха в училището, за да ни разпитват с майка ми (майката на Мария К. работи в същото училище - бел. ред.). Рано или късно щяха да ме вкарат в затвора, защото просто не можех да мълча за това, което ставаше."

Жената е продала жилището си в малко селце в Източен Сибир, за да стигне до Берлин. Само получаването на шенгенска виза и пътуването ѝ са стрували около 150 000 рубли - равностойността на около 2000 евро, разказва тя. Отделно от това е имала и разноски за германски адвокат. Мария К. е раздала и част от получените за жилището 700 000 рубли (около 9 300 евро) на роднини в Русия. В крайна сметка не ѝ е останало почти нищо.

Политически бежанец и платен консултант

За всичко това Мария е използвала помощта на дискретен консултант в Берлин. Неговото име е Сергей П. Той не разполага нито с офис, нито с фирма, нито пък с адвокатски лиценз. Има обаче успешен личен опит с получаването на бежански статут в Германия, познати адвокати, канал в "Телеграм" по въпросите на миграцията, както и собствен уебсайт, чрез който предлага услугите си. А именно - помощ за всички, които желаят да напуснат Русия и да получат убежище в Германия.

Сергей П. настоява, че предоставя "безплатна помощ". Но за първия телефонен разговор с него потенциалният емигрант трябва да преведе между 25 и 30 хиляди рубли (от 332 до 400 евро) по сметка на някого в Русия. Консултацията на Мария К. е била по-евтина, защото нейният случай е още от преди мобилизацията. След това се наложили допълнителни консултации, за които нито Сергей, нито Мария желаят да разкрият подробности.

Пакетната оферта на Сергей П. включва не само организиране на полет до Берлин, съдействие за издаване на виза и настаняване в германската столица, но и съвети от адвокати, помощ с документите и други. Сергей е получил статут на бежанец в края на 2020 г. със застъпничеството на "Репортери без граници" и лично на правозащитничката Олга Романова. Той е бил в конфликт с местните руски власти по екологични въпроси.

През септември 2022 г. Романова призна, че съжалява, че му е помогнала и "се извинява на всички жертви". Според нея той предоставя "погрешни съвети". В тази връзка правозащитничката припомня, че в Берлинската асоциация за борба с войната консултациите са безплатни. Сергей П. пък твърди на свой ред, че всички средства отиват по сметки на роднини в Русия и са предназначени за неговата възрастна майка.

Кандидатстването за статут в Германия не винаги е успешно

Но не всеки има късмета на Мария К. 32-годишният продуцент от Санкт Петербург Даниил Г. вече 6 месеца чака отговор от германското консулство в Истанбул. И неговият консултант в Германия е Сергей П. Първият разговор му е струвал 60 евро, а помощта за получаване на бежански статут - 1500 евро на човек - общо 3000 евро за него и приятелката му. Той превел част от парите от Истанбул.

Но молба за убежище може да се подаде само в Германия, а нито Даниил, нито спътницата му разполагали с шенгенска виза. Двамата се пробвали да стигнат до Германия по обиколни пътища - безуспешно. Даниил поискал от Сергей П. да получи парите си обратно, но берлинският посредник спрял да вдига телефона си и да отговаря на съобщенията му. В момента той живее с приятелката си в Истанбул с отдавна просрочена виза и работи като брокер на недвижими имоти за руснаци.

Злоупотреба с отчаянието на бежанците?

"Това е злоупотреба със ситуацията", коментира Алексей Козлов, координатор на имиграционните програми на сдружение "Солидарност". Той казва, че в Берлин има огромно търсене на адвокати по миграционни въпроси, хонорарите им са се удвоили, а съществуващите работят по 12 часа на ден.

Козлов смята, че германските власти са създали у много хора в Русия погрешното впечатление, че Берлин е готов да приеме всички, които желаят да избягат. Всъщност по-малко от 10% от хилядите подадени молби отговарят на критериите за предоставяне на убежище. Междувременно активисти в Берлин дори са започнали интернет кампания, която цели да убеди руснаците, че получената призовка от военните не е достатъчно основание за получаване на бежански статут в Германия.

Сергей П. отхвърля обвиненията в злоупотреба с положението на отчаяните руски мигранти. Казва, че основната му цел е да изведе колкото се може повече хора от Русия и да ги "спаси". Твърди също, че живее от социални помощи. В Германия те са в размер на 450 евро на месец плюс надбавка за наемане на жилище. Въпреки това Сергей П. редовно ходи на море. Той се радва и на свободата да пътува из Европа с нискотарифните компании, разказва още той.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com