Патова ситуация в играта на покер с Ким

2429
Патова ситуация в играта на покер с Ким
Снимка: Getty Images/Guliver

Сближаването между Вашингтон и Пхенян забуксува: след историческата среща в Сингапур не се случи много. Сега всичко зависи от силната воля на основните участници в тази игра, включително на Пекин и Сеул, пише Мартин Фриц в анализ за Deutsche Welle.

Беше ясно, че светът ще наблюдава много внимателно как севернокорейското ръководство ще отбележи 70-годишнината от основаването на държавата. И първите сигнали са обнадеждаващи: този път на военния парад в Пхенян не видяхме балистични ракети. Очевидно Ким Чен Ун е преценил, че не трябва повече да провокира САЩ, а вместо това просто да отпразнува другите успехи, като например мащабното строителство в страната.

Тръмп: Ким ще уважи сделката ни, но Китай може би упражнява натиск над него

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е „сигурен”, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун ще уважи техния „до...

Празненствата по повод 70-годишнината идват в тежък момент за севернокорейския лидер. Ким Чен Ун иска да повиши стопанския ръст, но санкциите спъват икономиката. По-добрите отношения със САЩ би трябвало да помогнат за разхлабването на санкциите. Но и три месеца след историческата среща в Сингапур между него и американския президент Доналд Тръмп двамата не могат да се споразумеят за следващата стъпка на сближаване.

И двамата са "разочаровани"

В сряда Ким Чен Ун изрази пред специалния южнокорейски пратеник разочарованието си от застоя в преговорите. Северна Корея вече предприе "първите необходими стъпки за денуклеаризиране" на Корейския полуостров, е подчертал Ким, визирайки закриването на ядрения изпитателен полигон и разрушаването на една ракетна база. Севернокорейският лидер е настоял също САЩ да оценят подобаващо демонстрираната от Пхенян добра воля - знак, че Ким се надява на нормализиране на отношенията със САЩ.

В Сингапур двете страни действително се споразумяха за подобряване на отношенията. Доналд Тръмп дори бил обещал, че в скоро време ще подпише декларация за официалното прекратяване на Корейската война.

Американският президент реално обаче не предприе нови стъпки, а се задоволи само с това временно да замрази съвместните военни маневри с Южна Корея. След това тайните служби информираха, че Северна Корея е продължила да произвежда ядрен материал и да строи ракети. В началото на август американското правителство наложи нови санкции срещу двама високопоставени севернокорейски функционери, а президентът Тръмп отмени визитата на външния си министър Майк Помпео в Пхенян. Беше съобщено за изпратено послание до Вашингтон от шефа на севернокорейските тайни служби, който е изразил очакването, че Помпео "ще предложи нещо" при визитата си в Северна Корея. А САЩ изглежда чакат първо Северна Корея да направи нови и конкретни стъпки в ядреното разоръжаване.

Без балистични ракети премина военният парад в Пхенян

Северна Корея не показа нито една междуконтинентална балистична ракета по време на военния парад по повод 70-годишнината от основаванет...

Натиск от Пекин и Сеул

Възможно е в близките седмици да станем свидетели на раздвижване, което да доведе и до изход от сегашната патова ситуация. Китай и Южна Корея засилват натиска си върху Ким Чен Ун. Един пример: китайският президент Си Цзинпин отклони поканата на севернокорейското ръководство да присъства на юбилейното тържество за 70-годишнината. Вместо него в Пхенян пристигна председателят на китайския парламент. Анализаторите оценяват това като сигнал от Пекин, че Северна Корея не бива да храни надежда за разхлабване на икономическите санкции. Освен това Китай иска да избегне впечатлението за прекалена близост със Северна Корея - заради търговските си спорове със САЩ. Доналд Тръмп обвини Китай, че тайно смекчава санкциите срещу Пхенян и ги използва като средство за натиск в търговските преговори със САЩ. Китай отхвърли това обвинение, но не иска и да налива още масло в огъня. От 13 години насам нито един китайски държавен ръководител не е посещавал Северна Корея. И китайският президент Си Цзинпин ще изиграе този коз само ако има някаква изгода.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин пък разчита на сближаване между Пхенян и Вашингтон - само така могат да се осъществят амбициозните му планове за съвместни проекти между двете Кореи. Така например планираното изграждане на нови железопътни линии е възможно само ако ООН отмени икономически санкции срещу Северна Корея. Затова на третата среща помежду им от 18 до 20 септември в Пхенян Мун Дже-ин вероятно ще поиска от севернокорейския лидер още по-конкретни стъпки за денуклеаризация на Корейския полуостров.

Воля за напредък

Севернокорейският лидер вече предприе първата малка стъпка за подобряване на отношенията със САЩ. В сряда той заяви, че иска да осъществи ядреното разоръжаване още "през първия мандат на президента Тръмп". За първи път Ким Чен Ун назовава конкретен срок за това. Доналд Тръмп също изрази своя оптимизъм. "Заедно ще се справим", написа той в Twitter.

200 години ще отнеме разминирането на корейската граница

200 години ще се необходими, за да бъде разминирана границата между двете Кореи. Това съобщи представител на сухопътните войски на Южна...

Проблемът се състои в това, че американският президент е заобиколен от хардлайнери по отношение на Северна Корея, начело със съветника по въпросите на националната сигурност Джон Болтън. А дипломатите и функционерите около Ким също са от старата школа и нямат никакво доверие на Америка. Даже това, че двамата лидери се срещнаха и разговаряха лично в Сингапур, не успя да сложи край на взаимното недоверие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com