Правосъдието, на което му отнеха справедливостта

4235
Правосъдието, на което му отнеха справедливостта
Снимка: iStock/Guliver

Седем години след ареста на групата за грабежи, отвличания и подкупи "Наглите" и три години след получаването на окончателни присъди Ивайло Евтимов - Йожи и Любомир Димитров - Гребеца може да излязат от затвора, ако висшите магистрати одобрят решението на Софийския градски съд.

Формално е спазена буквата на закона - Йожи и Гребеца са топили присъдите си с възпитателен труд зад решетките. Затворническата администрация дала положително становище за пускането на Любомир Димитров, а за Ивайло Евтимов - не.​ Прокуратурата протестира решението и се очаква до две седмици Апелативният съд да се произнесе по случая.

Провосъдието у нас е хлъзгава повърхност. За да се изкачиш по нея, трябва да умееш добре да се крепиш, да пълзиш и балансираш. От другата страна на правосъдието е справедливостта - тя е ад, осеян с добри намерения. Докато вървиш сред тунелите му, по стените са закачени кървави портрети, с които иначе сляпата Темида не се гордее особено. За повече от 10 години близо 30 знакови дела у нас стоят висящи, над 20 са приключили с оправдателна присъда, а дузина с осъдителна.

Темида болна легнала

Специализираният наказателен съд​ ​(СНС) не даде ход на делото за атентата на бургаското летище Сарафово, при който бяха убити петима и...

Убийството на бай Миле - оправдателна присъда;

Убийството на адвокат Надежда Георгиева - оправдателна присъда;

Делото срещу Красимир Георгиев - Красьо Черния - оправдателна присъда;

Аферата "Батко и братко" - оправдателна присъда;

Източването на сметки на Майкъл Чорни в ЦКБ - оправдателна присъда;

Живеем тъпо и безнаказано, а душите ни са мъртви

Помните ли Тодор от Враца? Преди една година в обществото ни за пореден път отекна глухият стон на несправедливостта. Едно момче беше у...

Двама от т. нар. група "Наглите" също са на път да излязат предсрочно - в резултат на доброто си поведение зад решетките.

Доживотният затвор на Николай Русинов - Чеци за убийството на Яна в Борисовата градина бе намален на 20 г.

Едва в средата на май съдът остави зад решетките Йоан Матев заради убийството на 2 юни 2015 г. на Георги Игнатов в Борисовата градина. Рецидивистът Илиян Здравков пък обжалва присъдата си от 30 години за жестокото убийство на 23-годишната студентка Вероника във Велико Търново.

Сякаш няма нужда дори от повече примери, за да се убедим безспорно в най-ясното - правосъдието у нас е с отнета справедливост. Тя се плъзга по хлъзгавата му повърхност, докато често пъти буквалното тълкуване на законовите разпоредби разрушава именно принципа за справедливост и морал.

Понякога цял живот не стига, за да излезе човек от ада на правосъдието, за да получи възмездие, за да усети, че Темида е застанала на страната на правдата. А там трудно се устоява особено когато на съседната везна са изкушениятаЗатова и никой не търси и не чака справедливост. Тя се отразява в изкривените лица и кървавите силуети по коридорите на ада и си остава все там - разделена от правосъдието, погубена от неговите "принципи".

Взираме се в азбуката и нехаем как геополитиката се променя

Точно на 24 май тази година руският президент Владимир Путин обяви на среща с македонския си колега Георге Иванов, че писмеността дошла...

"Наглите", "Килърите", "Октоподите", десетките случаи на корупционни схеми, подкупи, отвличания, убийства, грабежи, посегателства върху имущество са само симптом на една болна съдебна власт, която няма смелост да притегли на едно правосъдието и справедливостта към него. А в ада на Темида се лутат обречените пострадали, за които буквата на закона не е утеха, а втора присъда.

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com