Цачева ще инициира законодателни промени заради случая с "Наглите"

1457
Цачева ще инициира законодателни промени заради случая с "Наглите"
Снимка: БГНЕС

За да се избегнат занапред случаи, ще инициирам законодателни промени, които са свързани в 2 посоки. Това каза на брифинг министърът на правосъдието Цецка Цачева след правителственото заседание във връзка с искането за предсрочно освобождаване на двама от организираната престъпна група, известна като "Наглите".

"След поставените първоинстанционни решения за предварително освобождаване от изтърпяване на наказание на две лишени от свобода лица, които са осъдени като част от организираната престъпна група, известна като "Наглите", инициативата за предсрочното освобождаване не е на съответната администрация на Софийски затвор", заяви Цачева и поясни, че инициативата е по дадената възможност след промяната в Закона за изтърпяване на наказанията и задържане под стража това да се случва по искане на лицето до съответния съд.

"Ангажиментите на администрацията на затвора са да даде становище относно това дали са изпълнени условията на закона в частност чл.70 от НК за предсрочно освобождаване. В единия случай администрацията на затвора е дала негативно становище", коментира тя.

По думите й отговорността за първоинстанционното решение е на съответния съдебен състав, който е постановил това предсрочно освобождаване. "В другия случай, в който има положително становище на представители на администрацията на затвора, по протест на прокуратурата и двете решения на съда са атакувани пред по-горе стояща инстанция", заяви правосъдният министър. Цачева добави, че в тази инстанция представителите на администрацията на Софийски затвор ще поддържат протеста на прокуратурата.

"Считам, че е формален подходът, по който се дават тези становища от страна на администрацията на затвора, като се преценява спазване на буквата на закона, без да се отчита духът на закона, целите на наказанието, както и обществената опасност на определен вид деяния. Отделни служители са обърнали внимание към обществената непримиримост към лица от "Наглите"", каза още тя, цитирана от Фокус.

"За да се избегнат занапред случаи, ще инициирам законодателни промени, които са свързани в 2 посоки. Освен формалният подход, мнение и становище, което се дава от администрацията на затвора, във всички случаи, когато има нюанси в становището на отделните служители, както е в конкретния случай, да има обобщаващо предложение, което да бъде единно от страна на администрацията на затвора. Освен това да се изготвят и критерии, в които не само буквата на закона, но и да се държи сметка за степен на риск, ресоциализация. Контролът тук трябва да бъде завишен", коментира Цачева.

Съдът заседава срещу един от групата на "Наглите"

Софийски градски съд (СГС) ще заседава на 9 януари срещу Любомир Димитров, по-известен като Любо Гребеца от групата на "Наглите", който...

"На следващо място в чл.70 към НК към Закона за изтърпяване на наказанията и задържане под стража, както и в ГПК, задължително да се предвиди за лица, спрямо които се позволява предсрочно освобождаване от изтърпяване на наказание лишаване от свобода, да се предвижда електронно проследяване", добави тя и поясни, че в тази връзка вчера се провело разширено заседание във връзка с обществената поръчка по възлагане от страна на Главна дирекция „Изпълнение на наказания“ на специални средства за проследяване, известни като гривни.

"За тях има необходимост и спрямо лица, които са на по-лек режим и най-вече спрямо лица, които са под домашен арест и се отклоняват от нея. Процедурата ще стартира в най-скоро време. Във всички случаи това, което възбуди негодуванието на обществото, трябва да се държи сметка за подобен род последици. За мен като юрист и гражданин фактът, че за това лице, за което администрацията на затвора е дала положително становище, има и висящо наказателно производство от 2015 г. за убийство. Няма наложена мярка от съда задържане под стража, но това е факт, който не може да бъде отминат от онези, които имат задължение", коментира тя.

"Като гражданин не ми се иска те да бъдат окончателно освободени, но няма как да се въздейства на магистратите в независимата съдебна власт. Очаквам окончателните решения по тези два случая да бъдат такива, каквито са очакванията на обществото ни", допълни Цецка Цачева.

Относно въвеждане на уседналост, което е обсъждано на КСНС при президента Цачева поясни, че това е въпрос, който ще се обсъжда на ниво ПГ н ГЕРБ и ОП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев единствен от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика