X
 
 

Пародията безпогрешно изкарва наяве простотията ни (ВИДЕО)

16048 6
photo of Пародията безпогрешно изкарва наяве простотията ни (ВИДЕО)
Пародийно видеоклипче, осмиващо разпространено в края на август писмо на симпатизанти на ГЕРБ спрямо лидера на ДСБ Радан Кънев събра огромно количество гледания и коментари в социалната мрежа Facebook.

Видеото е дело на Татяна Кристи - журналист и политически анализатор. Кристи намира свой оригинален начин да демонстрира докъде е деградирала българската политическа класа и как това влияе на обикновените хора. В поредица от сатирични клипчета тя представя смешно-тъжната страна на политическото ни подобие на живо. Кристи се маскира като учителката Лютинка от село Лайка, община Долни Ръб, симпатизантка на БСП от кампанията #АзСъмБСП, Цецка Цачева, фен на Слави Трифоновия референдум, Превантина Бездарова – пиар на Бойко Борисов, кандидат-рицарка от жълтите павета и още, и още. Всяка една пародия е направена като отговор на истинско събитие и неговите недъзи.

 

Ефектът от клипчетата наведе на доста тъжни мисли. Поради невъзможността да разпознаят пародиите на авторката, повечето хора я заливат в обиди и нецензурни думи. За клипа "Стига Трикове" тя получи стотици ругатни от хора, които я взеха за истинска почитателка на Борисов.

В зората на театъра и киното, прохождащите зрители често са възприемали актьорите за истински герои и са говорили с тях, карали им са се и са преживявали фикцията като истинска. Много американски индианци не са били допускани до театрални салони, защото са искали да скалпират актьорите, които играят „лошите.” Така става и в България - имаме рудиментарен и примитивен подход към това, което виждаме и се можем да различим кое е истина и кое е фикция. Абсурдите в живота на българина са станали ежедневие и затова той вече е загубил представа за това кое е логично, възможно или допустимо и кое не е. Българите вече години наред живеят в един тъжен фарс, който се играе от корумпирани, необразовани и престъпни лица във властта и затова са неспособни да различат тънкия метафоричен хумор, безжалостно осмиващ пороците на тези, които се мислят за недосегаеми.

Независимо от актуалната си тематика и популярност, нито една голяма електронна медия не е отразила клипчето в "защита" (бел. ред. - кавичките са нарочно сложени, дано с тази бележка е ясно защо) на Борисов. Всъщност, необяснимата причина е обяснима – идват избори и медиите се приготвят да осребрят парите от дебелите партийни рекламни бюджети и най-малкото, което им трябва е един разсърден ГЕРБ и премиер. Има и друга причина – която обяснява защо сме на 113-то място по свободата на медии и тя е, че някои теми и личности в България са табу за подигравки и жилеща политическа сатира. Всъщност този жанр в Бъглария въобще не съществува. Той съществува само в истински демократични страни.

Ако се развие, този жанр може да бъде много оздравяващ за българското общество както и финансово изгоден за медиите, които го разпространяват– така както той е на много голяма почит и е много доходоносен на медиите във всяка една истински демократична държава - това е общото мнение и на двамата автори на настоящия текст. За съжаление в България положението е съвсем различно и разбираме колко „свободни” са медиите по тяхната избирателност какво да отразяват и какво да не забелязват, за да не разсърдят хора, раздаващи порции и определящи назначения и уволнения само с едно телефонно обаждане.

Три въпроса, г-н Трайков

Твърде прибързано е да обявяваме Трайчо Трайков за губещ, защото все още не знаем най-важното, пише Иван Бедров за "Дойче Веле Българи...

В България има теми табу, които никога не стигат до масовите средства за информация и това не е тайна за никого. Проблемът е, че порочният кръг на медийната зависимост е симбиозно свързан с властта или с тези, които плащат за това с какво да се облъчва населението. А самото то е забравило да различава сатирата, сарказма и хиперболата и е започнало да приема всичко, което му се представя, за чиста монета. Липсата на критично мислене и анализ у много хора е резултат на дългогодишно облъчване с нечистоплътни медийни материали и поръчкова журналистика. Образите на пародиите на Татяна Кристи са на един сантимертър разстояние от истинските образи, които виждаме всеки ден по телевизора, в политиката и обществения живот. Татяна просто им дава един допълнителен гротесков акцент - не че и без него си ги нямат тези акценти в изобилие.

Жалко е обаче, когато трябва да обясняваш що е то пародийна сатира - това е все едно да обясняваш шегата в хубав виц. Осмислянето става на база интелект и обща култура - а когато в отговор на хубави пародии идват послания от сорта на "Какво си лапала, че си размазала червилото към носа и брадата! Нямаш ли огледало?" и "Лельо, първо изтрий доматите от устата, защото това е неуважение към "Краля-Слънце". Тази година доста ни поогря, че чак изгоряхме. Хайде сега си го вземи у вас и си го гледкай с многото любов, която му даваш! На Бойко кукличката" и такива възприятия на видеото сякаш то е реалност са десетки, единственото, което ти идва в главата, е колко беше цената на напалма и откъде да си поръчаш индустриални количества - през газов хъб "Балкан", може би?

Автори: Татяна Кристи и Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

6 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • гражданин 4 гражданин преди 2 години Профил на трол?
  Медиите и образованието трябваше да помогнат на гражданите да мутират и да създадат Общество, да догонят останалите от белия свят, а не да ги зомбират и държат в полусънно и олигофренно състояние!!!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  ОПИТВАМ СЕ ДА ВИДЯ КЪДЕ Е ХУМОРА. ТОВА КОЕТО ВИЖДАМ Е БЕЗЗЪБА, БЕЗВКУСНА И ГЛУПАВА ХУМОРЕСКА, ДОСТОЙНА ЗА КВАРТАЛНО ЧИТАЛИЩЕ. НОРМАЛНО, КАТО ГЛЕДАМ КАК ОНЯ ПЕНСИОНЕР С ГРЪМКАТА ТИТЛА ПРОФЕСОР ВУЧКОВ СЕ ЦИТИРА И МУ ДАВАТ ЕФИРНО ВРЕМЕ, ЗАЩО ТОВА ДА НЕ Е ТОЛКОВА СМЕШНО, ЧЕ ДА ПРИПАДНЕШ ОТ СМЯХ. ЧАКАЙ! АХАХАХАХАХАХАХАХ БРАВО МНОГО СМЕШНО
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Не можеш да разбереш хумора защото това изисква минимална инелигентност в поне две генерации преди теб .
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 2 Македонецъ преди 2 години Профил на трол?
  Ама каква е тази кристи ? Съучастничка на тези дето осмива , както и ачев разбира се. Краставите магарета и през 9 планини се сбират.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  съучастничка е най-точното определение за господжата играе си ролята за която са я наели
  : 6 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Е, то требе да си голем дебил та да не прозреш иронията и хумора в клипа.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 19 септември

Овен Тази сряда щастието ще ви следва по петите. Ако дадете обещание направете всичко възможно, за да го изпълните. Очакванията към ва...