Плевнелиев спаси Борисов на прозападния фронт

5159
Плевнелиев спаси Борисов на прозападния фронт
Снимка: БГНЕС

Борисов има голям проблем: как да обясни смислено шизофреничната ситуация, в която се намира по отношение на президента Плевнелиев?

От една страна го хвали и се кълне колко високо го цени. Но в същото време бяга от въпроса защо не го номинира тогава за втори мандат, което е стандартна политическа практика при успешен мандат, какъвто по думите на самия Борисов президентът Плевнелиев осъществява в момента.

Тюрлюгювечът с ветото!

Съжаляваме да го кажем, но всичката задгранична българска олелия покрай този прословут Изборен кодекс си е чиста проба извиване на ръце...

Да имаш успешен президент, номиниран от твоята (собствена при това) партия, но да не искаш да удвоиш успеха (си) чрез него, е толкова далеч от апетита на Борисов за победи на всяка цена, че всеки нов ден на шикалкавене добавя тежест на кантара на този абсурд. Или Борисов смята, че и с неговата всепобождаваща лична подкрепа Плевнелиев няма шанс да победи (неизвестно кого)? Ако е така, значи лъже, че го смята за успешен президент, а че е толкова провален, колкото тръбят знаменосците на петата колона, чиято основна задача е да отстранят проатлантическия държавен глава на България на принципа „всеки друг, само не и доказаният противник на Путин, е добре дошъл”.

Не издържа каквато и да било критика хипотезата, че не бива да се бърза с номинацията (на Плевнелиев), защото щяла да бъде подложена на атаки в медиите. Нима? Плевнелиев е на мушката им от първия ден и нищо чудно да е счупил рекорда в това отношение на самия Иван Костов по привличане на путинофилски компроматни мълнии, на които петата колона тук го подложи след като правителството му прогони трима дипломати от руското посолство за шпионаж през март 2001 г. Тези мълнии не трещят по ГЕРБ. Плевнелиев е техният гербоотвод.

В този смисъл уж самотната акция на Радан Кънев в сондирането на реакциите за обща прозападна кандидатура на всички, които биха застанали зад Плевнелиев, обърка сериозно картите на кадровиците на ГЕРБ и превръща във виц всеки друг техен кадър, за който ще ни убеждават, че има повече стойност на пазара на политическата търговия от проверената „стока”, която не желаят по задкулисни съображение да извадят на тезгяха.

От ДСБ обаче явно няма да приемат мълчанието по темата да работи като смокинов лист за срамотията с необясненото въздържане на Борисов от подкрепа за втори мандат на Плевнелиев. Тя е толкова незащитима, че само категорично и лично несъгласие с нея на самия Плевнелиев би могло да спаси неспасяемия конфуз на смълчаната ГЕРБ и нейния повелител.

Невъзмутимо в този дух се изказа и депутатът Гроздан Караджов, който сложи край на лансираната хипотеза, че една ли не Радан Кънев се бил "изпуснал случайно" с предложението за прозападно обединение около Плевнелиев (каквото авторът на тези редове отдавна обявява като най-добрата възможна алтернатива на руската интрига в и срещу евроатлантическа България).

Искате демокрация? Ще видите една демокрация

Наесен българските избиратели ще имат уникалната възможност да гласуват едновременно за президент и по още поне шест въпроса. Толкова с...

И защо за Плевнелиев да не важи същия аргумент, който използват феновете на Борисовия (фалшив) антикомунизъм, призовавайки всички, които не искат БСП и ДПС да успеят, да застанат дори с цената на компромиса с личния си вкус зад широкия му гръб (който десният популист Берлускони палячовски мереше с педи пред камерите за радост на жълтеещите медии у нас и по света), макар и да не го харесват? Нима не звучи също толкова прагматично: "Mоже да не харесвате по някаква причина Плевнелиев, но той е обединителният прозападен фактор срещу руския блок в България- просто няма разумна алтернатива?"

Ето в резюме какво каза Гроздан Караджов с акцент върху необходимостта да се противостои на руската агресия (това ли „притеснява” Борисов, който не бил чак такъв ястреб по въпроса, както сам се самоопредели- ами да си го признае в Брюксел?), използвайки множествено число за това мнение, изразено пред БНТ: „Имаме действащ президент, който се противопоставя решително на руската агресия, заяви депутатът от РБ. Сегашният президент Росен Плевнелиев и има зад гърба си 5 години, през които беше признат, ако не в България, то навън, че успешно защитава евроатлантическите ценности и се противопоставя решително на руската агресия. Имаме действащ президент. Той беше номиниран от ГЕРБ. Не можем всички да се правим, че няма такъв кандидат. Нека ГЕРБ да му дадат възможност", заяви в предаването “Още от деня” по БНТ Караджов.

“Изрично обръщаме внимание на премиера Борисов, че сме готови, с цената на компромис, да седнем на една маса и да изговорим възможността това да бъде кандидатът. Ако в тези разговори се окаже, че това е невъзможно, това е разговор за след това”, каза още Караджов. Според него в дългосрочен план парламентът е изчерпан. Народното събрание два месеца се занимава с Изборен кодекс. Депутатите се занимават с това как да ги преизберат. Да се занимаваме със себе си в такива тежки времена, е цинично. Ако продължаваме с това, ще стигнем до положението “Биволът рие, хвърля пръст върху собствената си глава”. Предлагам да спрем да се посрамваме пред хората и да видим какво все още можем да направим за хората, каза още депутатът от Реформаторския блок.”

Минути, след публикуването на горния текст, Росен Плевнелиев заяви следното: "Няма да участвам в предстоящите президентски избори по лични причини. Не очаквайте от мен да правя нова политическа партия или да участвам в някоя от тях. Веднъж президент - винаги президент“, заяви държавният глава. Ще довърша мандата с посветеност, посочи още той.

Ето така действащият президент спаси бездействащия Борисов- на прозападния фронт има все пак нещо ново…

Нинова пее лебедовата песен на БСП

След неуспешните опити на бившите председатели Петър Младенов, Александър Лилов, Жан Виденов, Георги Първанов, Сергей Станишев и Михаил...

Автор: Иво Инджев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com